CHP'li Mehmet Tüm: Maraş Valiliğinin yasak kararı Alevi yurttaşların acısına saygısızlıktır!

CHP'li Mehmet Tüm: Maraş Valiliğinin yasak kararı Alevi yurttaşların acısına saygısızlıktır!

CHP Balıkesir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Tüm, Maraş Valiliğinin OHAL’i gerekçe göstererek kentteki tüm etkinlikleri yasaklamasının ardından İçişleri Bakanı’na soru önergesi vererek sert eleştirilerde bulundu.

Maraş Valililiği’nin OHAL’i gerekçe göstererek 1 ay boyunca kentte yapılacak toplantı, gösteri yürüyüşü, miting, anma etkinliği, basın açıklaması ve benzeri etkinlikleri yasaklamasına ilişkin tepkiler devam ediyor.

“Bu yasak Alevi yurttaşların acısına saygısızlıktır, katliamı unutturma çabasıdır!”

Valiliğin bu yasak kararıyla 1978 tarihinde Maraş’ta Alevileri yönelik gerçekleştirilen katliamı unutturmaya çalıştığını ifade eden CHP’li Mehmet Tüm, konuya ilişkin şunları söyledi: “AKP OHAL rejimini kendi siyasi çıkarı için kullanıyor. Maraş Valiliği, Maraş katliamın yıldönümüne sayılı günler kala kentteki tüm etkinlikleri iptal ediyor. Valiliğin yasağa ilişkin açıklamasında dalga geçer gibi bir de ‘milli güvenliğe ve kamu düzeninin bozulmaması’ gerekçe gösteriliyor. Alevi yurttaşların üzerinden 39 yıl geçmiş bir katliamı anmasının milli güvenlikle ne alakası var, burada hangi kamu düzeninde bahsediliyor? Bu yasak Alevi yurttaşların acısına saygısızlıktır, katliamı unutturma çabasıdır ve bu insanlık ayıbına bir yerde ortak olmaktır. Yasaklarla kolektif acıları unutturamazsınız. Bu anmalar, bu katliamların tekrar yaşanmaması için de yapılmaktadır. Tüm bu yasaklara rağmen ülkenin dört bir yanında olduğu gibi Maraş’ta da bu acı katliamın yıldönümünde insanlar toplanacak ve anmalarını yapacaktır.”

“Anma etkinliğinin kamu düzenini nasıl ve hangi gerekçeyle bozacağı düşünülmektedir?”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya verdiği soru önergesinde CHP’li Mehmet Tüm, şu soruları sordu: 

Alevi yurttaşların Maraş’ta gerçekleştirilen katliamı anmalarına hangi gerekçeyle her yıl yasak getirilmektedir?

Alevi yurttaşların hepimizin yüreğini yakan bir katliamı anması ne tür bir milli güvenlik sıkıntısı yaratacaktır? 

Anma etkinliğinin kamu düzenini nasıl ve hangi gerekçeyle bozacağı düşünülmektedir?

OHAL bahanesiyle getirilen bu yasağın amacı Maraş Katliamı’nı unutturmak mıdır? Alevi yurttaşlara yönelik bu ayrımcı tutumdan neden vazgeçilmemektedir?

Maraş Katliamı anmasına yönelik başka şehirlerde de benzer anma yasakları uygulanacak mıdır?