CHP'li vekilin 'hamile çocuk' sorununu skandal patlak vermeden Meclis'e taşıdığı ortaya çıktı

CHP'li vekilin 'hamile çocuk' sorununu skandal patlak vermeden Meclis'e taşıdığı ortaya çıktı

İstanbul’da 115 hamile çocukla ilgili kayıtların polise bildirilmemesiyle ilgili skandal tartışılmaya devam ederken, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in olay patlak vermeden yaklaşık bir ay önce Türkiye’nin kanayan yarası olan “çocuk anne”  sorununu Meclis gündemine taşıdığı belirlendi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, İstanbul Küçükçekmece’deki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki 15-17 yaş arasındaki çocukların doğum yapmalarına ilişkin kayıtların gizlenmesiyle ortaya çıkan ve Türkiye’yi sarsan çocuk gelinler ve çocuk annelerle ilgili soruna 11 Aralık’ta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı’na yönelttiği 2 ayrı soru önergesiyle dikkat çekmişti.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya tarafından yanıtlanması istemiyle yönelttiği yazılı soru önergesinde, ülkemizde erken yaşta evliliklerin ciddi bir sorun olmaya devam ettiği ve özellikle kırsal kesilmede çocuk gelin sayısının her geçen yıl arttığına vurgu yapmıştı.

AİLE BAKANINA, 18 YAŞ ALTI DOĞUM YAPAN ÇOCUK SAYISINI SORDU

Ömer Fethi Gürer, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istemişti:

“2015, 2016 ve 2017 yıllarında 18 yaşın altında evlendirilerek doğum yaparak ‘anne’ olan kadın sayısı kaçtır? Aynı dönemde 18 yaşın altında cinsel istismara uğrayarak anne olanların sayısı kaçtır? Cinsel istismar sonucu dünyaya gelen bebek sayısı kaçtır? Cinsel istismar sonucu dünyaya gelip, anne ve babası belirlenemeyen ve devlet güvencesi altına alınan bebek sayısı kaçtır?”

ADALET BAKANINA 15 YAŞ ALTI ÇOCUK GELİNLERLE EVLENEN DAMATLARIN DURUMUNU SORDU

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yine 11 Aralık 2017 tarihinde, Adalet Bakanı Abdülhamid Gül tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde, “Ülkemizde, son 5 yıl içinde 15 yaşın altındaki çocuk gelinlerle gayri resmi şekilde evlenip cinsel istismar suçu nedeniyle ceza evinde bulunanların sayısı kaçtır?” şeklindeki soruya yanıt istemişti.

GÜRER: KIRSAL’DA DURUM DAHA VAHİM

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çocuk gelinler ve çocuk anneler sorununun İstanbul’da patlak verdiğini ancak, bu sorunun kırsaldaki boyutlarının daha vahim olduğunu söyledi.

OKULA DEVAM EDEMEYEN KIZ ÇOCUKLARI EVLİLİĞE ZORLANIYOR

Köy ve kasabalarda çeşitli nedenlerle eğitimlerine devam edemeyen kız çocuklarının küçük yaşlarda evlendirilmeye zorlandığını kaydeden Ömer Fethi Gürer, “Bu vahim tablo, Türkiye’nin kanayan bir yarasıdır. Köy ve kasabalarda ilkokulu bitiren kız çocukları, bulundukları yerleşim birimlerinde devam edecekleri eğitim kurumu olmadığından, aileleri tarafından dini nikâh yapılarak evlendirilmeye zorlanıyor” diye konuştu.

SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN HÜKÜMETE CİDDİ GÖREV DÜŞÜYOR

Sorunun çözümünde hükümete ciddi görevler düştüğünü ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Köy ve kasabalarda ilkokulu bitiren kız çocukları, buralarda ortaöğretim kurumları olmamasından dolayı eğitimlerine davam edemiyor. En yakın ilçe veya il merkezindeki okullara gitmek isteseler de karşılarına barınma sorunu çıkıyor. Bu durumda aile çocuğunu il ve ilçe merkezlerindeki okullara gönderemiyor. Bu nedenle hükümetin, ilkokulu bitiren kız çocuklarının eğitimlerine devam edebilecekleri olanakları sağlaması gerekiyor” şeklinde konuştu.