Çingeneler de o sözlere tepkili

Çingeneler de o sözlere tepkili

İstanbul Havalimanı'nda rötar yapan uçak nedeniyle personele ağır hakaretler edip sözlü saldırıda bulunan yolcu, çingenelerin de tepkisini çekti.

İstanbul Havalimanı'nda rötar yapan uçak nedeniyle personele ağır hakaretler edip sözlü saldırıda bulunan yolcu, sosyal medyada tepki çekmişti.

Yolcu, personele, "Hop hop temas yok. Ben çingenelerle temas etmiyorum" gibi sözler sarf etmişti. Yolcunun bu sözleri çingenelerin de tepkisini çekti.

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turan Şanlı, yazılı bir açıklama yaparak, bu sözler için, "Çirkefliktir, ahlâksızlıktır"ifadelerini kullandı.

Turan Şanlı, "Her türlü yoksulluğa, çaresizliğe karşı onurumuzla yaşıyoruz. Kimsenin onurumuzla oynamasına izin vermeyeceğiz" derken, "Konuyu Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumuna götürmeye kararlıyız. Havayolu yer hizmetlerinde hakarete uğrayan bayanın yanındayız. Hakaret eden Funda Esenç isimli bayanı tüm Romanlar adına kırıyoruz!" dedi.

Turan Şanlı'nın açıklaması şu şekilde:

"İstanbul Yeni Havalimanı'nda özel bir havayolu şirketinin 25.04.2019 tarihli IST-BJV KK42 seferinde uçağın rötar yapması sonucunda yaşandığı iddia edilen bir olay, sosyal medyada gündem olmuştur. Yolcu bekleme peronunda Funda Esenç, isimli bir bayanın havayolu şirketinin check-in işlemini yapan kadın yer görevlisine ağır hakaretlerde bulunması ahlâki olmadığı kadar insan onurunu zedeleyen, küçümseyen, ayrıştırıcı ifadelerin kullanılması kabul edilemez söylemlerdir.

Sosyal medya da görülen video görüntülerinde görevini yapmakta olan emekçi bir bayanın, diğer bir bayan tarafından söylenen sözlerini iyi okumamız gerekir. Hakarete uğrayan havayolu görevlisine terbiyesiz sözlerin yanında 'hop hop temas yok. Ben çingenelerle temas etmiyorum. Sokak süprüntüsü' demesi çirkefliktir, ahlâksızlıktır. Hakaret eden bayanın eğitimli olduğunu düşünmekteyiz. Maalesef hakaret eden bayanın insani değerlerden yoksun olduğu anlaşılmaktadır. Aziz Nesin’in yaşanan bir örnekte söylediği gibi 'Alevi değilsin ki sana ne oluyor?' diyen kişiye 'İnsan değilsin ki sana ne anlatayım' sözünü anımsamakta fayda vardır. 

Ön yargıların olumsuzları altında hâlen bizler Türk toplumunun çingene-romanlarıyız. Unutulmamalıdır ki, çingeneleri küçüksemek, aşağılamak insani değerleri kaybetmektir. Ülkemizde kimse çingenelere temas etmekten korkmasın. Kimseye çirkeflik ve ahlâksızlık bulaştırmayız. Her türlü yoksulluğa, çaresizliğe karşı onurumuzla yaşıyoruz. Kimsenin onurumuzla oynamasına izin vermeyeceğiz. Konuyu Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumuna götürmeye kararlıyız. Havayolu yer hizmetlerinde hakarete uğrayan bayanın yanındayız. Hakaret eden Funda Esenç isimli bayanı tüm Romanlar adına kırıyoruz!"