CHP'li Zeliha Gürel: Yoksulluğu da, yoksunluğu da yolsuzluğu da kadın çözer

CHP'li Zeliha Gürel: Yoksulluğu da, yoksunluğu da yolsuzluğu da kadın çözer

Eski Bakan Şükrü Sina Gürel'in eşi Zeliha Gürel, 24 Haziran Seçimleri için CHP Ankara'dan milletvekili aday adayı oldu. Gürel adaylığı ile ilgili YURT'a çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Gürel, "Yoksulluğu da, yoksunluğu da yolsuzluğu da kadın çözer" dedi.

“Yoksullukla mücadele etmek, Cinsiyet eşitliğini sağlamak, Çocuk yoksunluğunu gidermek... Bütün bunların kadının finansal hayata dâhil edilmesiyle aşılabileceğine inanıyorum. Kadını güçlendirdiğimizde, nesiller sağlam etik, sosyo-kültürel değerlerle yetiştirilebilecektir. Yoksulluğu da, Yolsuzluğu da Anadolu kadını çözecektir”... diyor CHP Ankara milletvekili aday adayı Zeliha Gürel.

-Neden siyaset? Neden şimdi?

Ülkemizin geldiği bu önemli kavşakta, hepimizin görevi olduğunu düşünüyorum. Ben sadece milletvekili adayı olmak için başvurmadım. Bir Cumhuriyet kurumu olan Cumhuriyet Halk Partisi’nde her türlü göreve hazırım. Siyaset yoluyla ülkeme hizmet etmek için adayım. Bu benim için sadece bir adaylık kararı değil, ülkemin ve bilhassa kadınların sorunlarına çözüm üretmek için daha aktif çalışma kararı.

-Siz başarılı bir yönetici ve eğitmensiniz. Başka partilerden öneriler oldu mu? Neden CHP?.. Eşiniz bu kararınıza karşı ne dedi?

Başka bir adres olamazdı. Aday adayı olmadan iki kişinin görüşü ve oluru benim için önemliydi. Başta eşim Şükrü Sina Gürel ve kızım İdil’in görüşleri ve olurları beni cesaretlendirdi. Sağ olsunlar. Eşim sadece onay vermekle kalmadı, bütün bilgi ve deneyimi ile yanımda durarak çalışmalarıma destek oluyor.

-Kemal Kılıçdaroğlu olur verdi mi?

Böyle bir garanti siyasette olamaz. Ben aynı zamanda CHP Genel Merkezi’nde aktif siyasete katkıda bulunuyorum. Adaylığım ile ilgili karar başka bir konu. Yetkililerin ve yetkili kurulların takdiri. Siyasette esas olan sadece yetkinlik değil, güven ve açıklıktır.

-Üç dili iyi derecede konuşuyorsunuz. Anadolu’yu da Batı’yı da bilen, seramik sanatından resime, Ahi pilavından Fransız usulü ördeğe, Doğu-Batı sentezini temsil ediyorsunuz. Bu sizin hayatınıza nasıl bir etki yaptı?

Bazen çok zorluk yaratabiliyor… Ama ben memnunum! Anadolu kültürü benim özüm, çok etkileniyorum. Fransız eğitimim eleştirel düşünmemi sağlıyor, beni sanata yaklaştırı- yor… Bu sentezin en önemli katkısı galiba her türlü insanlık durumunu, karmaşık durumları anlamamda kolaylık sağlaması… Hoşgörülü kılıyor, kalıplarla düşünmüyorsunuz.

-Bu arada yoksulluk ve dar gelirli kadınlara yönelik çalışmalarınız sürüyor mu?

Evet, öğretim görevliliğin yanı sıra gerektiğinde uluslararası toplantılara katılıyorum. Şükrü’nün görevi sırasında da kazandığım ulusal ve uluslararası tecrübeleri partimizin hizmetine sunmak isterim.

ZELİHA GÜREL KİMDİR?

1967 Kırşehir Mucur doğumlu. İlköğrenimini ailesinin terzi olduğu Fransa’da,  ortaöğrenimini Ankara Tevfik Fikret Lisesi’nde tamamladı. Hacettepe Üniversitesi’nde Fransız Dili ve Edebiyatı okudu. Bilkent Üniversitesi Mütercim Tercümanlık bölümünde okutman olarak iş hayatına atıldı. Fransa Büyükelçiliği’nde tercüman ve basın ataşeliği görevinde bulundu. Türkiye Grameen Mikrokredi Programı’nın genel müdürlüğü görevinde bulundu. İhtiyaç durumundaki kadınlara küçük krediler vererek üretim yapmalarına aracılık etti. Bütün Türkiye’de 50 binden fazla kadının hayatına dokundu. Türkiye’de yoksulluğu yenmenin yolunu, kadını aktif hayata dâhil etmekte ve örgütlenmesinde görüyor. Bunun için halen gönüllü olarak bu kuruma katkı sunmaya devam ediyor. Bilkent Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olan Gürel, Dışişleri ve Devlet eski Bakanı Şükrü Sina Gürel ile evli ve bir kız annesidir.