CHP’den ittifak teklifi yorumu: ‘Ruhunda OHAL var’

CHP’den ittifak teklifi yorumu: ‘Ruhunda OHAL var’

CHP Genel Sekreteri Mehmet Akif Hamzaçebi, TBMM Başkanlığı’na sunulan ve kısa sürede Anayasa Komisyonu’nda görüşülmesi beklenen siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin AKP ve MHP'nin ortak kanun teklifiyle ilgili açıklamada bulundu.

CHP Genel Sekreteri Mehmet Akif Hamzaçebi, TBMM Başkanlığı’na sunulan ve kısa sürede Anayasa Komisyonu’nda görüşülmesi beklenen siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin AKP ve MHP'nin ortak kanun teklifiyle ilgili, “Düzenlemeler ancak ve ancak bir OHAL KHK’sıyla yapılabilirdi, hükümet lütfetmiş, bu düzenlemeyi KHK ile yapmayıp kanun teklifi olarak Meclis’e göndermiş. Teklifin ruhu, OHAL ruhudur” dedi.

Türkiye’yi başkanlık sistemine taşıyan anayasa paketi savunulurken amaçlardan biri olarak koalisyonları önlemenin gösterildiğini hatırlatan Hamzaçebi, “Madem koalisyonları önlemek için yola çıktınız, o halde neden bu ittifak düzenlemesini yapıyorsunuz? Madem ülke koalisyonlarla kötü yönetiliyordu, yüzde 10’luk barajı ittifaka dâhil olan partiler için niye sıfırlıyorsunuz” sorusunu gündeme taşıdı.

Seçim sandıklarının güvenlik güçlerinin kontrolü altına alındığının görüldüğüne dikkat çeken Hamzaçebi, T24’e yaptığı açıklamada, “Güvenlik güçlerinin kontrolü altına alınan seçim sandıkları daha güvenli değil, tam tersine daha güvensiz olurlar. Güvenlik güçlerinin geldiği sandığa seçmen gelmez. Burada açıkça amaçlanan, seçmene baskıdır” diye konuştu.

AYNI APARTMANDA OLAN AYRI SANDIKTA OY VERECEK

Teklifte yer alan sandık bölgelerinin birleştirilmesi, seçim bölgelerinin birleştirmesi ve seçmen listelerinin birleştirmesi konusunu da eleştiren Hamzaçebi, “Teklife göre, sandık bölgelerinin, seçim bölgelerinin ve seçmen listelerinin keyfi bir şekilde birleştirilmesi mümkündür. Örneğin aynı apartmanda oturan kişilerin normal olarak aynı sandıkta oy vermesi gerekirken bu kişiler şimdi farklı sandıklarda oy verecektir” değerlendirmesinde bulundu.