CHP'li Hamzaçebi: Roman kardeşlerim aşılan tek bir sorununuz oldu mu?

CHP'li Hamzaçebi: Roman kardeşlerim aşılan tek bir sorununuz oldu mu?

CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, Büyükçekmece'de Romanlarla bir araya geldi. Hamzaçebi, "Daha güzel bir İstanbul, daha güzel bir Türkiye için yola çıktık. İnançla, güvenle yola devam ediyoruz. Roman kardeşlerim siz de ayağa kalkın ve bu yolculuğa katılın. Bu yolu beraber omuz omuza yürüyelim. Hedefe beraber ulaşalım" dedi.

Nilay GÖL/ YURT

CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, Marmara Bölgesi Roman Dernekleri Federasyonu üyeleriyle buluştu. Büyükçekmece'deki Celaliye Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen etkinliğe, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, CHP Büyükçekmece İlçe Başkanı H. Remzi Gökbulak, belediye meclis üyeleri, İstanbul’daki Roman derneklerinin temsilcileri ve Marmara Bölgesi Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Sinan Karaca Öztürk ile çok sayıda Roman vatandaş katıldı. Toplantıda, Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Mimarsinan’da yaşayan Romanlara yönelik olarak hazırlanan Avrupa ve Türkiye’de örnek olarak gösterilen “Yerinde Dönüşüm” projesini anlattı.

"GÖNÜL BİRLİĞİ İLE AŞAMAYACAĞIMIZ SORUN YOKTUR"

CHP Genel Sekreteri Hamzaçebi, "Bugünlerde siyasi ittifaklar konuşuluyor. Bir siyasi ittifak yasası çıktı. Genel seçimlerde siyasi partiler birbirleriyle ittifak yapabilecekler. Yapsınlar. Ama zannedilmesin ki Cumhurbaşkanlığı seçiminde, yerel seçimlerde bu ittifaklar işe yarayacaktır. Asla. Yukarıda matematik hesaplarla yapılan ittifaklar, aşağıda vatandaşın gönlünde yer etmiyor ise hiçbir şey ifade etmez. Gönülde olmayınca aklın yapacağı bir şey yoktur. Biz Roman kardeşlerimizle siyasi ittifak değil gönül birliği kurmak istiyoruz" dedi. Hamzaçebi, "Bu gönül birliği ile aşamayacağımız sorun yoktur. Roman kardeşlerimizin aşamayacağımız sorunu yoktur. Sağlık, eğitim, çalışma, konut, barınma hakkı, insan olmaktan kaynaklanan ne varsa hepsi Roman kardeşlerimizin analarının ak sütü gibi helaldir" diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE İKİ GRUP İŞSİZDİR: KADINLAR VE ROMANLAR"

İşsizlik sorunun Türkiye'de en çok iki grubu etkilediğini söyleyen  Hamzaçebi, "Türkiye'de iki grup işsizdir: Kadınlar ve Romanlar. Onların işsizlik oranı yüzde 30-40'lardadır. Romanlar 'geçici işlerde çalışmayı istiyorlar' diyorlar. Asla kabul etmiyorum. Roman kardeşimize iş ver. Bak bakalım çalışıyor mu çalışmıyor mu? 1453'te Fatih İstanbul'u fethettiğinde Romanlar vardı. Sizi Sulukule'den sürgün ettiler. Sizi Sulukule'den sürgün edenlerin yayınladıkları strateji eylem planıyla sizlere yapacakları hiçbir şey yoktur" dedi.

"ROMAN KARDEŞLERİMİZLE AYRILMAZ BİR YOLA GİRDİK"

Romanların tüm dünyada yaşadığını ifade eden Akif Hamzaçebi, "Roman kardeşlerimizle ayrılmaz bir yola girdik. Bu yolu hep birlikte sonuna kadar beraber yürüyeceğiz. Romanlar deyince bir büyük kültürden, uluslararası toplumdan söz ediyoruz. Avrupa Komisyonu raporlarına göre, Avrupa'nın bütün ülkelerinde romanlar yaşıyor. Bir dünya toplumu. Sadece Türkiye'de değil, bütün dünyada var. İstanbul'daki nüfusu 835 bin. Türkiye'deki nüfusu milyonlarca. Avrupa'nın en kalabalık Roman nüfusu Türkiye'de. Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde yaşayan Romanların bir avantajı var. Avrupa Birliği'nin genişleme sürecinde, 2004-2007 yıllarında bu ülkelerdeki dışlanmış, ötekileştirilmiş, eğitim, sağlık sorunu yaşayan Roman vatandaşları, AB'nin genişleme sürecinde üye ülkelerin AB'ye üye olmasıyla birlikte sorunlarını aşmaya başlamışlar. Çünkü AB demokratik bir birliktir. Demokratik birlikte demek, demokrasi demek. Romanlar o ülkelerin vatandaşlarıyla eşit olmaya başlamıştır" diye konuştu.

"3 YILDA AŞILAN BİR SORUN OLDU MU?"

Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethettiğinde, 1453 yılında Romanlar vardı. Osmanlı Devleti'nin bilim adamlarından birisi Katip Çelebi, yazmış olduğu kitapta, Fatih Sultan Mehmet'in yaptığı nüfus sayımında, oradaki Romanların kayda geçirildiğini söyler. Demek ki 1453'ten önce de Romanlar İstanbul'da var. Roma İmparatorluğu döneminde de burada varlar. Bu kadar eski ve yerleşik olmalarına rağmen Roman vatandaşlarımız Türkiye'de birçok haklardan yararlanamamaktadır. Bu çok açık. Eğitim, istihdam, çalışma, sağlık, barınma, konut... Anayasa ile güvence altına alınmış olan bütün bu haklardan Roman vatandaşlarımız yararlanamamaktadır. Bu çok açık. Eşitsiz bir durum söz konusudur. Romanlara 'ne istiyorsunuz' diye sorduğumuzda, 'eşit yurttaşlık istiyoruz' diyorlar. Eşit yurttaşlık, sizin insan olmaktan kaynaklanan en doğal hakkınızdır. Eşit yurttaşlığı Roman kardeşlerimize vermek, Türkiye'yi yönetenlerin görevidir. Hükümet 2016 yılında Roman Strateji Eylem Planı yayınladı. 2016,2017,2018 yıllarını kapsayan, sorunları aşmayı planlayan bir eylem planı. 3 yılda aşılan bir sorun oldu mu? Hayır."

"EN BÜYÜK GÜNAH AYRIMCILIKTIR"

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Allah’ın yarattığı en kutsal varlığın insan olduğunu insanlar arasında yapılacak ayrımın en büyük günah olduğunu vurgulayarak; “Bu nedenle insana değer veren akıl, insana değer veren kişi bunun farkında olmalıdır. Bunun farkında olarak değer vermelidir” dedi.

Başkan Akgün, Karaağaç bölgesinde yaşayan Roman vatandaşların tapu sorunun çözüldüğünü önümüzdeki günlerde törenle tapularının kendilerine verileceğini de müjdeledi.

"45 DEĞİL 120 METREKARELİK EVLER YAPACAĞIZ" 

Akgün, Mimarsinan merkezinde uzun yıllardır yaşayan Romalara yönelik olarak hazırladığı ve Strazburg’da Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Kongresi Meclisi’ne sunduğu “Yerinde Dönüşüm” projesi hakkında da bir sunum gerçekleştirdi. Başkan Akgün, projenin hayata geçmesi için çalışmalara başladığını Pazartesi günü de KİPTAŞ Genel Müdürü ile projeyi konuşacaklarını belirterek şunları söyledi: “Büyükçekmece Belediye Meclisi’nin 3 yıl üzerinde çalışarak, Mimarsinan merkez için ürettiği bu proje Türkiye’de ve Avrupa’da örnek proje olarak gösterilmektedir. Bu projeyi birileri hemen sahiplendi. Sonra Mimarsinan’da yaşayan bazı Roman vatandaşlarımıza brüt 45 metrekare yani net 30 metrekarelik evler yapmak üzere imza aldılar. Halbuki bizim projemiz 2 oda 1 salon ve 3 oda ve 1 salon 100 ila 120 metrekare arasındadır. Bu proje her aşamasıyla Roman kardeşlerimizi yaşadıkları yerlerden kopartmadan, kültür ve geleneklerini daha modern şartlarda sürdürebilecekleri örnek bir yaşam projesidir.”

"BIRAKIN SORUNLARI ÇÖZMEYİ MASAYA BİLE GETİRMEDİLER"

Marmara Roman Dernekleri Federasyon Başkanı Sinan Karaca Öztürk, 2019 yerel ve genel seçimlerinin Türkiye için, Romanlar için çok mücadeleci bir yıl olacağını kaydederek şöyle konuştu: “Bugün burada bunun ilk ateşini hep birlikte yakmış olduğumuzu düşünüyorum. Bu bir başlangıç ve bundan sonrasını daha edim adımlarla yürüyeceğiz. İstanbul’da 830 bini aşkın Roman vatandaş yaşamaktadır. Hükümet tarafından bir Roman açılımı yapıldı. Roman vatandaşı olarak bende çok umutlandım. Romanları düşünen bir hükümet geldi diye düşündüm ve güzel şeyler yapılacağına inandım. Barınma, eğitim, istihdam, erken yaşta evlilik, önyargıların yıkılması gibi sorunlara çözüm bulunacaktı. Romanların sorunlarına yönelik olarak 89 sayfalık bir Stratejik Eylem Planı hazırlandı. Sonra bu rapor 17 sayfaya düşürüldü. Bırakın bu sorunların bir tekinin bile çözülmesini masaya bile getirilmedi. Romanların yüzde 75’i sosyal yardımlarla yaşamlarını sürdürüyor. Bunun için siyasetin içerisinde mutlaka temsil noktasında olmak zorundayız. İstanbul’da 830 binin üzerinde Roman var ancak siyasette temsil oranımız binde 1 bile değil. Siyasette dahil olma noktasına gelmeliyiz ki siyaset noktasın da baskı oluşturabilelim.”