CHP'li Tekin: AKP ve MHP darbecilere meşru zemin oluşturuyor

CHP'li Tekin: AKP ve MHP darbecilere meşru zemin oluşturuyor

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, YURT'dan Ülkü Çoban'ın sorularını cevapladı. OHAL’i uzatarak darbeyle mücadele edilemeyeceğini belirten Tekin, AKP ve MHP'nin darbecilere karşı meşru zemin hazırladıklarının altını çizdi. Kendisine yöneltilen 'Belediye Başkanlığına aday olur musunuz?' sorusuna ise 'Partim uygun görürse olabilir' şeklinde cevap verdi.

YURT'dan Ülkü Çoban'ın sorulanı cevaplayan CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, "Milletin zaferini OHAL ile gölgeleyenler bilmelidir ki, ülkeyi OHAL ile yönetmek marifet değil, olsa olsa zafiyettir. Darbe ile mücadele OHAL’i uzatarak, KHK’lar yayınlayarak olmaz, ancak ve ancak hukuku güçlendirerek olur" dedi.

İşte Tekin ile röportajın tamamı:
-CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ile Türkiye’nin darbe gündemine dair konuştuk… FETÖ’nün siyasi yapılanması tartışmaları son sürat devam ediyor. Kimler By-Lock kullanıyordu? AKP, içindeki FETÖ’cüleri temizleyebildi mi? Cemaatin siyasi yapılanması içinde yer alan isimlerin tümü yargı karşısına çıkarılacak mı? Üç aydan kısa sürmesi planlanan OHAL birinci yılına giriyor, bu konuda ne düşünüyorsunuz?
İktidar partisi darbecilere karşı etkili mücadele etmek istiyorsa, en önemli silahı hukuku kullanmak olmalıdır. Biz 15 Temmuz’un ardından Olağanüstü Hâl kararının doğru olmadığını söylemiş ve parlamentoda “hayır” oyu vermiştik. Geldiğimiz noktada endişelerimizde ne kadar haklı olduğumuzu gördük. Türkiye tarihinin en olağanüstü yılını yaşıyor. Ülkemiz, yaşayan ölüler ülkesine döndü; yaklaşık 115 bin kamu görevlisi ihraç edilirken, 71 binin üzerinde gözaltı, 50 binden fazla tutuklama yapıldı. 162 bin kadar kişi hakkında işlem yapılırken,  47 bin küsur kişi adli kontrol şartıyla serbest kaldı, 7 bin 605 kişi hakkında yakalama kararı çıkartıldı. 140 bin pasaport iptal edilirken işsiz kalan 124 bin kişi ile Türkiye dışarı çıkılması yasak yarı açık bir cezaevine dönüştürüldü. 
Tek kelimeyle yazıklar olsun
Demokrasinin en önemli unsuru ve vazgeçilmezi olan siyasi partiler, darbelere karşı mücadelede hukukun etrafında birleşmeleri gerekirken; AKP ve MHP, OHAL’ in etrafında birleşerek adeta darbeciler için meşru zemin hazırlıyor. FETÖ’nün darbeyle elde edemediği güç, AKP tarafından şimdi OHAL ile elde edilmeye çalışılıyor. Darbe ile mücadele OHAL’i uzatarak olmaz, ancak ve ancak demokrasiyi güçlendirerek olur. Darbe ile mücadeleyi muhalefet partilerinin milletvekillerini tutuklayarak, siyasetçileri hedef göstererek yapamazsınız. Bir iktidar düşünün, 2002 yılından 2016 yılına kadar 14 yıl ülkeyi yönetiyor ve ülkeyi darbe noktasına taşıyor, ortada bir sorun var demektir. Basiretsiz ve liyakatsiz yöneticiler var demektir. İktidarın bu konuda ciddi bir özeleştiri vermesi gerekiyor. Devleti yönetenler eğer aldatılıyorsa bunun bir bedeli olmalıdır. Bırakın bedel ödemeyi, ülkede darbe oluyor ve iktidar partisinin kendi komisyon üyelerini geç bildirmesi sebebiyle Darbe Araştırma Komisyonu çalışmalarına darbeden 75 gün sonra başlayabiliyor. Bu gayri ciddi tutum karşısında komisyondan ivedilikle çekilmemiz gerektiğini savunmuştum. Şimdi ne denli haklı olduğum ortada. Komisyonun Başkanı, TBMM İçtüzüğüne ve Meclis teamüllerine aykırı olarak korsan bir rapor yazıyor ve yavuz hırsız ev sahibini bastırır misali, partimizi FETÖ’ye destek olmakla suçlayabiliyor. Tek kelimeyle, yazıklar olsun diyorum.

-AKP, FETÖ için “Biz onların ne olduklarını bilmiyorduk” diyor ve CHP’lilerin FETÖ’nün bir terör yapılanması olduğunu öğrendikten sonra da onlarla iyi bir şekilde iletişimde olduğunu iddia ediyor?

Efendim 17-25 Aralık olmasaydı, şimdi onlar da cemaat ile kan kardeşi olarak devam etmeyecekler miydi? Evet, suçüstü olunca ortaklıkları da bozuldu. Amerikalılar, “suç ortaklıkları zor bozulur, bozulunca da başa bela olur” derler. Suç ortaklığı bozuldu ve şimdi her iki tarafın da başına bela oldu. Biz itiraz kültüründen gelen insanlarız. Bizim kişilere, cemaate tabii olmamız doğamıza aykırıdır. Ellerinde devlet var çıkarsınlar, hodri meydan! 
 

Adaylıklara parti karar verir

-Bundan sonraki siyasi hamlelerle ilgili sizin önünüzde bir rota var mı?
Var, çok var. Kimsenin şüphesi olmasın ki, bizler barışçıl ve demokratik yollarla hakkımızı aramaya devam edeceğiz. Milyonların destek verdiği Adalet Yürüyüşü sadece bir başlangıçtır.
 
-CHP 2019 hazırlıklarına başladı mı? İstanbul Belediye Başkanlığı için aday mısınız mesela?
Belediye başkanlığı adaylığı partimin vereceği bir karardır, bireysel taleplerle olacak bir durum değildir. Ancak içinde bulunduğumuz atmosferde, belediye başkanı seçme zemininden her geçen gün daha uzaklaşıyoruz.  Demokrasiyi, hukuku ve evrensel kuralları yok sayan bir iktidarın dayatmaları karşısında birinci önceliğimiz parlamenter sistemi korumak ve bunun mücadelesini vermek olmalıdır. Geçmiş dönemdeki hastalıklar, yani aday yarışları bize bir katkı sağlamayacak. Günü geldiği zaman, kiminle kazanılacaksa, bir oy kim fazla alıyorsa, aslanlar gibi arkasında dururuz. 

-Siz yarışta değil misiniz?
Efendim, ben hiçbir yarışa girmem. Şu an en büyük yarışımız demokrasiyi tekrar getirme yarışı olmalıdır.