CHP'li Kaplan: AKP'nin ithal sevdası bu sefer de kırmızı biberi vurdu

CHP'li Kaplan: AKP'nin ithal sevdası bu sefer de kırmızı biberi vurdu

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, ekonomik kriz, sebze meyve fiyatlarının pahalılığı, tanzim satış derken; Özbekistan’dan yılda 49 milyon dolar değerinde 35 bin ton kırmızı biber ithalatını TBMM’ye yazılı soru önergesi vererek Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu.

Kaplan, yazılı soru önergesine ek olarak yaptığı açıklamada, “Eskiden Dünyada kendine yeten 7 ülke arasındayken, 17 yıllık AKP İktidarı, ülkemizi Dünyanın en başarısız tarım politikasıyla yönetilen ülke haline getirdi” dedi.

Kaplan, “Tanzim satış kuyruklarında yurttaşlarımız binbir eziyetle evine domates, biber, patates alıyor. AKP yurttaşımızın durumunu düşünmek yerine, her zaman yaptığı seçim arifesi şovunu yapıyor. Seçimden sonra ne olacak? Bu yurtaşların maaşı mı artacak? Bir anda ülkede ekonomik kriz mi bitecek? AKP’nin yurttaşı düşündüğü yok. Yurttaşı gerçekten düşünseydi somut politikalarla, üretime dayalı, ithalattan uzak, tarımı destekleyici hamleler yapardı. Evet bir hamlesini daha gördük. AKP, ithal etme sevdasına bu seferde kırmızı biber ithalatını ekledi.

Ülkemizde Gaziantep İslahiye ve Nurdağı’nda, Kilis’te, Maraş’ta, Urfa’da, Hatay’da, Adıyaman’da dünyanın en kaliteli kırmızı biberleri üretiliyor. Saydığımız şehirlerin çoğu, geçiminin büyük bir kısmını ürettikleri kırmızı biberden sağlıyor. Sadece İslahiye’de üretilen kırmızı biber yılda 40 bin ton civarında. Yani kırmızı biber üreten tek bir bölge, tüm Türkiye’nin kırmızı biber ihtiyacını karşılarken, AKP Özbekistan’dan 35 bin ton 49 milyon dolar değerinde kırmızı biber ithal edecek.  AKP’nin ithal etme sevdası yüzünden 17 yıldır ülkemizin geldiği nokta ortada. İthal etmediğimiz ne kaldı? İthal sevdalısı bir ülke haline getirildik. Çiftçi kan ağlıyor, AKP ithal seviyor!” diye açıklamalarda bulundu.

Kaplan, yazılı soru önergesinde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltti:

Ülkemizde son 10 yılda, yıllara göre ayrı ayrı belirtilmek suretiyle kaç ton kırmızı biber üretimi yapıldı?

Ülkemizde hangi illerde kırmızı biber üretimi yapılmaktadır?

Ülkemizin yıllık kırmızıbiber ihtiyacı kaç tondur?

Son 10 yılda, yıllarına göre ayrı ayrı belirtilmek suretiyle ithal edilen gıda ürünleri nelerdir?

Ülkemizde kırmızı biber üretimi yapılırken, Özbekistan’dan kırmızı biber ithal etmenin mantığı nedir?