CHP'li Akın: TRT tarafsız kamu yayıncılığı ilkesi ihlal ediyor

CHP'li Akın: TRT tarafsız kamu yayıncılığı ilkesi ihlal ediyor

CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın, 9 Temmuz’da Maltepe’de Gerçekleştirilen Adalet Mitingi’nin uluslararası basında yer almasına rağmen TRT’nin hiçbir kanalında yer bulmaması hakkında açıklama yaptı.

CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın yaptığı açıklamada TRT'nin tarafsız kamu yayıncılığı ilkesini ihlal ettiğini belirterek " TRT’nin bu yanlıştan bir an önce dönmesi, kuruluş esaslarına göre hareket etmesi gerekmektedir. Devletin bir kurumu olarak bir kişinin değil, tüm Türkiye’nin kanalı olduğunu unutmamalıdır" uyarısında bulundu.

Akın'ın açıklamasının tamamı şu şekilde;
 ‘‘Vatandaşın vergileriyle finanse edilen devlet televizyonlarının temel amacı yayın eşitliğini sağlamak iken TRT bu kuralı ihlal etmiş, kamu yayıncılığını bir kenara bırakarak, bir siyasi partinin yayın organı haline gelmiştir.
2934 Sayılı Kanun’da TRT’nin temel ilke ve yayın esaslarında açıkça belirtilmiştir. Kanunun 5. Maddesine göre TRT;
‘Haberlerin toplanması, seçilmesi ve yayınlanmasında tarafsızlık, doğruluk ve çabukluk ilkeleri ile çağdaş habercilik teknik ve metotlarına bağlı olmak,
Kamuoyunun sağlıklı ve serbestçe oluşabilmesi için kamuoyunu ilgilendirecek konularda yeterli yayın yapmak; tek yönlü, taraf tutan yayın yapmamak ve bir siyasi partinin, grubun, çıkar çevresinin, inanç veya düşüncenin menfaatlerine alet olmamak’ şeklinde belirtilmiştir. TRT bu yayın esaslarına uymamaktadır.

3093 Sayılı TRT Gelirleri Kanunu’na göre vatandaşlarımızdan TRT payı almaktadır. Mitinge katılan 2 milyon vatandaştan da pay alan TRT’nin adaletsizliği miting sonrasına damgasını vurmuştur. Tarafsız yayıncılık ilkesini yıllardır bir kenara bırakan TRT, kamuoyunun haber alma hakkına da engel olmaya başlamıştır.
 TRT’nin bu yanlıştan bir an önce dönmesi, kuruluş esaslarına göre hareket etmesi gerekmektedir. Devletin bir kurumu olarak bir kişinin değil, tüm Türkiye’nin kanalı olduğunu unutmamalıdır.’’