CHP'li Tamaylıgil’den, Milli Eğitim Bakanına ‘Atatürk’ sorusu

CHP'li Tamaylıgil’den, Milli Eğitim Bakanına ‘Atatürk’ sorusu

Yeni Yönetmelik’te Cumhuriyet Tarihi ve Atatürk’e hak ettiği yerin verilmemesine tepki gösteren Bihlun Tamaylıgil, Milli Eğitim Bakanlığı’nın gönüllü uygulaması ile dernek, cemaat ve vakıfların okullardaki kulüp etkinliklerine doğrudan müdahil olmasının sakıncalarına da değindi.

CHP İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil, 8 Haziran 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğ’nin laik ve çağdaş eğitim ilkelerine uygun hazırlanmaması sebebiyle eleştirerek Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın cevaplandırması talebi ile Meclis Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi.

Hakkettiği değeri verin

Yeni yönetmelikle, 2005 tarihli kaldırılan yönetmelikte yer alan, “Törenlerde; Atatürk ve Türk büyükleri ile eğitim şehitleri için saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın söylenmesinden sonra günün anlam ve önemine uygun şekilde hazırlanan programa göre hareket edilir. Okul binaları ile Atatürk köşesi; bayrak, flama ve mevzuata uygun afişlerle donatılır ve imkânlar ölçüsünde ışıklandırılır“ ibarelerinin yer almamasını eleştiren Tamaylıgil, Milli Eğitim Bakanı Yılmaz’a, ‘Yeni yönetmelikte söz konusu düzenlemelere yer verilmemesinin uzun vadede sonuçları, çocuklarımızın Cumhuriyet tarihi ve Cumhuriyeti’mizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün hak ettiği ve gerektiği şekilde hatırlanmasına engel olmayacak mıdır?“ sorusunu yöneltti.

Yeni yönetmelikle istismarın önü açılabilir

Tamaylıgil, yazılı soru önergesinde, söz konusu yönetmelikle, okullardaki kulüp çalışmaları ve gezilerin giderlerinin gönüllü kişi ya da kurumlar tarafından yapılacağına ilişkin düzenlemenin sakıncalarına da dikkat çekerken, ‘ Son yıllarda okullarda ve gönüllü vakıf, dernek ve cemaatlerde yaşanan istismar vakaları ortada iken, bu kişi ya da kurumların okullardaki kulüp etkinliklerine doğrudan müdahil olması doğru mudur? Yeni Karaman vakalarının ortaya çıkma ihtimali yükselecek midir? ‘ sorusu ile de, yeni yönetmelikle okullarda istismar olaylarının önünün açılabileceği uyarısında da bulundu.