CHP seçimler için taaruza geçti, üs kurdu, tek oy çaldırmayacak

CHP seçimler için taaruza geçti, üs kurdu, tek oy çaldırmayacak

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan’ın adını ‘Millet Ajansı’ koyduğu Adil Seçim Platformu’nda; CHP, İYİ Parti, HDP, ve Saadet Partisi'nin yanı sıra DİSK, KESK, Memleket Biziz, Oyum Güvende gibi konfederasyon ve oluşumlar yer aldı. Bilgi ve İletişim Teknolojileri'nden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel hem Adil Seçim Platformunu hem de oluşturdukları, ilk defa kullanacakları CHPnetMobil sistemini anlattı.

CHP'nin de aralarında bulunduğu 17 siyasi parti, demokratik kitle örgütü ile sivil toplum kuruluşlarıyla oluşturulan Adil Seçim Platformu, yarın (24 Haziran) gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği genel seçimlerde sandık güvenliği için teknolojik bir altyapı oluşturdu. Anadolu Ajansı'nın seçim sonuçlarını açıklarken manipülasyon yapacağı iddiası, muhalefete 'Millet Ajansı'nı kurdurdu. Anadolu Ajansı'na karşı 'Millet Ajansı' seçim gecesi adil bir seçim için hizmet verecek.

Sandıklardan çıkan oyların adil bir şekilde sonuçlara yansıtılması için yarın akşam Ankara’daki iki merkezde yoğun bir çalışma yürütüleceğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, oluşturdukları ve ilk defa uygulayacakları CHPnetMobil sistemini anlattı. 

CHP 2 ÜS KURDU

Sandıklardan çıkan oyların adil bir şekilde sonuçlara yansıtılması için yarın akşam Ankara’daki iki merkezde yoğun bir çalışma yürütülecek. Bu merkezlerden biri CHP’nin Parti Meclisi (PM) salonu olacak. Diğer partilerin temsilcilerinin de bulunduğu Adil Seçim Platformu’nun merkezinin nerede olduğu ise “sır” gibi saklanırken, bunun en önemli nedeni ise “o gece çalışacak ekibin hiçbir şekilde rahatsız edilmemesi” olarak gösterildi. CHP'de gece çalışacak olanlar ‘Kahramanlar Ekibi’ olarak nitelendiriliyor.

'ÖNCÜ EKİP' 'BEYİN' OLACAK

CHP'de seçim gecesi en üst düzeyde yetkili 10 kişinin bulunduğu TAI gibi kuruluşlarda, ODTÜ’de, Mimar ve Mühendisler Odası’nda çalışan gönüllülerin de olduğu yaklaşık 10 kişilik gruba 'öncü ekip' deniliyor. 10 kişilik bu ekip, o gece yaşanacak bütün sorunları çözmede ‘en üst düzeyde’ yetkili. Kendilerini, “hiçbir beklentisi olmayan, sadece ve sadece adil bir seçim için gecesini gündüzüne katmış topluluk” olarak adlandıran ekip, kurulan teknolojik altyapının da deyim yerindeyse ‘beynini’ oluşturacak.

'KAHRAMAN EKİP'

CHP'nin PM salonu, CHP Sözcüsü Bülent Tezcan’ın öncülüğünde kurulan Seçim Koordinasyon Merkezi olarak görev yapacak. Solanda altyapı çalışmaları tamamlanırken, Adıgüzel, bu sıralarda o gün iki vardiya halinde toplam 150 gönüllünün, yani ‘kahramanın’, çalışacağını aktarıyor. Adıgüzel, her bir sıranın üzerinde, çalışanları kimsenin rahatsız etmemesi için, “dış hatları arayabilen ama dış hatların aramasına kapalı” telefonlar bulunuyor. Her kişinin önünde sistemin kurulu olduğu bilgisayarların bulunacağı, ‘kahraman’ların bu sıralarda Türkiye genelindeki 181 bin 869 sandığı yakından, sistem aracılığıyla, takip edeceğini anlattı.

TÜM SANDIKLAR TEK TEK ANALİZ EDİLECEK

Gönüllülerin ise iki bin 400 sandıktaki sonuçları tek tek analiz edeceğini vurgulayan Adıgüzel, sandıklardan gelen oylarda herhangi bir yanlış sonuç gelmesi durumunda ilk itirazın, süresi 24 saat olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri için yapılacağını, ertesi gün de milletvekilliği seçimleri için itirazlarını yapacaklarını söyledi.

