CHP: Seçim iptal edilmeli

CHP: Seçim iptal edilmeli

CHP, “Meşruiyet tartışmasını sona erdirecek ve milleti hukuk eksenin rahatlatacak tek bir karar var. Seçimin YSK tarafından iptal edilmesidir”

Anayasa değişikliği ile ilgili referandum sonuçlarına dair en büyük tartışma, YSK’nın mühürsüz oyları kabul etmesi üzerinde yaşanıyor. Bu karar üzerine seçime muhalefet itiraza hazırlanıyor

Anayasa değişikliği ile ilgili referandum sonuçlarına dair en büyük tartışma, mühürsüz oyların Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından kabul edilmesi etrafında yaşanıyor. Muhalafet cephesinde YSK’ya büyük tepki var. Konuya ilişkin ilk değerlendirme CHP Genel Başkanı Kemal Kılıç- daroğlu’ndan geldi.

Kılıçdaroğlu, YSK'nın mühürsüz oy pusulaları ve zarf açıklamasına yönelik, “Kendinizi Parlamentonun üstünde hangi gerekçeyle görüyorsunuz ? Hangi gerekçeyle yapılan bir referandumu tartışmalı hale getiriyorsunuz ? Maç yapılırken maçın ortasında kural değişmez . YSK, zarflar açıldıktan sonra kuralları değiştiriyor. Üstelik yasalara aykırı olarak. Bunu doğru bulmuyoruz, asla kabul etmiyoruz” açıklamasında bulundu.

Yasal işlem başaltıldı CHP Genel Başkan Yardımcısı Bü- lent Tezcan ise anayasa değişikliği referandumuna ilişkin basın toplantısı düzenledi. Ankara'nın Sincan İlçesi'ndeki Kazım Karabekir İlkokulu'nda, 2227 numaralı sandıkta görevli bir avukat müşahidin çektiği görüntüleri izleten Tezcan, sandık kurulu üyesinin oy kullanılan sandıktan çıkan mühürsüz oyları usule aykırı olarak mühürlediğini savundu. Görüntünün sosyal medyada üretilen bir video olmadığını vurgulayan CHP'li Tezcan, söz konusu görüntüyle ilgili yasal işlem başlattıklarını da açıkladı.

Tezcan, “YSK, kanunun açık hükmüne rağmen arkasında sandık kurulu mührü olmayan oy pusulalarını geçerli saymıştır. Kanunda, zarflarda çift mühür olması gerektiği ve üzerinde ilçe seçim kuruluyla sandık kurulu mührü olmayan zarfların geçersiz olacağı hükme bağlanmışken, YSK bu açık kanun hükmüne rağmen o zarfları da geçerli saymıştır. Bunları sayım başladığı anda, başladıktan sonra geçerli saymıştır. Yani maç başlamış, kuralları değiştirmiştir. Sadece kendi genelgesi değil, kanuna aykırı şekilde kuralları değiştirmiştir. Bunu AK Parti temsilcisinin itirazları üzerine yapılmıştır. Sayım sırasında, bu karar alınmıştır. Bu, açık bir şekilde seçimin meşruiyetine gölge düşüren bir tutumdur” açıklaması yaptı.

SEÇİM İPTAL EDİLMELİDİR

SEÇİMİN YSK tarafından iptal edilmesi gerektiğini savunan CHP'li Tezcan, "Meşruiyet tartışmasını sona erdirecek ve milleti hukuk ekseninde rahatlatacak tek bir karar vardır, seçimin Yüksek Seçim Kurulu tarafından iptal edilmesidir. Aslolan bu seçimin iptal edilmesidir" dedi.