CHP’li Özbolat’tan Alevi toplumuna: ‘Değerlerimize sahip çıkamıyoruz’

CHP’li Özbolat’tan Alevi toplumuna: ‘Değerlerimize sahip çıkamıyoruz’

13. Uluslararası Abdal Musa Anma törenlerinde konuşan CHP’li Özbolat, “Okunmuyor ve araştırılmıyor. Siyasetçisi de, dernek yöneticisi de bireyi de konuşuyor ama bildiğini zannettiği birçok bilgiyi yanlış biliyor. Dolayısıyla dünya bizi tam anlayamıyor” dedi. Özbolat, Alevilerin gerçek anlamda bir lidere sahip olmaları gerektiğinin altını çizdi.

Yaklaşık 5 yıldır Abdal Musa Anma törenlerine destek sağlayan CHP eski Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, Antalya Elmalı İlçesi Tekke Köyü Araştırma Ve Yaşatma Derneği'nin her yıl düzenlediği 13.uluslararası 34. Ulusal Abdal Musa Anma töreninde etkili bir konuşma yaptı.

İstanbul Maltepe Belediyesi, Antalya Konyaaltı Belediyesi, Muratpaşa Belediyesi'nin destekleriyle yapılan törene Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mustafa Kul'un yanı sıra, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür vakfı şubeleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği şubeleri Alevi Kültür Dernekleri şubeleri, İstanbul Alevi Dernekeleri, Güvenç Abdal Dernekleri Kemer Belediyesi ve Döşemealtı Belediyesi katıldı. 

Konuşmasının başında, salonların dolması gerektiğini belirten Özbolat, ilgisizlik ve duyarsızlıktan yakındı.

Yaşadıklarının bugüne yansıması ile ilgili bir sunum yapan CHP’li Özbolat’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

‘BİLMEDİKLERİ KONULARDA AHKAM KESMESİNLER’

Okumak ve eğitim alevi toplumun en çok üzerinde durması gereken konu. Ama okumuyor ve araştırmıyorlar. Siyasetçisi de dernek yöneticisi de bireyi de konuşuyor, okumuyor, bildiğini zannettiği birçok bilgiyi yanlış biliyor. Dolayısıyla öbür dünya bizi tam anlayamıyor. Zaten çeşitli rivayetlerle suçlamışlar, cevap verirken bile onları can evinden vuracağımız etkili söylemi geliştiremiyoruz. Lütfen TV programlarına çıkanlar, bilmedikleri konularda ahkam kesmesinler.

Aleviliğin temel değerleri ile ilgili bilgileri yeterince anlatabilirsek dünya inanç sistemi içinde Aleviler kadar çağdaş demokrat sistem yoktur. Bana göre dünyanın yarısının Alevi olması lazım. Bu inancın büyümemesinin sebebi, hakim güçler yaşadıkları ülkedeki insanları kolay yönetmek istiyorlar. Belki Alevilerin en büyük talihsizliği bu.

LİDERİ OLMAYAN BAŞARIYA ULAŞAMAZ

Lideri olmayan bir toplumun başarıya ulaşması mümkün değil. Gerçek anlamda bir lidere sahip olması lazım Alevilerin. Bu eksiğin devam etmesi halinde daha büyük sıkıntıların yaşanabileceğini düşünüyorum. Şah İsmail, şahlığını ilan ettiğinde 13 yaşındaydı. İnanılmaz birisi, çok büyük şair. Yaptıklarını 34 yıllık ömre sığdırmış. Liderlik özelliği işte bu.

Eğer biz eğitim, kültür ve sanatta, ekonomide çok başarılı insanlarla yolumuza devam etmezsek kimse bizi ciddiye almaz. Zaten almıyorlar.

Çok yetenekli insanlar çıktığında sahip çıkmak lazım. İçimizden biri ön plana çıktığında bir başka rakibe, düşmana gerek yok. Herkes birbirini rakibiymiş gibi hırpalıyor. Bunun düzelmesi lazım. Sevgi, kardeşlik ve yoldaşlığın olmadığı hiçbir toplum sonuca ulaşmaz. Kabahatın çoğu bizde.

‘KENDİ DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKAMIYORUZ’

İş, güvenmekten başlar. Bunu düzeltmemiz lazım. Türkiye 16 yıldır demokrasin, adaletin, devlet geleneklerinin yok edildiği bir yönetim tarafından yönetiliyoruz. 24 Hazirandan sonra iş başka noktaya geldi. Ne kadar rahatsızsak 10’la çarpın, öyle gidecek. Devletin bütün kurumları tek elde.

Biz kendi değerlerimize sahip çıkamıyoruz.  Sizden ricam kendi değerlerinize sahip çıkın. Her kesimin bir lobisi var, bir tek bizim yok. Her yerde de eziliyoruz.

Eğer bu önümüzdeki dönemde, ciddi, kararlı, doğru düzgün bir önlem ve değerlendirme yapamazsak, çocuklarımızı bekleyen tehlike büyüktür. Ramazanda oruç tutan listesini istiyor adam, çocuklarımız ne yapacaklar? Tutmuyorum derse o çocuğun sınıf geçme şansı olmayacak, kendini gizlemeye çalışacak. Bundan daha büyük felaket olamaz. Bundan sonra bir insanın mesleğinde ilerleyebilmesi için AKP düzeninin kurduğu sisteme göre, Alevi ise bir derece yükselmesi mümkün değil.”

'YURT'A TEŞEKKÜRLER'

Törende konuşan bir diğer isim ise Dernek Başkanı Ali Eriş oldu. Ali Eriş, 'Gönüller Sultanı Abdal Musa Sultan bu topraklarda etnik, inançsal, ayrım gözetmeden sevgiyi, birlikte üretmeyi ve üretileni kardeşçe paylaşmayı inancının ve öğreticinin temel direği yapmıştır.' dedi. Ali Eriş, daha sonra yaklaşık 5 yıldır etkinliklere destek sağlayan CHP eski Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat’a ve YURT’a teşekkürlerini iletti.