CHP'li Tezcan'dan KHK tepkisi: Buradan diktatörlük rejimi ortaya çıkar!

CHP'li Tezcan'dan KHK tepkisi: Buradan diktatörlük rejimi ortaya çıkar!

CHP sözcüsü Bülent Tezcan dün yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnameleri (KHK) değerlendirdi. Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan olağanüstü MYK toplantısını sonrasında konuşan Tezcan açıklamasında, "Ne yazık ki Türkiye 20 Temmuz darbesinden bu yana 17 aydır darbe bildirisi olan OHAL KHK'larıyla yönetiliyor. OHAL KHK'ları ile Meclisi fiilen ortadan kaldırıyor. Buradan demokrasi çıkmaz. Diktatörlük, tek adam rejimi ortaya çıkar" dedi

CHP sözcüsü Bülent Tezcan dün yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnameleri (KHK) değerlendirdi. Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan olağanüstü MYK toplantısını sonrasında konuşan Tezcan açıklamasında, "Ne yazık ki Türkiye 20 Temmuz darbesinden bu yana 17 aydır darbe bildirisi olan OHAL KHK'larıyla yönetiliyor. OHAL KHK'ları ile Meclisi fiilen ortadan kaldırıyor" dedi

Anamuhalefet partisi CHP, dün yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnameleri (KHK) değerlendirmek üzere bugün olağanüstü toplandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan MYK toplantının ardından CHP sözcüsü Bülent Tezcan açıklama yaptı

Tezcan’ın konuşmalarından satır başları
Türkiye dün yeni bir darbe bildirisiyle uyandı. OHAL KHK’ları ile Meclisi fiilen ortadan kaldırıyor. Buradan demokrasi çıkmaz. Diktatörlük, tek adam rejimi ortaya çıkar
Ne yazık ki Türkiye 20 Temmuz darbesinden bu yana 17 aydır darbe bildirisi olan OHAL KHK’larıyla yönetiliyor. Erdoğan iktidarı Türkiye’yi darbeyle yönetmeye alıştı. Darbenin sağladığı imkanlar bu iktidarı darbe bağımlısı hale getirdi. 17 aydan bu yana OHAL ile ilgisi olmayan KHK’larla siyasal, hukuksal yaşamı işlemez hale getirdi. 17 ayda neyi yapamadılar. Neden Türkiye OHAL şartlarında. Anlaşılan o ki niyetleri gelecek sandığa kadar Türkiye’yi OHAL şartlarında yaşatmak. Buna müsaade etmeyeceğiz. TBMM’yi devre dışı bıraktılar.
OHAL KHK’ları Meclis’i tamamen feshetmeye yönelik. Meclis’i tatil ettiler, ettiklerinin ertesinde pazar günü 2 KHK yayımladılar. Buna ilk itirazı TBMM Başkanı’nın yapması gerekirdi. TBMM’nin şanını korumakla yükümlü olan TBMM Başkanı’dır. Sayın Meclis Başkanı’nın böyle bir derdi yoktur. Meclis’in etkisizleştirilmesinin temsilcisi olmaya aday bir noktadadır.

MİLİTARİST BİR TOPLUM VE DEVLET YARATILMAYA ÇALIŞILIYOR

Tek adam rejimlerinin militarist bir şekilde tahkim edildiği rejimlerin adı diktatörlüktür. AKP Genel Başkanı’na sesleniyorum. Buradan demokrasi değil, faşist rejimler çıkar. Türkiye bu noktaya doğru sürüklenmiştir. Militarist bir toplum, militarist bir devlet yaratılmaya çalışılıyor.En çok tartışıma madde 121. maddesi. Yani bir cezasızlık hükmü içeren madde. Ne diyor? “Resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına bakmaksızın 15 Temmuz 2016’da gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket edilen kişi hakkında, ceza verilmez” diyor. Sokaktan geçen kişi ben terörle mücadele ediyorum diye suç işlerse buna ceza vermeyeceksin.Hiçbir ciddi devlette olmaması gereken bir şey. Militarist devletlerde olur, faşist devletlerde olur, paramiliter güçler kurarak toplumu korkutmak isteyen diktatörlüklerde olur. Bu madde iktidar eli ile sivil silahlı çete kurma maddesidir. Niyetiniz o değilse niyetinizi doğru ifade edin. Bu OHAL KHK’ları toplumu ve devleti militarize eden bir anlayışı getiriyor.Tek adam rejimi tahkim ediliyor.Bu çok tehlikeli bir süreçtir. Türkiye’yi bir ateşin içine atmak peşinde misiniz?

