CHP'nin başvurusu yarın ele alınıyor: AYM'nin iptali seçimi etkiler mi?

CHP'nin başvurusu yarın ele alınıyor: AYM'nin iptali seçimi etkiler mi?

Anayasa Mahkemesi, CHP’nin bazı maddelerinde iptal başvurusunda bulunduğu ittifak yasası ile ilgili ilk incelemeyi yarın yapacak ve iptal istemini görüşmek için gün belirleyecek. Soru şu: AYM yasanın başvurulan maddelerini iptal ederse ne olur? Seçim etkilenir mi? İşte yanıtları…

Milliyet Gazetesi yazarı Mehmet Tezkan, ittifak yasasının sadece partilerin ittifak yaparak seçimlere girmelerini öngörmediğini, seçime ilişkin bazı yeni uygulamaları da getirdiğini ifade ederek, CHP’nin bunların iptali için Anayasa Mahkemesine başvurduğunu hatırlattı. Tezkan, yüce divanın yarın ilk incelemeyi yapacağını belirterek, “AYM yasanın başvurulan maddelerini iptal ederse ne olur, seçim etkilenir mi?’ sorularını gündeme getirdi.

Tezkan, ‘AYM’nin iptali seçimi etkiler mi?’ başlıklı yazısında, CHP’nin yasanın tümüne değil, bazı maddelerine iptal için başvurduğunu bildirerek, bu maddeleri şöyle hatırlattı:

- Sandık kurulu başkanının belirlenme usulü.. Kamu görevlisi olmayanın başkan olamaması..

- Cumhurbaşkanı ile milletvekili oy pusulalarının aynı zarfa konulması..

- Mühürsüz oy pusulalarının kabul edilmesi..

- Vatandaşa sandık başına polis çağırma yetkisi verilmesi..

- Aynı binadan oturanların farklı sandıklara dağıtılması..

- Seçim güvenliği açısından sandıkların en yakın seçim bölgesine taşınması, sandık bölgelerinin birleştirilmesi, seçmen listelerinin karma düzenlenmesi..

SEÇİMİ ETKİLEMEZ AMA...

Tezkan, “AYM yasanın bu maddelerini iptal ederse ne olur? Seçim etkilenir mi? Seçim tarihi değişir mi?” sorularını gündeme getirdikten sonra “Hayır.. Çünkü iptali istenen maddeler sandığa gidişi etkileyecek maddeler değil. Bu düzenlemeler yokken de Türkiye çok sayıda seçim yaptı. Hem de en ufuk şaibeye yer vermeden” dedi.

Tezkan, “Haa şu da var. AYM bu maddeleri iptal ederse AKP/MHP ittifakı Meclis’ten hızla yeni bir yasa daha çıkarır mı? Çıkarırsa ne olur? CHP yeniden Anayasa Mahkemesi’ne gider mi? Giderse ne olur? Yanıt bekleyen sorular bunlar” ifadelerini kullandı.