CHP'li başkan Düzce: YSK’yı başlarına yıkarız

CHP'li başkan Düzce: YSK’yı başlarına yıkarız

Seçim tarihinin açıklanmasının ardından, CHP İstanbul Gençlik Kolları Başkanı Burkay Düzce, seçim sürecinde yapacakları çalışmaları YURT’a anlattı. Seçime hazır olduklarını söyleyen Düzce “Bu seçim yitirmiş olduğumuz parlamenter demokratik sistemi geri kazanmamız için elimizdeki son fırsattır” dedi.

Ceren KAYA / YURT 

Erken seçim tarihi kararının ardından  CHP İstanbul Gençlik Kolları Başkanı Burkay Düzce, ''seçime hazır'' oldukları mesajını verirken, ''parlamenter demokratik sistemi geri kazanmamız için elimizdeki son fırsattır''. 16 Nisan 2017 referandumunda YSK darbesinin yaşandığını hatırlatan Düzce “Eğer yine böyle bir oy çalma girişimde bulunurlarsa, CHP gençleri olarak YSK’yı başlarına yıkarız. Ne olursa olsun o tarz bir oy gaspı noktasında irade gösterirlerse, YSK’yı onların başlarına yıkmaktan geri durmayız'' dedi ve YURT Gazetesi'nden Ceren Kaya'ya konuştu.

Biraz kendinizden bahseder misiniz, Ne zamandan beri partinin içinde aktif olarak rol alıyorsunuz?

1993 İstanbul Üsküdar doğumluyum. Köken olarak Tunceliliyiz, ama 12 Eylül sürecinden sonra İstanbul’a göç etmek durumunda kaldık. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümü mezunuyum. Partiye 2009 seçimlerinde Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na adaylık süreciyle beraber katıldım. Değişim rüzgârıyla beraber CHP’de ben de mücadele etmeye başladım. Kültürünü aldığım siyasi gelenek bana sürekli ezilenden yana olmayı öğretti. Bu kesimlerin hakkını savunan en güçlü partinin CHP olduğunu gördüm. 7 Ocak 2018 tarihinde İstanbul CHP İl Gençlik Kolları Başkanlığı görevine geldim. 

Sizin başkanlığınızda İstanbul nasıl bir gençlik hareketine kavuşacak?

İstanbul’da geçmişte ciddi anlamda özellikle gençlik kollarımız bir seçim maratonu yaşadı. Bu son 16 referandumuna doğru giden süreçte genç arkadaşlarımız oldukça süreçlere motive oldular. Zaten referandumda sandıktan ‘hayır’ın bu kadar güçlü çıkması gençlerin sahiplenmesinden kaynaklıdır. 3 bölgede de sandık güvenliği eğitimleri yaptık. 3 aylık sürede kongre sıkıntılarını aşma noktasında ciddi adımlar kat ettik. Bize dava insanı lazım. Arkadaşlarımız da dava insanı olduklarını gösterdiler. Bütün CHP’liler şunun farkındalar; hiçbir makamın veya koltuğun gerçekleşecek olan tek adam rejiminin oylanacağı bu seçimden sonra bir anlam ifade etmeyeceğini biliyoruz.

Gençlik kolları olarak ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz. Gerçekleştirmek istediğiniz projeleriniz nelerdir?

Sarıyer’de 2 bin 500 kişilik salon etkinliği gerçekleştirdik. Uzun yıllardır bırakın CHP gençlik kollarını, toplumsal muhalefet kesimlerinde bu rakamda bir etkinlik gerçekleştirilmemiştir. O noktada da örgütümüz motivasyon yakalamış oldu. Saha çalışmalarında daha güçlü bir süreç yaratmaya başladık. Şimdi de seçime dönük çeşitli çalışmalarımız var. Ana hedef kitlemiz üniversite öğrencileri olacak. İlk defa oy kullanacak çok ciddi bir seçmen var. Onların geleceklerinin kararmaması noktasında o iradeye sahip olan kişilerin yine onlar olduğunu vurgulayacağız. Bugün gerçekten AKP’den rahatsız olan gençler var. Her şeye karışan bir siyasal iktidar var. Biz aslında Gezi direnişiyle beraber kendi kuşağımızı yarattık. Bütün teknolojik imkânlarımızı kullanacağız. 16 Nisan 2017 referandumunda YSK darbesi yaşanmıştı. Böyle bir oy çalma girişimde bulunurlarsa CHP gençleri olarak YSK’yı başlarına yıkarız. Ne olursa olsun YSK’yı o tarz bir oy gaspı noktasında irade gösterirlerse onların başlarına yıkmakta geri durmayız. Biz bütün örgütlerimizle bu seçime hazırız.

66 BİN GENÇ CEZAEVİNDE 

 Ülkede gençlerin en önemli sorunları nelerdir?

