CHP lideri Kılıçdaroğlu'ndan çok önemli açıklamalar

CHP lideri Kılıçdaroğlu'ndan çok önemli açıklamalar

CHP lideri Kılıçdaroğlu, tutuklu milletvekili Enis Berberoğlu'nun eşi Oya Berberoğlu'nu ziyareti sonrası önemli açıklamalarda bulundu.

Kemal Kılıçdaroğlu, tutuklu milletvekili Enis Berberoğlu'nun eşi Oya Berberoğlu'nu ziyaret ettikten sonra yaptığı açıklamada, ABD'nin İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı hakkında aldığı yaptırım kararını değerlendirdi. Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Amerika'nın aldığı karar Türk halkının onurunu rencide ediyor. Eğer bir sorun varsa oturulur, konuşulur, görüşülür bu sorun. İki bakanla ilgili alınan kararı doğru bulmuyoruz. Dün gece zaten Parlamento'da bu konuda hazırlanan ve Parlamento'nun iradesini yansıtan bir bildiriye CHP olarak imza attık."

"O CÜMLENİN MALİYETİNİ YAŞIYORUZ"

"Müttefikiz ABD ile, müttefiklik ilişkilerinin sağlıklı bir zeminde ve antlaşmayla çözülmesi gerekir. 15 Temmuz darbe girişimini yaşadık. Bu darbe girişiminin ardında Pensilvaya'da oturan kişinin olduğunu biliyoruz. Türkiye'nin iade talebinde bulunması son derece doğal. Yanlışlık 'ver papazı, al papazı' söyleminden kaynaklanıyor. Biz Türkiye'de yargının bağımsız olduğunu ifade ediyoruz, bağımsız olması gerektiğini ifade ediyoruz ama bu ülkede en önemli koltukta oturan kişi yargının bağımsız olmadığını, sen onu bana verirsen ben de bunu sana verebilirim algısını karşı tarafa yerleştirdi. Bu son derece tehlikeliydi ve doğru olmayan bir cümleydi. O cümlenin maliyetini yaşıyoruz."

"BARIŞTAN HİÇ KİMSE ZARAR GÖRMEZ"

"Yapmamız gereken şey şu. Mütekabiliyet diye bir şey vardır dış politikada. Yani bir devlet bana hangi kuralı uyguluyorsa ben de aynı kuralı o ülkeye uygularım. Yapılması gereken mütekabiliyet kurallarına uygun olarak, ABD'deki iki bakan hakkında onların bizim bakanlar hakkında aldıkları kararın aynısını almaktır. Biz bunu bekliyoruz hükümetten. Bunu yapabilirlerse o zaman kozlar eşitlenmiş olur. Ayrıca bunun takip edilmesi lazım. Soğuk kanlı bir biçimde takip edilmesi lazım, daha dikkatli bir dil kullanılması lazım. Süreç iki ülke açısından da olumsuz sonuçlar doğuracak bir sürece evrilebilir. Biz bütün ülkelerle ilişkilerimizin iyi olmasını, iyi ilişkiler geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Temelini de oluşturan bizim Cumhuriyetimizin kurucusu olan Mustafa Kemal'in 'yurtta barış dünyada barış' söylemidir. Barıştan hiçkimse zarar görmez ama bize yönelik bir hareket olursa aynı çerçevede ve aynı ağırlıkta onlara cevap vermemiz gerektiği de, dış politikanın da, ülke onurunu korumanın da doğal sonucudur."

KURULTAY AÇIKLAMASI

"Partinin iç politikasıyla ilgili hiç konuşmadım. Çoğunluk varsa kurultay yapılır, çoğunluk yoksa yapılmaz. Bunun çok yoğun olarak tartışılmasını da doğru bulmuyorum. Ülkenin bu kadar derdi varken, sorunu varken partide kurultay olacak mı, olmayacak mı? Yeterli sayı varsa olur. Hiç kimseye kırgın değilim, kızgın değilim, pişman değilim."

SÜLEYMAN SOYLU'NUN CHP'YLE İLGİLİ AÇIKLAMALARINA YANIT

"O kişiyi muhatap almak istemiyorum. Kişilik erezyonu, kişilik sorunu yaşayan birini muhatap almak benim için doğru değil. Bizim PKK'ya karşı duruşumuz, IŞID'e karşı duruşumuz diğer terör örgütlerine karşı duruşumuz öteden beri bellidir. Biz hiçbir zaman gidip masaya oturmadık, onlarla masada bir araya gelmedik. Pazarlık yapmadık. Çadır mahkemeleri kurmadık. Onlar yaptığı için Türkiye bu duruma geldi. Biz o zaman da itiraz ettik, şimdi de itiraz ediyoruz. Bizim duruşumuz belli. Öyle fırıldak gibi dönen insanlarla nasıl muhatap olayım, nasıl cevap vereyim. Onlar sahibinin sesini dillendiriyor."