Adıgüzel, CHP'nin ilk defa uygulamaya sokacağı CHPnetMobil sistemini ise şu şekilde anlattı:

“Diyelim ki İstanbul’un Maltepe semtindeki oylar... Maltepe’de vatandaşlar sabah saat 08.00’den akşam saat 17.00’ye kadar oy kullanıyor. Saat 17.00 itibarıyla sandıklar kapandıktan sonra, oy sayım işlemleri başlıyor. Oylar sayılıyor ve sandıklarda tutanaklar tutuluyor. Bizim orada ‘okul sorumlusu’ olarak görevlendirdiğimiz arkadaşlarımız var. Okul sorumlusu arkadaşlarımız bize, bizim “CHPnetMobil” adını verdiğimiz ve yalnızca bizim belirlediğimiz arkadaşlarımızın cep telefonlarına yüklediğimiz bu sisteme, sandık sonuçlarını gönderiyorlar. Sonra arkadaşlarımızın tuttukları tutanaklar, ilçelerdeki sorumlu arkadaşlarımıza gönderiliyor. İlçedeki tutanaklar için de bu sistem açık. Bu sisteme veri girdiği anda kayıt altına alınıyor. Tutanaklar sistemde OCR sistemiyle okunuyor, sonuçlar toplanıyor. Sisteme veri girişi yapıldığı andan itibaren de biz sonuçları görebiliyoruz.

'YANLIŞLIK OLMA ŞANSI NEREDEYSE YOK'

Bu arada YSK’dan da partiye veri akışı geliyor. Eğer YSK’den gelen veri ile sistemimize aktarılan veri arasında fark yoksa, sistem ‘yeşil’e dönüyor. Ancak yanlışlık varsa sistemdeki o veri sütunu ‘kırmızıya’ dönüyor ve böyle bir durumda biz hemen görevlilerimizi uyarıyoruz. O anda ilçe başkanı arkadaşımızı arıyoruz ve ‘İtirazınızı yapın’ diyoruz. Ama her şeyden önemlisi bunları yapabilmek için ıslak imzalı tutanakları almak. O tutanaklar olduğu anda yanlışlık olma şansı neredeyse yok.”

YERİ GİZLİ TUTULAN MERKEZ

CHP’de hazırlanan sistemin bir benzeri 17 siyasi parti, demokratik kitle örgütü ve sivil toplum kuruluşu tarafından oluşturulan Adil Seçim Platformu için de hazırlandı. Platform üyeleri de seçim günü CHP’nin dışındaki, Ankara’daki diğer merkezde bilgisayar başında olacak. Oradaki gönüllülerin cep telefonlarından kullanacağı sistemin adı da “Adil Seçim.” CHPnetMobil’deki gibi veri akışı ‘Adil Seçim’ uygulaması üzerinden yeri ‘gizli’ tutulan o merkeze gönüllüler tarafından aktarılacak. Sonuçlar anında bilgisayar ekranına düşecek. OCR sistemi tutanakları okuyacak. CHP,‘Adil Seçim’ uygulamasına o gece daha hızlı seçim sonuçlarının düşeceğini, saat 24.00 itibarıyla kesine yakın sonuçların alınacağını belirtiyor.

Adıgüzel, “Çünkü, orada bütün partilerin temsilcileri olacak ve diyelim ki HDP, Güneydoğu illerinden gelen sonuçları anında bu sisteme aktaracak. Buradan alınan sonuçlar da sonrasında CHPnetMobil’e düşen sonuçlarla karşılaştırılacak” dedi.

'ANADOLU AJANSI'NIN AÇIKLAMALARINA GÜVENMEYİN'

Bülent Tezcan, Tuncay Özkan, Muharrem Erkek ve Onursal Adıgüzel'den oluşan CHP Seçim İzleme ve Koordinasyon Kurulu da bir açıklama yaptı. 

Seçim İzleme ve Koordinasyon Kurulu adına CHP Sözcüsü Bülent Tezcan açıklamalarda bulundu. Tezcan, yurttaşlardan Anadolu Ajansı'nın verilerine güvenmemelerini istedi. Tezcan, "Adil Seçim Platformu bir hazırlık yaptı, kendi ajansını kurdu. adilsecim.net en doğru bilgilerin alınacağı site olacaktır. Anlık olarak vatandaşlara seçim sonuçlarını bildirecek. Anadolu Ajansı'nın manipülasyonuna mahkum değilsiniz" dedi.