NASIL GÜVENECEĞİZ?

AKP Genel Başkanı 2014’te ne diyordu? “Esnaf gerektiğinde asayişi sağlayan, polistir, askerdir” diyordu. Bütün bu KHK’ların oluşumunda bir kişiden bahsediyoruz. Nasıl güveneceğiz? Aşağıdaki insanlar kendilerince işgüzarlık yapıp böyle bir toplumsal çatışmanın fitilini ateşlerse ne yapacaksınız? Derhal bu tehlikeli uygulamalardan vazgeçmeye çağırıyoruz iktidarı. Bu düzenlemelerin derhal kaldırılması gerekir.

FETÖ YÖNTEMLERİYLE FETÖ İLE MÜCADELE EDEMEZSİNİZ

Aynı KHK ile yüksek yargı, Yargıtay ve Danıştay düzenleniyor. Bu yöntem tanıdık bir yöntem Sayın Erdoğan. Bu FETÖ icadı bir yöntem. Bu yöntemle FETÖ ile mücadele edemezsin. Bunları daha önceden uyguladınız, yargıyı perişan ve rezil ettiniz. Aynı yöntemlerle yol yürümeye devam ediyorsunuz. Yargıtay’a 160 militan atayıp sonra ‘Allah verdikçe veriyor’ diyen sizin iktidarınızdı. Allah’ın ve milletin sizi tekrar tekrar affedeceğine inanıyor musunuz?Bu ülkenin böyle bir kötüğü hak etmediğini hepimiz biliyoruz. KHK ile yüksek yargıyı düzenleyemezsiniz. OHAL size bu yetkiyi vermiyor. OHAL darbe girişimiyle mücadele yetkisi veriyor. Neden Yargıtay ve Danıştay’daki hakimlerle uğraşıyorsun? Çünkü diktatörlük peşindesin.

TEK TİP KIYAFET

Tek tip elbise şartı getiriliyor. Guantanamo özentisisiniz. Bunu Erdoğan söylüyor. Dünyanın nefret ettiği yeri örnek alıyorsunuz. Bu masumiyet karinesine açıkça aykırıdır. Bu önyargılı yargılamanın ifadesidir. Yarın o elbiseyi kimin giyeceği belli olmaz. Bugün burada yarın oradasın. Onun için bir yol var şaşmayacağımız; evrensel hukuk ilkeleri.

KHK’LI TAŞERON DÜZENLEMESİNE TEPKİ

Taşeron düzenlemesi patenti bize ait olan bir düzenlemedir. İktidarın en azından söylem düzeyinde bunu kabul etmiş olmak zorunda kalmış olması sevindiricidir. Bu projemizi önce çaldılar, ona bir şey demedik. Sonra bozdular, milleti de iğfal ettiler. Parlamento, işçi sendikaları, meslek örgütleri devre dışı bırakılmıştır. Durumu kurtarmaya dönük bir düzenleme yapılmıştır. Eksik ve yetersiz bir düzenlemedir. Kısmen de olsa taşeron işçiye kadro verilmiş olması sevindirici bir husustur. Tamamını kapsayan bir düzenleme yapılmamıştır. Garip bir nokta sınav getirilmiştir. Neyin sınavını yapacaksın? Zaten kendisini kanıtlamış, yıllardır çalışıyor. Bu yeni yandaşlara kadro açma gayretidir. Bir de güvenlik soruşturması getirmişler. Başbakanlık Müsteşarı mı atıyorsun? Bir başka önemli nokta haklarından feragat edeceksin diyorsun. Hiçbir şey istemeyeceksin diyorsun. Bütün haklarından feragat etme hükmünü nasıl getiriyorsun?”