CHP'li Sarıhan’dan, haftalık hak ihlalleri raporu

CHP'li Sarıhan’dan, haftalık hak ihlalleri raporu

CHP Ankara Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkan Vekili Şenal Sarıhan geride bıraktığımız haftanın insan hakları ihlalleri ile ilgili raporunu açıkladı.

Raporunda 16-22 Eylül arasında eğitim sistemindeki köklü değişikliklerin yanı sıra bir çok hak ihlaline ve laiklik karşıtı gelişmelere yer veren Sarıhan’ın raporu şu şekilde :

Erdoğan’ın yeni eğitim dizaynı

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu hafta TEOG sitemine karşı olduğunu ve kaldırılması gerektiğini “buyurdu.” Hemen ardından harekete geçen yetkililer TEOG sınavının kaldırıldığını duyurdu. Milli Eğitim Bakanı’nın ise durumdan haberdar olmadığı ortaya çıktı.

Erdoğan, "TEOG kaldırıldı. Bu yıl TEOG sınavı olmayacak, üniversiteye giriş sistemi ile ilgili de çalışma var" diyerek üniversiteler için yeni bir düzenleme yapılacağını da duyurdu."

Diyanetin yeni başkanı’nın ilk hedefi laiklik

Mehmet Görmez’in emekliye ayrılmasının ardından Diyanet İşleri Başkanlığı’na atanan Prof. Dr. Ali Erbaş, devir teslim töreniyle görevine başladı.

Geçmişinde FETÖ’cü bir derneğin yöneticiliğini yaptığı da ortaya çıkan Erbaş, ilk açıklamasında genç beyinleri bu örgütün elinden kurtarmak gerektiğini söyledi. Erdoğan, insanlığın “sekülerizm kıskacında debelendiğini” de savundu.

“Tekbir”le başlayan ders yılı

Yeni eğitim-öğretim yılının ilk günlerinde İstanbul'da özel bir ilkokulda, öğretmenin ilkokul öğrencilerine "İslam yemini" okuttuğu ortaya çıktı. Görüntülerde öğretmenin, "Selamun Aleyküm" sözünün ardından öğrenciler, "Elimizde Kuran, kalbimizde iman, Müslümanız Müslüman, yaşasın İslam" sözlerini söyledi.

Marx yerine kutlu doğum haftası

Eğitimde müfredat değişikliklerinin sonuncusu marksizmin kurucusu Karl Marx’ın sosyoloji ders kitabından çıkarılması oldu. Liselerde okutulan sosyoloji ders kitabında yer alan “Sosyoloji’ye Giriş” ünitesinin “Sosyolojinin Doğuşu ve Gelişimi” başlıklı bölümünde sosyolojinin bilim olarak ortaya çıkmasında katkısı olan bilim insanlarıyla ilgili bilgilere yer veriliyordu.
Yine sosyoloji kitabının “Toplumsal Kurumlar” ünitesindeki “Toplumsal Kurum Olarak Dinin İşlevleri” metninde ise “FETÖ projesi” olduğu gerekçesiyle iptali istenen Kutlu Doğum Haftası yer alıyor.

İmamlar her yerde

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, üniversite yurtlarında pilot proje olarak başlattığı “manevi rehberlik” uygulaması sürekli hale getirilirken, imamlar yurtlarda manevi rehberlik yapacak.

Nuriye ve semih’in avukatları da tutuklandı

198 gündür açlık grevindeki Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın tutuklu yargılandıkları davanın ikinci duruşmasına bir hafta kala eğitimcilerin 16 avukatından 14’ü tutuklandı.
16 avukatın savcılık sorgusunda mesleki faaliyetleri suç unsuru olarak soruldu. Avukatların müvekkilleri ile cezaevinde ve gözaltında yaptıkları görüşmelerin suç unsuru olarak yer aldığı sorguda, 6 gizli tanığın da beyanları delil sayıldı.

Yine mülteci teknesi battı

Kocaeli’nin Karadeniz kıyısındaki Kefken İlçesi açıklarında, içerisinde mültecilerin bulunduğu balıkçı teknesi battı. İlk belirlemelere göre 15 kişi öldü.

Ermenilere taşlı saldırı

Irkçı saldırıların bu haftaki hedefinde “olağan öteki” Ermeni’ler vardı. Narlıkapı Surp Hovhannes Kilisesi’nde aralarında çocukların da bulunduğu cemaatin üzerine otomobil sürüldü. Kiliseden çıkanlar “Ermenilere ölüm” diyerek taşlandı.