CHP'li Gürer, İŞKUR'dan kaç kişinin yararlandığını sordu

CHP'li Gürer, İŞKUR'dan kaç kişinin yararlandığını sordu

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Julide Sarıeroğlu, İşsizlik Sigorta Fonunun nakit varlığının 109. 484 milyon TL olduğunu açıkladı. Bakan Sarıeroğlu, 2002- 2017 yılları arasında 5 milyon 431 bin 870 kişinin işsizlik ödeneğinden faydalandığını bildirdi. 

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, çalışanların maaşlarından kesilerek oluşturulan İşsizlik Sigorta Fonununki birikimlerin hangi amaçlarla kullanıldığının açıklanması istemiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yazılı soru önergesi yöneltti. Gürer, Fonda bugüne kadar ne kadar birikim sağlandığını ve kaç kişinin bundan yararlandığını, fondan GAP ve diğer kalkınma projeleri için hazineye ne kadar para aktarıldığının açıklanmasını istediği önergesinde “İŞKUR’a bu fondan aktarılan (işsizlere iş bulma, danışmanlık hizmeti, mesleki eğitim, işgücü uyum ve toplum yararına çalışma hizmetleri ile işgücü piyasası araştırma ve planlama çalışmaları için) aktarılan tutar ne kadardır?

Ücret Garanti Fonuna yapılan aktarma ne kadardır? Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanlar için Mesleki Yeterlilik Kurumu belge ve kurs ücreti olarak kaç kişiye ne kadar tutar ödemesi yapılmıştır? Mevcut çalışanların sayısına ilave olarak istihdam edilen işçiler için prim desteği gibi nedenlerle İşsizlik Sigorta Fonundan yapılan aktadır tutarı ne kadardır kaç kişinin hangi sektörlere işe girişi sağlanmıştır?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Julide Sarıeroğlu ise İşsizlik Sigorta Fonunun nakit varlığının 109. 484 milyon TL olduğunu belirterek, 2002 yılından bu yana 5 milyon 431 bin 870 kişinin işsizlik ödeneğinden faydalandığını açıkladı. 

 Ücret Garanti Fonunun toplam varlığının 452 Millon Tl olduğunu bildiren Bakan Sarıeroğlu, “31.05.2017 tarihi itibarıyla İşsizlik Sigortası Fonundan 115.602 kişinin 76.093.039,30 TL değerindeki sınav ve belgelendirme ücreti karşılanmıştır” dedi. 

Bakan Sarıeroğlu, “İşsizlik Sigortası Fonunun giderleri, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 53'üncü maddesi ve aynı Kanunun geçici ve ek maddeleri ile düzenlenmiştir. İşsizlik Sigortası Fonundan yapılan harcamalar anılan mevzuat hükümlerine göre yapılmaktadır. Fon, istihdamın artırılması ve işsizliğin önlenmesi amacıyla kullanılmaktadır. İşsizlik Sigortası Fonuna ilişkin istatistiki veriler www.iskur.gov.tr internet adresinde aylık olarak yayınlanan İşsizlik Sigortası Bültenlerinde yer almaktadır” şeklinde açıklamada bulundu,

GEÇİCİ İŞÇİLERDE YARARLANMALI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer işsizlik fonunun o fonu oluşturan işçiler için kullanılması önemine değindi. Gürer  Geçici işçilerin çalıştıkları süre içinde fona ödeme yaptıklarını ancak gerekli süre çalışmadıkları için fondan yararlanamadıklarını ifade ederek bu durumun yeniden düzenlenmesini istedi. Ülkemizde geçici işçi statüsünde bazı kurumlarda 10 yılı aşkın çalışanlar bulunduğunu bunların özünde o kurumlarda kadroya alınması gerektiğini AKP hükümlerinin 15 yıldır bu sorunu çözmediğini ifade eden Gürer geçici işçiden işsizlik ödeneği kesintisi yapıp işsizlik fonundan yararlandırmamak haksızlıktır. Ödediği prime uygun işsiz bırakıldığı süreç için bu bağlamda destek sağlanmalıdır" dedi.​