CHP'den 'Şirince yıkımı'na tepki

CHP'den 'Şirince yıkımı'na tepki

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekilleri Musa Çam, Murat Bakan, Özcan Purçu ve Tacettin Bayır İzmir Selçuk’un köylerini ziyaret etti

Selçuk İlçe Örgütü’nün yaptığı programla ziyarete Şirince’den başlayan CHP’li vekiller, geçtiğimiz günlerde imar planına aykırı yapıldığı gerekçesiyle aralarında Ali Nesin’in Matematik Köyü’nün, otellerin, pansiyonların ve evlerin de bulunduğu 128 yapı hakkında verilen yıkım kararına tepki verdi. Efes’in, Şirince’nin bulunduğu Selçuk’ta turizmin bittiğini ifade eden vekiller, hükümetin ve AKP’li yerel yönetimlerin politikalarını eleştirdi.

"REDDEDİYORUZ"

CHP’li Bakan konuyla ilgili “Gördüğümüz kadarıyla AKP’li yerel yönetim Şirince’nin kendine özgü doğal ve tarihsel dokusunu yoketme konusunda aceleci davranıyor. Henüz yargı süreçleri tamamlanmadan, yürütmenin durdurulmasına ilişkin karar verilmeden yıkıma ilişkin aceleci yaklaşımlar Şirince turizmine ve esnafına zarar veriyor. AKP’li yerel yönetimin bu tutumu aslında iktidarın tarihe, doğaya, kültüre bakışından farklı değil. Avrupa’da kent merkezlerinde 400 yıldır varlığını sürdüren kafeler, restoranlar, yapılar varken Şirince gibi 500 nüfuslu 200 yapının bulunduğu bir köyün tarihi ve kültürel dokusunu koruyamayan ardından da tek çareyi yıkmak olarak, arkeolojik eserleri birkaç kapkacak olarak değerlendiren, ‘tarihi eserin ne önemi var mühim olan insan’ deyip kentleri betona teslim eden iktidar politikaları ve yerel yönetim anlayışını reddediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

"OLAĞANÜSTÜ HALİNİZİN VE POLİTİKALARINIZIN SONUCU"

Musa Çam, “Hamasi nutuklarla politika yaptığını zannedenler, turistin sadece tarihi yerleri görmeye geleceğini ve ne olursa olsun gelmek zorunda oldıuğunu sanıyor olmalılar. Turizmin duyarlılığını öğrenmelisiniz. Selçuk Şirince’de dükkanlar iş yapamıyorsa; bu sizin olağanüstü halinizin olağandışı politikalarınızın birer sonucudur” diye konuştu.

"GELECEĞİMİZİ YOKETMELERİNE İZİN VERMEYECEĞİZ"

Özcan Purçu, “Hükümetin tarımı ve turizmi, üretimi ve üreticiyi desteklemek, teşvik mekanizmalarını oluşturmak yerine ülkemizin yerüstü ve yeraltı zenginlerine balta vuran adımlar atması kabul edilemez. Şirince, uluslararası bir merkez. Her şeyiyle bir bütün. Sadece İzmir’i ve Ege Bölgesi’ni değil, Türkiye’yi temsil yönüyle dokusunun korunması ve geliştirilmesi gerekiyor. Ancak ne yazık ki yıkım kararı demek; turizmin, tarihin, yerel dokunun bozulması demek. Geleceğimizi bu ve benzeri kararlarla yoketmelerine izin vermeyeceğiz, kamuoyu oluşturmayı ve mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.

"BU ÜLKENİN HALK UMUTSUZKEN BU ÜLKEYE TURİST GELİR Mİ?"

Bayır ise şu şekilde konuştu: “AKP iktidarının dış politikasının sonucunu Türkiye'deki tüm turistik yerlerimiz gibi Şirince de payını almış. 2 sene önce Kuşadası'na turist gemileri gelirken şimdi limanlarımıza gemiler demir atmıyor. Bu durum doğal olarak Şirince'ye de yansıyor. Esnaf dertli. Siftah yapamaz hale gelmişler. OHAL adı altında kontrolsüz biçimde bir ülke yönetilmeye çalışılıyor. Bu ülkenin halkı çaresiz, umutsuzken bu ülkeye turist gelir mi? Yabancı ülke temsilciliğinde görevliler ailelerini ülkemizi güvenli bulmayıp buradan gönderirken Türkiye’ye turist gelir mi?” Köylülerin sorunlarını dinleyen CHP’li vekillerin akşam geç saatlere kadar süren Selçuk’taki saha çalışması; Zeytinköy, Belevi, Acarlar, Havutçulu ve Gökçealan köylerine yaptıkları ziyaretlerle tamamlandı.