CHP'li Karabat: Hükümet halkın sağlığını tehdit ediyor

CHP'li Karabat: Hükümet halkın sağlığını tehdit ediyor

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, ülke gündemini sarsan şarbon et skandalı hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Karabat, “Yandaş A101 ve BİM'lerde, 'helal kesim/ucuz et' deyip ithal edilen kilosu 28 liradan vatandaşa yedirilen bu hayvanların vebali çok büyük!” dedi.   

Dilan ERDEMİR / YURT

Cumhuriyet halk Partsi (CHP) İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, şarbon hastalığı skandalının ardından YURT'a yaptığı açıklamada, sorumlu olarak hükümet politikalarını işaret etti. Şarbon salgınını yerli üretimin ve ithalatçı politikaların sonucu olarak gören Karabat, “İthal edilen hayvanlar laboratuar sonuçları tamamlanmadan ülkeye sokuluyor ve 21 günlük karantina işlemi yurt içinde uygulanıyor. Bu uygulama sadece bir göz boyama” diye konuştu. Sağlık Bakanlığına çağrı yaparak derhal kamuoyunu aydınlatması gerektiğini belirten Karabat,”Vatandaşımızın canı onların gözünde bu kadar ucuz mu?” diye sordu.

'YANDAŞ A101 ve BİM'LER...'

16 yıldır ülkeyi yönetenlerin her krizi dış güçlere bağladığının altını çizen Özgür Karabat, 'Artık bu yalanlara halkın kanmaması gerekiyor' dedi. Karabat, “Yandaş A101 ve BİM'lerde, 'helal kesim/ucuz et' deyip ithal edilen kilosu 28 liradan vatandaşa yedirilen bu hayvanların vebali çok büyük! Şimdi birileri bu hastalığı da dış güçlere bağlarsa şaşırmayın. Her krizde olduğu gibi sorumluluğu yine başkalarına atabilirler. Lakin bu artık bu yalanlara halkımızın kanmaması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Hem 16 yıldır ülkeyi yöneteceksiniz hem de her krizde sorumluluğu başkalarına havale edeceksiniz. Başarı olunca sizin başarısızlıklarsa başkalarının eseri yıllardır vatandaşı bu yalanlarla uyutuyorlar” diye konuştu.

'CİDDİ BİR SALGIN VAR'

Durumun ciddiyetine dikkat çeken CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat açıklamasını şöyle sürdürdü:
Karşımızda ciddi bir salgın var. Ne yazık k böyle ciddi bir vaka bile ancak sosyal medya ve birkaç gazete kanalıyla duyuruluyor. 
Medyayı susturdukları halde anlıyoruz ki salgın artık örtbas edilemez boyutlardadır. Ülkenin mega kenti istanbulda hastanelerde ve köylerde karantina uygulamaları var, salt bu haber bile yeri yerinden oynatır. (İstanbul Silivri'de Balaban ve Sancaktepe Mahalleleri şarbon şüphesi nedeniyle karantina altına alındı Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne şarbon hastalığı şüphesiyle çok sayıda insanın başvurduğu bildirildi.) 

 'GÖZ BOYAMA'

Sorumlu bakanlık, ortada bir salgın riski varken, kırmızı eti rahatlıkla tüketebilirsiniz açıklaması yapıyor. Sorumlu olanların bu sorumsuz açıklaması, bize yıllar önce radyasyonlu çayı TV karşısında içenleri hatırlatıyor. 
Bu kriz ithalatçı lobilerin yüksek kar hırsından kaynaklanıyor. Veteriner hekimleri Birliği de benzer yönde açıklama yaptı. İthal edilen hayvanlar laboratuvar sonuçları tamamlanmadan ülkeye sokuluyor ve 21 günlük karantina işlemi yurt içinde uygulanıyor. Bu uygulama sadece bir göz boyama ki hayvanlarda şayet hastalık varsa, zaten ülkeye sokulmuş oluyor.
Mevcut haliyle bu krize hızlı ve etki müdahale edilmeli, ulusal düzeyde tüm sağlık kuruluşlarında acil önlemler alınmalıdır. Ve halkımız doğru biçimde bilgilendirilmelidir. Sağlık Bakanlığının an be an kamuoyunu aydınlatan açıklamalar yapması gerekiyor.

'VATANDAŞIN CANI BU KADAR UCUZ MU?

Tarım ve hayvancılık politikası ülkenin üretimini yok ettiği gibi artık vatandaşın sağlığına da bir tehdit oluşturuyor. İthalatçı politikaların ve yerli üretimin yok edilmesinin kısa vadede karşımıza çıkan bir sonucudur bu şarbon hastalığı. 
Avrupa’ya Rusya’ya ihraç ettiğimiz ürünlerde yüksek oranda ilaç çıkınca derhal bu ürünleri bize iade ediyor, bizdeyse hiçbir denetleme inceleme yapılmadan vatandaşa hastalıklı ürünler yediriliyor. 
Bu hükümet halkın sağlığını tehdit ediyor. Bakan derhal istifa etmelidir. Burada sorumlu olan tüm bürokratlar derhal görevden alınmalıdır. Yaşanabilecek olumsuz her olayın sorumlusu hükümetin başı sıfatıyla Cumhurbaşkanı ve bakanlardır. Bu kadar zaman geçmiş hala Cumhurbaşkanı tek bir açıklama yapmamıştır. Vatandaşımızın canı onların gözünde bu kadar ucuz mu?!