CHP'den Ziya Selçuk'a zor ÖSYM sorusu

CHP'den Ziya Selçuk'a zor ÖSYM sorusu

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, TUS sınavlarında yaşanan şaibe iddialarını Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a sorarak meclis gündemine taşıdı.

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Sınavında soruların sınavdan kısa bir süre sonra noktası ve virgülüne kadar sosyal medyada ve internet üzerine dolaşıma girmesiyle başlayan “çalıntı” tartışması devam ediyor. CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, konuyu Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, TUS sınavlarında yaşanan şaibe iddialarını meclise taşıdı. Şeker, soru önergesinde “24 Şubat 2019 tarihinde yapılan TUS birçok şaibeli duruma yol açmış, hekimler arasında ve kamuoyunda soruların FETÖ’nün egemen olduğu zamanlardaki gibi sızdırıldığı endişelerini yaratmıştır” ifadeleri kullandı.

Şeker, "Yaşanan son skandal, kamuoyunda "Bu sefer de AKP’nin göz yumduğu yeni cemaatler mi ÖSYM’ye hat çekti?" diye sordu.

YİNE ÖSYM YİNE SIZDIRILAN SORULAR

24 Şubat 2019 tarihinde yapılan son TUS sorularının ÖSYM tarafından 26 Şubat 2019 tarihinde, saat 16:20 civarı adayların erişimine açıldığını hatırlatan CHP’li Şeker, “ÖSYM’nin soruları erişime açmasından önce TUS’ta yer alan 240 sorunun tamamı, eksiksiz, hatasız ve sınav kitapçıklarında yer aldığı şekli ile internet ortamında dolaşıma girmiş, çeşitli toplu mesajlaşma uygulamalarında paylaşılmaya başlanmış. TUS’ta ter döken ve emeklerinin karşılığını almak için heyecanla bekleyen hekimlerin iddialarına göre mesajlar sınav bitiminden yaklaşık bir saat sonra gönderilmeye başlamış. Bu da sınav kitapçıklarının ve dolayısıyla TUS sorularının gerektiği gibi korunamadığını ve sınav öncesi sızdırıldığını ortaya koyuyor” dedi.

TUS’ta yer alan soruların detaylı, uzun ve teknik sorular olduğunu belirten Şeker, “Bu soruların, ÖSYM’nin birebir sorduğu şekli ile noktasına, virgülüne dek ezberlenmesi mümkün değildir. Dolayısıyla dershanelerin ‘Hocalarımızı sınava sokup ezberlettik’ savunması insan aklı ile kamuoyu ile sabahlara dek TUS’a hazırlanan hekimler dalga geçmek demektir. İsmi şaibeye karışan dershanelerin ‘İt ürür, kervan yürür’ diyebilmesi de binlerce hekimin emeğinin, çalışmasının hiçe sayılması anlamına geliyor” dedi.

FETÖ’NÜN ÖSYM’YE ÇEKTİĞİ KOPYA HATTINI HATIRLATTI

CHP’li Şeker, “Yaşanan son skandal, kamuoyunda ‘Bu sefer de AKP’nin göz yumduğu yeni cemaatler mi ÖSYM’ye hat çekti?’ sorusunu akıllara getiriyor. Bu şüphelerin ortadan kaldırılabilmesi için bir an evvel konuya ilişkin kapsamlı bir soruşturma başlatılmalı” dedi.

CHP’li Şeker, Ziya Selçuk’tan Aşağıdaki Sorulara Yanıt İstedi:

- 24 Şubat 2019 tarihinde gerçekleştirilen TUS’a ilişkin olarak kamuoyu vicdanını derinden yaralayan bu şaibeli duruma ilişkin olarak herhangi bir idari ya da adli soruşturma başlatılması düşünülmektedir?

- İnsan aklı ile ezberlenmesi mümkün olmayan soruları hocalarına ezberlettiğini iddia eden özel eğitim kurumunun TUS sorularını nasıl elde ettiğinin açığa çıkması için ihbar ya da şikayette bulunulması düşünülmekte midir?

- 2002 yılından bugüne dek ÖSYM’nin şaibe karışmamış tek bir sınav dahi gerçekleştirememiş olması ÖSYM içerisinde ciddi bir denetim mekanizmasının işletilemediğinin göstergesidir. Son TUS skandalının ardından ÖSYM’ye yönelik olarak ciddi ve gerçekçi bir denetim mekanizmasını yürürlüğe sokmayı düşünüyor musunuz?

- İlgili sınavda herhangi bir organize kopya ve usulsüzlük eyleminin gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini ve sınav sorularına sınav öncesinde ulaşılıp ulaşılmadığını tespit etmek amacıyla başlatılmış bir inceleme ya da soruşturma mevcut mudur?

- eğitim süreçlerinde yaşanan böyle bir skandalı açıklığa kavuşturmak ve sorumluları cezalandırmak için neler yapmayı düşünüyorsunuz?