CHP ve İyi Parti; Saadet Partisi toplantısında

CHP ve İyi Parti; Saadet Partisi toplantısında

Saadet Partisi Lideri Karamollaoğlu’nun Balıkesir’deki konferansına CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın ve İYİ Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, il başkanlarıyla birlikte katıldı. Bu durum, “Saadet’in ‘ilkeler platformu’ adını verdiği ve tartışmaya açtığı esaslar, CHP ve İYİ Parti tabanında da tutmuş olmalı’ yorumuna yol açtı. CHP Milletvekili Akın ise “Katılımımızın özel bir anlamı yoktu” dedi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Balıkesir’de, ‘Türkiye’nin Meseleleri ve Çözüm Yolları’ konulu bir konferans verdi. Konferansa, CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, İl Başkanı Serdar Sarı ile birlikte katılırken, İYİ Parti’den de Balıkesir Milletvekili İsmail Ok ve partisinin il başkanı Nedim Tuna da hazır bulundu.

Konuyu kişisel blokuna taşıyan Gazeteci Fehmi Koru, “Bizde partililer başka partilerin etkinliklerinde görünmekten kaçınırlar. Bırakın il veya ilçelerdeki farklı partilerin toplantısına katılmayı, kurultaylara görevli gönderilen başka partilerin temsilcileri bile tedirginlik yaşarlar. Yanlış anlaşılabilir diye. CHP ile İYİ Parti’nin Balıkesir milletvekilleri o tedirginliği aşmış görünüyor; ya da Saadet’in ‘ilkeler platformu’ adını verdiği ve “İttifakı zamanı geldiğinde konuşuruz, önce üzerinde uzlaşabileceğimiz ortak noktaları belirleyelim” diyerek tartışmaya açtığı esaslar CHP ve İYİ Parti tabanında da tutmuş olmalı” değerlendirmesinde bulundu.

Fehmi Koru, ‘CHP ve İYİ Parti Saadet’in ilkeler platformunda.. Balıkesir örneği…’ başlıklı yazısında, Meclis’te temsil edilmeyen bir partinin gördüğü ilginin gerçekten olağanüstü olduğunu belirtti. Karamollaoğlu’nun toplantısına CHP ve İYİ Parti’den katılımı ise Koru, özetle şöyle değerlendirdi:

‘CHP VE İYİ PARTİ LİDERLER DÜZEYİNDE SAHİP ÇIKTILAR’

“Saadet’in ‘ilkeler platformu’ adını verdiği ve “İttifakı zamanı geldiğinde konuşuruz, önce üzerinde uzlaşabileceğimiz ortak noktaları belirleyelim” diyerek tartışmaya açtığı esaslar CHP ve İYİ Parti tabanında da tutmuş olmalı.

O unsurları hatırlayalım: Kuvvetler ayrılığı.. adalet ve hukukun üstünlüğü.. Hesap verilebilirlik ve şeffaflık.. israf ve yolsuzluklar konusunda hassasiyet…

İYİ Parti ve CHP, hem de lider düzeyinde, bu unsurlara sahip çıktı.

O esaslar AK Parti’ye yabancı değil

İşin ilginç bir yönü var: Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu’nun şimdi savunduğu bu ilkeler, aslına bakılırsa, AK Parti’nin yabancılık duyacağı unsurlar değil; tam tersine, yolunu Saadet’in öncüsü olan Fazilet Partisi’nden ayıran ‘yenilikçi hareket’, 2000 yılında partileşirken, tam da bu ilkeler etrafında bir politik çizgi izlemeyi benimsemişti.

Dahası, yol arkadaşı olarak da, daha önce başka partilerde bulunmuş ilkeli siyasileri yanlarına almayı uygun görmüşlerdi.

AK Parti kurucuları arasında öyle bir çok-seslilik görüntüsü ilk günden hakimdi.

Saadet’in şimdilerde gördüğü anlaşılan yoğun ilgi kurulduğu ilk günlerde AK Parti’ye gösterilen ilgiyi andırıyorsa.. sebebi budur.

O TOPLANTIYA KATILIM

Balıkesir’de Saadet Partisi il teşkilatının düzenlediği etkinliğe CHP ve İYİ Parti’den milletvekillerinin ve partililerin (CHP il başkanı da oradaymış) katılması ‘ilkeler platformu’ arayışının bu iki parti tarafından tasvip görmesi sayılabilir. Seçimlere yaklaşıldığında daha başka partiler de platforma ilgilerini belirgin hale getirebilirler.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde aranan yüzde ‘50+1’ çoğunluk bu platformdan çıkar mı?

Gördüğüm şu: AK Parti çıkmayacağına çok emin görünüyor.”

‘SADECE DİNLEMEYE GİTTİK’

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın ise konuyla ilgili olarak YURT Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “İlimize bir genel başkan gelmiş. İl Başkanımız da toplantıya davetliydi, ben de eşlik ettim. Özel bir anlamı yok” dedi.

Akın, Karamollaoğlu’nun, Türkiye’nin sorunları ve çözüm önerileri konulu bir konferans verdiğini belirterek, “Farklı neler söylenebilir diye dinlemeye gittik. İttifak konusuyla ilgili bir görüşme söz konusu olmadı. Evet, ittifak olacaksa ilkelere göre olmalı ama o toplantıda ne böyle bir görüşme ne de konu gündeme geldi. Sadece sunumunu dinledik” diye konuştu.