Şu anda her 4 gençten birisi işsiz. Genç işsizlik oranı yüzde 25 civarında. Bu TÜİK’in açıkladığı rakam. Biz sokaklardayız ve gerçek anlamda gördüğümüz asgari ücretle çalışan insanlar da iş sahibi gibi bir konumda değiller. Dolar ve Euro’nun durumu ortada. Ekonomi uzmanları böyle giderse doların 6-7 liraya çıkacağını söylüyor. Hakikaten insanlar bırakın toplu taşıma aracına binmeyi simit almakta bile sıkıntı yaşıyorlar. İnsanlarda intihar vakalarında artış söz konusu. İflas süreci hiç olmadığı kadar artıyor. Medyayı tekelleştirme çabalarıyla bunları halka yansıtmamaya çalışıyorlar, ama bunları yaşayan zaten halkımız. Halktan halkın yaşadıklarını saklamaya çalışıyorlar. Bunun hiçbir faydası yok. Siyasetle ilgilenmeye çalışan gençlere karşı iktidarın terörize etme politikası var. Bugün 66 bin genç cezaevlerinde. Gençlerin ciddi anlamda sosyalleşmeden uzaklaştırmak istiyorlar. Sınav sistemiyle ilgili de ciddi bir belirsizlik var. Ne yaptığını bilmeyen, tamamen şuurunu yitirmiş iktidarla karşı karşıyayız.

Atanamayan bir öğretmenin intihar etmesinin ardından AKP gençlik kolları üyesi bir genç sosyal paylaşım sitesinden partinizi de hedef alan bazı sözler paylaştı. Ne diyeceksiniz bu konuda?

Bu oldukça insanlık dışı ve kontrolünü kaybetmenin yaratmış olduğu bir ortam. Ama ben bu kız arkadaşı suçlamıyorum. 16 yıldan bu yana kendi siyasal iktidarını korumak için sürekli düşmanlaştırdığı aktörleri değiştiren, ama kendisine bir düşman yaratan ve o yarattığı düşman üzerinden bile bile toplumu ötekileştirdiği kitlelerin dışında ana kitleyi kendisine çeken, seçim kaygısı güden bir siyasal iktidar var. Bu yaşanan durum da sahaları, tabanı, toplumu nasıl siyasi söylemleriyle ayrıştırabildiğini, bölebildiğini bize gösteriyor. Toplum hiç olmadığı kadar bölünmüş durumda. Bunun bedelini ödeyecek, ama bunun bedelini bütün Türkiye’ye ödetme peşinde. Biz bu beraberliğimizi güçlü kılarak bu bedeli Türkiye’ye ödetmemeye, ama bunun sorumlusu olan kişiye de ödetme peşindeyiz.

Partinizin gençlik kotası yüzde 10’dan 20’ye çıktı. Bu rakam sizi tatmin etti mi?

Kazananlar ciddi mücadele sonucunda kazanılıyor. Bizim yüzde 20’ye çıkmamız da ciddi mücadelenin sonucunda olmuştur. Başta kadın kotası olmak üzere bir kota sınırının olmaması gerekiyor. Yine de bu ciddi bir kazanımdır. Genel Başkanımızın da katkısı sayesinde yaşandı. 35 yaşa karşı da ciddi bir refleks gösterdik ve 30 yaşa geri çektik. Şu seçim sürecini atlattıktan sonra gençlerin siyasette önünü açacak faaliyetlere devam edeceğiz. Türkiye’de de gençlere siyaset yapma şansını tanıyan en öncelikli parti CHP’dir.

Gençleri TBMM’de görebilecek miyiz?

Tabi ki görebileceğiz. Genç arkadaşlarımız bu süreçte alanlara çıkacaklar. Ciddi anlamda genel merkezimiz tarafından da değerlendirilecekler. Ön seçim olsaydı gençleri daha çok görebilirdik belki. Gençler parti içerisinde ciddi anlamda örgütlendiler.

7/24 SAHADA OLACAĞIZ

24 Haziran’da gerçekleştirilecek seçime hazır mısınız?

Biz hazırız. Seçim ani oldu, ama ciddi anlamda bir ekonomi söz konusu. Bir yönetim sıkıntısı söz konusu. Tayyip Erdoğan kendi belirlediği bakanlarla dahi aynı görüş birliği içerisinde değil. Ciddi bir erime söz konusu. Hepsi bunun farkında. Geçmişte söyledikleri şu anda söylediklerinin tam tersi. O yüzden seçimi erken yapmaktan başka çareleri kalmadı. Yine de korkunun ecele faydası yok. Devlet Bahçeli 2002 yılında da erken seçim çağrısı yapmıştı. Boyunun ölçüsünü aldı. 24 Haziran’da da aynı şey yaşanacak. Biz de 7/24 sahada olacağız. Özellikle stant çalışmalarına ağırlık vereceğiz. 2010 yılından bu yana son seçim vurgusu deniyor, ama hakikaten bu seçim yitirmiş olduğumuz parlamenter demokratik sistemi geri kazanmamız için elimizdeki son fırsattır. Onun için sandıklara genç arkadaşlarımızı yönlendirme çalışmalarımıza başladık.

Gençlere mesajınız?

24 Haziran tarihi bu ülkede kendisini genç olarak gören, hiçbir ön yargısı olmayan ülkesinin refahını, geleceğini düşünen bütün kardeşlerimiz sandığa gitmeli. Seçime dair en ufak bir tereddüde düştüğünüz anda saraya hizmet edersiniz. Bizim seçimi kaybeden AKP’den erken kurtulma şansımız doğdu. O yüzden hiç kimse moralini bozmasın. Kaostan beslenen bir siyasal iktidarın bize 4-5 sene daha hüküm sürmesini istemiyorsak 24 Haziranda sandığa gitme zorunluluğumuz var.