CHP 'li Toprak: 15 Temmuz siyasi şova dönüştürüldü

CHP 'li Toprak: 15 Temmuz siyasi şova dönüştürüldü

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, yayınladığı haftalık raporda iç ve dış politikadan ekonomiye kadar birçok konuya değindi. Toprak, raporda 15 Temmuz’un Erdoğan tarafından siyasi bir şova dönüştürüldüğünü söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak 10 maddelik ‘Türkiye ve Dünya Gündemi’ adlı bir rapor yayınladı. Toprak raporda “15 Temmuz “Erdoğan ve AKP Merkezli” anma törenlerinin şova dönüştürüldüğünü 15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybeden vatandaşların siyasi malzeme yapıldığını ve bunun yurttaşları arasında derin bir yarılmaya neden olduğunu belirtti. raporda “Tüm ulusa, 80 milyona yönelik bir hain darbe teşebbüsünü, sadece Erdoğan ve AK Parti’ye karşı yapılmış bir tekçiliğe indirgemek kabul edilir gibi değil!

“Tek Parti” dönemlerinin anlayışıyla hazırlanan programlar, 72 saat boyunca 40-50 kanaldan birden yürütülen medya bombardımanı, anmaları özünden ve içeriğinden uzaklaştırarak, bir siyasi şova dönüştürdü. 15 Temmuz gecesi şehit olan bir vatandaşımızın yakını, anma törenlerinde istismar ve israfın en üst düzeyde olduğunu dile getirerek, “Milletimin ilgisinin suistimal edildiğini görmek içimizi parçalıyor. Doğuda şehit olup anılmayanların ailelerine karşı da hep mahcubum.” sözleri, gerçekte olanların en güzel ve en ince duygularla ifadesidir” denildi.

13,7 milyar TL açık

Merkezi yönetim bütçesi, Haziran ayında 13,7 milyar TL açık verdi. Böylece Ocak-Haziran dönemi altı aylık toplam bütçe açığı 25,2 milyar TL düzeyine ulaştı!

Özel sektörün borcu yükseliyor

Özel sektörün uzun ve kısa vadeli borcu mayıs ayında 7,3 milyar dolar artarak, toplam 224,4 milyar dolara yükseldi. Uzun vadeli borcun yüzde 60,3’ü, kısa vadeli borcun ise yüzde 51’i dolar cinsinden oluşuyor.

BDDK yönetmeliğinde değişiklik

Hükümet, gerçekte “özerk” olması gereken Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’na (BDDK) siyasi baskı ve talimatla bir yönetmelik değişikliği yaptırdı. Yapılan bu yönetmelik değişikliğine göre; bankaların geri ödenmeyen sorunlu alacakları nedeniyle, kendilerine geçen gayrimenkulleri, “süresiz” olarak sermaye varlıkları içerisinde gösterme olanağı getirildi.

Diğer bir deyişle, takipteki alacakları nedeniyle bankaların el koyduğu gayrimenkulleri en fazla üç yıl süreyle bilançolarında nakdi varlık olarak gösterebilmelerine olanak sağlayan yönetmelik maddesi yürürlükten kaldırıldı.

İŞSİZLER ORDUSU BÜYÜYOR

Hazırlanan raporda işsizlik sorununa da değinen Erdoğan Toprak, “16 Nisan referandumu öncesinde, büyük tanıtım kampanyalarıyla başlatılan “Tarihin en büyük istihdam seferberliği”, açıklanan son işsizlik verilerine yansımamış görünüyor.

Şubat ayında başlatılan seferberliğe rağmen, TÜİK’in açıkladığı Nisan dönemi verileri, geçen yılın aynı dönemine göre işsiz sayısının 463 bin kişi daha arttığını gösteriyor. İşsizlik oranı ise tüm bu kampanyalara karşın, çift hanede kalmaya devam etti ve yüzde 10,5 oldu. Tarım dışı işsizlik oranı 1,4 puanlık artış ile yüzde 12,4’e yükseldi. 15-24 yaş arası gençleri kapsayan genç işsizlik verisinde de 3,8 puanlık artış gerçekleşti ve yüzde 19,8 oldu”

Terörle mücadele sadece bahane

Erdoğan Toprak raporda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Biz OHAL’i iş dünyasının daha rahat çalışması için getirdik. İş dünyasında herhangi bir sıkıntınız aksamanız var mı? Şimdi grev tehdidi olan yere, OHAL’den istifade izin vermiyoruz.

Bunun için kullanıyoruz OHAL’i” sözlerine de değindi. “İş dünyasının ve özellikle de TÜSİ- AD’ın OHAL’in kaldırılması yönündeki taleplerine olumsuz yanıt veren hükümetin, OHAL’i üç ay daha uzatma kararı öncesinde, Cumhurbaşkanının OHAL ile ilgili gündeme getirdiği gerekçeler, aslında “terörle mücadelenin” sadece bir bahane olduğunu ortaya çıkarttı” ifadeleri kullanıldı.