CHP'li Turan Hançerli: Engelliler açlık sınırının altında yaşıyor

CHP'li Turan Hançerli: Engelliler açlık sınırının altında yaşıyor

CHP İstanbul 3. Bölge’den Milletvekili Aday Adayı ve aynı zaman PM üyesi olan Av. Turan Hançerli, YURT’a özel açıklamalarda bulundu. 1993 yılında geçirdiği bir kaza nedeniyle iki kolunu kaybeden Hançerli, engelli vatandaş- ların hakları için birçok mücadeleler verdiğini belirtti. 2008 yılından itibaren partide çeşitli kademelerde görev aldığını ifade eden Hançerli “Başta engelliler olmak üzere dezavantajlı gruplarla ilgili sosyal politikalar alanında çalışmalar yürütmekteyim” dedi

Av. Hançerli, 2008 yılı sonrasında sivil toplumun zayıflaması ve engelli sorunlarının muhatabının siyasiler olması nedenleriyle aday adayı olmaya karar verdiğini kaydetti. Hançerli “Engellilerin ülkemizde çok ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğu hepimizin malumu, ancak engelli milletvekilleri dâhil engellilerin mecliste layıkıyla temsil edilmediğini düşünüyorum. Bu düşüncemin kanıtı niteliğinde birçok olay var. Örneğin, 2005 yılında yürürlüğe giren Engelliler Yasası’nın temel maddesi olan erişilebilirlik sorunu aradan 13 yıl geçmiş olmasına rağmen halen çözülmedi” diye konuştu.

AYLIK ALMALARI ENGELLENİYOR

Hançerli, 1976 yılında yürürlüğe giren engelli ve yaşlıların aylık aldığı 2022 sayılı kanunda değişiklik yapılarak, engelli ve yaşlıların aylık almasının engellendiğini vurguladı. On binlerce kişinin evde bakım aylığının da kesildiğini ifade eden Hançerli, “Engelliler tedavi hizmetlerine ulaşamıyor. Akülü sandalyelerini alamıyor ve tabiri caizse muhannete muhtaç oluyorlar. Engellilerin sadece küçük bir kısmı iş bulabiliyor ve geri kalan yüzde 80’inden fazla engelli açlık sınırının altında yaşam sürüyor. SMA hastası çocuğu bulunan anneler çocuklarını 3 yaşına gelmeden kaybetmenin korkusuyla yaşıyorlar” dedi. Engelli çocukların yaşamsal nitelikte önemli olan eğitim olanaklarının yok denecek düzeyde az olduğunu söyleyen Av. Hançerli, bu alanda Türkiye genelinde binlerce kişiye gönüllü hizmet sunuldu- ğunu, milletvekili olmadığı halde 10’a yakın engelliler lehine yasa çıkarılmasına ve değiştirilmesine ön ayak olduğunu vurguladı.

TÜNELİN UCUNDAKİ IŞIK GÖRÜNDÜ

Ülkenin uzun yıllardır kötü yönetildiğini dile getiren Hançerli, gelecekten umutlu olduğunu ve huzur dolu bir Türkiye’nin yakın olduğunu ifade eden Hançerli “Yurttaşlar mutlu değil ve kardeşin kardeşe güvenmediği bir dönemden geçiyoruz” dedi. Av. Hançerli, muhalefetin tüm farklılıklara rağmen demokraside, ekonominin iyileşmesinde ve adil paylaşım başta olmak üzere yurttaşların sorunlarında birleştiğinin altını çizerek, iktidarı elinde bulunduran kişinin vatandaşa verebileceği hiçbir şeyin kalmadı- ğını kaydetti. Hançerli, “Karanlık tünelin ucundaki ışık göründü. Aydınlık huzur dolu bir Türkiye yakın” diye konuştu.

İNSAN ONURUNA YAKIŞIR GELİR

Engelli ve diğer dezavantajlı grupların en temel sorununun işsizlik ve buna bağlı olarak yoksulluk olduğunu ifade eden Hançerli, “Sosyal devletin iş bulamadığı yurttaşlarına insan onuruna yaraşır bir geliri sağlaması gerekir. CHP iktidarında engelli ve dezavantajlı gruplara bu gelir bir hak olarak sağlanacaktır. Engelliler, yardım kuruluşları ve yardım severlerin inisiyatifine terk edilmeyecektir” dedi. Hançerli, eğitim sorununun engelliler açısından yanlışlıklar içerdiğini söyleyerek, otizm ve down sendromu başta olmak üzere engelli çocukların özel eğitim hakkının ihlal edildiğini vurguladı. “Gerçek sorunlarla ilgileneceğiz ve toplumun gerçek sorunlarına çözümler üreteceğiz” dedi.