CHP'den suç duyurusu

CHP'den suç duyurusu

CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Grup Başkanvekili Eruğrul Gülsever ve CHP Beyoğlu İlçe Başkanı Bekir Özcan, Sütlüce'de 4 katlı binanın çökmesinde, kanuna aykırı temel kazma ve inşai faaliyet izni vererek vatandaşların can ve mal güvenliğini tehlikeye attığını ileri sürdüğü AKP'li Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ertuğrul Gülsever halk için ve İstanbullular için mücadele edeceklerini söyledi.

Beyoğlu Sütlüce’de 24 Temmuz günü otel inşaatının temel kazma çalışması sırasında meydana gelen toprak kayması sonucu 4 katlı bir bina haber kanallarının canlı yayın yaptığı sırada çöktü. Olay yerine giden Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan, yıkılan binanın ruhsatsız olduğunu dile getirirken, çökmenin otel inşaatının temel kazma çalışması sırasında verdiği tahribattan kaynaklandığı iddiaları da gündeme geldi.

SAVCILIĞA ŞİKAYET ETTİLER

CHP İBB Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever ve CHP Beyoğlu İlçe Başkanı Bekir Özcan ve partililer bugün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na giderek, binanın yıkılmasında kanuna aykırı temel kazma ve inşai faaliyet izni vererek vatandaşların can ve mal güvenliğini tehlikeye attığını ileri sürdüğü Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu Belediyesi İmar Müdürü Levent Çetin hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

“BU BÖLGEDE TOPRAK KAYMALARI VE ÇÖKMELERİN OLDUĞU BİLİNMEKTEYDİ…”

Suç duyurusu dilekçesinde, “Beyoğlu Belediyesi’nin vermiş olduğu ruhsata dayanarak adı bilinmeyen firma, inşaat bilgi levhası bile asmadan imtina ederek derin kazı çalışmalarına başlamıştır. Bu faaliyet neticesinde önce üst taraftaki binaların duvarlarında ve sokak yüzeylerinde çatlamalar meydana gelmiş ve toprak kaymaları meydana gelmiştir. Mahalle sakinleri ilgili mercilere ve Beyoğlu Belediye Başkanlığı’na başvurmuş, durumu iletmişlerdir. Ancak belediye ya da yapı denetim firması gerekli inceleme ve denetimleri ya da üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmemiştir.

Kısa süre sonra kazı alanına çok yüksek bir debi ile yeraltı suları boşalmış ardından istinat duvarı yıkılmıştır. Duvarın yıkılmasıyla üst taraftaki mahalle zemini kaymış ve 4 katlı bina kayıp inşaat alanına devrilmiştir. Bina sakinlerinin durumu son anda fark etmesi ve binayı terk etmeleri neticesinde can kaybı olmamıştır.

Bu bölgede yeraltı sularında hareketlenmeler olduğu ve buna bağlı toprak kaymaları ve çökmelerin olduğu bilinmesine rağmen belediye ve diğer sorumlu merciler hiçbir tedbir almadan derin temel kazma ve inşaat ruhsatı vermiştir. Tehlikenin oluşmasına rağmen belediye yine tedbir almamıştır. Kasti davranışta bulunmuştur” denildi.

CHP'den suç duyurusu

“24 TEMMUZ’DA YAŞADIKLARIMIZ KADER, FITRAT OLARAK GEÇİŞTİRİLEMEZ”

Suç duyurusunun ardından basın açıklaması yapan CHP Beyoğlu İlçe Başkanı Bekir Özcan, yaşananların rantsal dönüşümün sonucu olduğunu belirterek “24 Temmuz’da Sütlüce’de yaşadıklarımız doğal afet, kader, fıtrat demek ile geçiştirilecek bir süreç değildir.Bizzat insan hayatına kasteden tedbirsizliklerin, denetimsizliklerin bilinçli olarak yapılmak istenen rantsal dönüşümlerin bizatihi vücut bulmuş halidir. Ortada bir suç vardır. Göz göre göre geliyorum diyen, yapılan tüm şikayetleri, uyarıları kulak arkası eden bir anlayış bugünü ortaya çıkarmıştır. Burada aylardır devam eden inşaat alanının etrafta yarattığı tahribat mahalle sakinlerince defalarca yetkililere iletilmiş, yazılı ve sözlü yapılan şikayetler Belediye yetkilileri tarafından dikkate alınmamış ya da bilerek göz ardı edilmiştir” ifadelerini kullandı.

'NASIL RAHAT UYUYABİLİYORLAR?'

CHP İBB Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever halk için, İstanbullular için tüm hukusuzluklara mücadele edeceklerini söyledi. Çöken evin gece yıkılması durumunda çok sayıda vatandaşın hayatını kaybedeceğinin altını özellikle çizen Gülsever, "Sorumlular nasıl yataklarında rahat uyuyabiliyor?" diye sordu.

CHP'den suç duyurusu

NE OLMUŞTU?

24 Temmuz günü meydana gelen olayda; hemen yanıbaşında bir otel inşaatı bulunan Sütlüce İmrahor Caddesi üzerinde bulunan 4 katlı bir bina toprak kayması nedeniyle boşaltıldıktan sonra çökmüştü.

TMMOB İstanbul Şubesi olayla ilgili hazırladığı raporunda “Bu olayın sorumlusu son derece doğal olan sağanak yağış değildir. Sorumluluk, 2753 ada 28 parselde derin kazı gerektiren inşaat faliyetine, mevcut duvarı yeteri kadar güçlendirmeden izin veren proje müellifi, yapı denetim firması, müteahhit ve belediyedir” demişti.