CHP'li vekillerden Çorlu tren faciası için kritik önerge

CHP'li vekillerden Çorlu tren faciası için kritik önerge

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çorlu tren kazası sonrası bölgede yaptığı çalışmaların ardından 20 CHP’li milletvekiliyle birlikte yeni bir araştırma önergesi verdi.

"KAZANIN GERÇEK NEDENLERİ ARAŞTIRILMAZSA YENİ FACİALAR YAŞANABİLİR"

Tekirdağ Çorlu’da yaşanan ve 24 yurttaşın hayatını kaybettiği tren faciasının ardından, ‘ihmal’ tartışmalarına ilişkin soru önergesi veren CHP’li Yüceer, bölgede yaptığı çalışmaların ardından 20 milletvekiliyle birlikte verdiği önergede ‘kazanın gerçek nedenleri araştırılmazsa yeni facialar yaşanabilir’ uyarısında bulundu.

Kazanın yaşandığı ilçede incelemeler yapan, Valilik başta olmak üzere meslek örgütleri, sendikalar, akademisyenler, uzmanlar, doktorlar ve kazazedelerle görüşmeler yapan CHP’li Yüceer, faciada ciddi ‘ihmallerin’ olduğunu ifade etti.

"KAZA 'ÖNLENEBİLİR' NEDENLERDEN ÖTÜRÜ MEYDANA GELDİ"

CHP’li Yüceer’in milletvekilleriyle birlikte TBMM Başkanlığına sunduğu önergede şu ifadeler yer aldı: “Çorlu tren kazasının birtakım ‘ihmaller’ sonucu gerçekleşmiş olabileceğine yönelik çok sayıda iddia yer almaktadır. Tekirdağ tren faciasına ilişkin Başbakanlık tarafından yapılan açıklamada kaza nedeni olarak ‘trenin rayla temasının ortadan kalkması’ olarak belirtilirken, Ulaştırma Bakanlığı ‘Kazanın aşırı yağmur yağışları nedeniyle menfez ile ray arasındaki toprağın boşalması nedeni ile meydana geldiği tespit edilmiştir’ açıklamasında bulunmuştur. Kazaya ilişkin meslek örgütleri tarafından yapılan açıklamalarda ise kazanın öngörülebilir ve önlenebilir nedenlerden ötürü meydana geldiği belirtilmektedir.”

SENDİKA VE MESLEK ÖRGÜTLERİ 'İHMAL' DİYOR

Sendika ve meslek örgütlerinin açıklamalarına yer verilen önergede, “TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından yapılan açıklamada ‘Facianın meydana geldiği bu menfez geçişinde mühendislik parametrelerinin dikkate alınmaması ve toprak dolgu yapılması kazaya adeta davetiye çıkarmıştır’ ifadeleri yer alırken, İnşaat Mühendisleri Odası tarafından ‘Suçlu yağmur değildir. Yapı ruhsatlarından mühendis ve mimarların imzalarının kaldırılmış olmasının acı sonuçlarını, ileride fazlasıyla yaşayacağımızın altını bu kazayla birlikte bir kez daha çizmek isteriz’ açıklamasında bulunmuştur” ifadeleri yer aldı.

"DEVLET BAKIM VE YENİLEME SORUMLULUĞUNU 'ÖZEL ŞİRKETLERE' DEVRETTİ"

Demiryolu hattının denetim ve bakım işlerinin birtakım ‘özel şirketlere’ devredildiği belirtilen önergede, “Çorlu’da yaşanan tren faciasına ilişkin uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda, kazanın yapı ruhsatlarından mühendis ve mimarların imzalarının kaldırılmış olması, demiryolu hatlarının bakım, denetim ve kontrol iş ve işlemlerinde devlet sorumluluğunun özel şirketlere devredilmiş olması, özelleştirme politikaları nedeniyle TCDD bünyesinde çalışan personel sayısının ciddi oranda azaltılması, ‘yol bekçilerinin’ görevlerine son verilmesi, travers ve dolgu malzemelerinin kalitesi ve denetimine ilişkin sorunların olması gibi konulardan da söz edilmektedir. Genel sorunlarından yanında tren kazasının gerçekleştiği demiryolu hattına ilişkin daha önce yenilenme amacıyla ihale süreçlerinin başlatıldığı, ancak ‘ödenek yetersizliği’ nedeniyle bakım ve yenileme projesinin iptal edildiği de yine kamuoyunda tartışılmaktadır” diye belirtildi.

"BU FACİALARIN BİR DAHA YAŞANMAMASI İÇİN..."

Yayın yasağı ve yetkililerin konuya ilişkin açıklamalarının yetersiz olduğu belirtilen önergede, kazanın gerçek nedenlerinin ivedilikle araştırılması gerektiği ifade edildi: “Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tren faciasına ilişkin soruşturma başlatılmış olsa da, Meclis tarafından kurulacak bir komisyonla bu konunun detaylıca araştırılması kamuoyunun bilgilenmesi ve kamu yararı açısından daha büyük önem arz etmektedir. Çorlu’da gerçekleşen tren kazası, gerek hemen ardından yayın yasağının getirilmesi, gerek yetkililerin kazanın nedenine ilişkin açıklamaları, gerekse yetkililerin kamuoyunu tatmin edecek aydınlatıcı bir açıklama yapmamış olması, Türkiye tarihinin en büyük tren kazalarından biri olan bu faciada birtakım ihmallerin olduğuna yönelik kuşkuları artırmaktadır. Tren faciasının nedenlerinin tespit edilmesi, kazanın gerçekleşmesinde varsa ihmallerin ve sorumluların ortaya çıkarılması ve bu ve benzeri kazaların bir kez daha yaşanmaması için alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98’inci maddesi ve TBMM içtüzüğünün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince bir araştırma komisyonu kurularak konunun tüm boyutları ile araştırılmasını saygılarımla arz ederim.”