CHP'li Bilgehan, kadına yönelik şiddeti raporlaştırdı

CHP'li Bilgehan, kadına yönelik şiddeti raporlaştırdı

CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, kadına yönelik şiddetle ilgili kara tabloyu raporlaştırdı.

CHP Ankara Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi üyesi Gülsün Bilgehan, hazırlanmasına da katkı verdiği, kadına yönelik şiddeti önlemek için hazırlanan Uluslararası İstanbul Sözleşmesi’nin ardından oluşan kara tabloyu raporlaştırdı.İstanbul Sözleşmesi, 2011 yılında imzaya açıldı. İlk imzacı ülke de Türkiye oldu. Sözleşme, 1 Ağustos 2014 yılında yürürlüğe girdi.CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlüğe girişinin 3. Yıldönümünde, Sözleşme’nin mercek altına aldığı konularla ilgili Türkiye’deki uygulamaları raporlaştırdı.

CHP Ankara Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi üyesi Gülsün Bilgehan, hazırlanmasına da katkı verdiği, kadına yönelik şiddeti önlemek için hazırlanan Uluslararası İstanbul Sözleşmesi’nin ardından oluşan tabloyu raporlaştırdı.İstanbul Sözleşmesi, 2011 yılında imzaya açıldı. İlk imzacı ülke de Türkiye oldu. Sözleşme, 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girdi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ: ERKEN EVLİLİKLERLE İLGİLİ ÖNLEM ALIN

Müftülere nikah kıyma yetkisi veren ve doğumların nüfus müdürlüklerine sözlü beyan hükmü ile tartışmaya açılan son kanun tasarısıyla gündeme gelen erken evliliklerle ilgili Türkiye, önlem almakta sorun yaşıyor.İstanbul Sözleşmesi’nin 37. Maddesinde "Taraflar yetişkin bir bireyi veya çocuğu evlenmeye zorlayan kasıtlı davranışların cezalandırılmasını sağlamak üzere hukuki veya diğer tedbirleri alır” diyor.Avrupa Konseyi, erken yaş evliliklerini ciddi bir sorun olarak görmeye devam ediyor. Son yayımlanan , Monako üyesi Fresko-Rolfo'nun raporuna göre dünyada her gün 18 yaş altında 39 bin çocuk evleniyor. Bunların üçte biri 15 yaş altında. Konsey, ayrıca 2018’de kabul etmeye hazırlandığı raporunda, ülkelere bu konuda İstanbul Sözleşmesi’nin etkin bir şekilde uygulanması çağrısı yapmaya hazırlanıyor. Türkiye, Avrupa'da çocuk evliliklerinin en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor.

KAMUSAL ALANDA ÖZGÜRLÜK

Türkiye, kamusal alanda kadınlara yönelik şiddet olaylarıyla da sık sık gündeme geliyor. Şort giyen, spor yapan, toplu taşıma araçlarında farklı kıyafetleri nedeniyle saldırıya uğrayan kadınlar Türkiye’de yaşam tarzına karışılması ile ilgili yoğun tartışmalara neden olmuştu.

SÖZLEŞME: KAMUSAL ALAN İÇİN DE ÖNLEM ALINIR

Oysa Türkiye’de üç yıl önce yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesi, bu konuda net önlemler alınmasını hükme bağlıyor. Sözleşme’nin 4. Maddesinde, “Taraflar, gerek kamu alanında gerekse özel alanda, tüm bireylerin, özellikle kadınların, şiddetten arınmış yaşama haklarını sağlamak ve korumak için gerekli hukuki ve diğer tedbirleri alır” deniliyor.

AVRUPA KONSEYİ’NDEN ÖNERİLER

AKPM’nin Haziran oturumunda kabul edilen ve Lüksemburg’lu kadın parlamenter Françoise Hetto-Gaasch tarafından kaleme alınan raporda da kadınların kamusal alanda saldırıdan korunması üzerinde duruldu. Raporda hükümetlere şu çağrılar yapıldı:- Güvenli şehirler kampanyası yapılsın.- Sokaklar aydınlatılsın, gece geç bir vakitte de kadınların sokaklarda güvenle dolaşması, toplu taşıma sistemlerini kullanması sağlansın. Bunun için sivil toplum inisiyatifleriyle birlikte yerel yönetciler ve polis birimleri çalışsın.- Toplu taşıma araçlarına uyarı sistemleri konsun.- Kadınların telefonlarına “uyarı uygulamaları” yüklenebilsin.- BM Kadın Birimi tarafından başlatılan ve Obama, Trudeau gibi liderlerin de desteklediği “HeforShe” kampanyası desteklensin.-Erkeklere yönelik farkındalık eğitimleri verilsin. 

KADIN CİNAYETLERİ HIZ KESMEDİ

*Kadın örgütlerinin ve Kadına Şiddeti Durduracağız Platformu’un verilerine göre Türkiye’de öldürülen kadınlarla ilgili tablo şöyle oluştu:İstanbul Sözleşmesi 2011’de imzalandı.

* 2012’de Türkiye’de 210 kadın öldürüldü.* 2013 yılında öldürülen kadın sayısı 237 oldu.Sözleşmenin yürürlüğe girdiği tarih ise 1 Ağustos 2014’tü. 2014’te 294 kadın öldürüldü.

* Sözleşme’nin şiddeti durduramadığının korkunç tablosu sonraki yıllarda ortaya çıktı. 2015 yılında 303, 2016 yılında 328, 2017 ilk altı ayında da 206 kadın öldürüldü.

AVRUPA KONSEYİ 2018-2023 TOPLUMSAL EŞİTLİK STRATEJİSİ

7 Haziran günü, Avrupa Konseyi Toplumsal Eşitlik Komisyonu tarafından hazırlanan 2018-2023 Toplumsal Eşitlik Stratejisi taslak raporu yayımlandı.Raporda gelecek altı yılda eşitlik mücadelesi için şu konulara odaklanılacağı belirtildi:

- Kadınlara karşı şiddeti önlemek ve bunlarla mücadele etmek.- Kadınların adalete eşit erişimini sağlamak.

- Kadınların ve erkeklerin politik ve kamusal karar alma süreçlerine dengeli katılımını sağlamak.- Mülteci ve sığınmacı kadın ve kız çocuklarının haklarını korumak.- Tüm politikalarda ve alınacak önlemlerde toplumsal cinsiyet eşitliğini dikkate almak.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ NEDİR?

Avrupa Konseyi'nin Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele'ye ilişkin İstanbul Sözleşmesi, 11 Mayıs 2011 tarihinde imzaya açıldı, 1 Ağustos 2014’te yürürlüğe girdi. Temmuz 2017 sonu itibariyle 24 ülke sözleşmeyi imzaladı ve parlamentolarında alınan kararlar ardından yürürlüğe soktu. Toplam 45 ülke, bugün itibariyle sözleşmeyi imzaladı.Avrupa Birliği de Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Eylem Yılı İlan ettiği 2017’de, 11 Mayıs günü İstanbul Sözleşmesi’ne taraf oldu.