Cumartesi Anneleri'nin 700. hafta eylemi yasaklandı! Çok sayıda gözaltılar var

Cumartesi Anneleri'nin 700. hafta eylemi yasaklandı! Çok sayıda gözaltılar var

Beyoğlu Kaymakamlığı, Cumartesi Anneleri’nin 700. hafta oturumunu yasakladığını duyurdu. Alana takviye polis birlikleri çağrılırken Cumartesi Anneleri ise 699 hafta olduğu gibi bu hafta da bu alanda oturacaklarını belirtti. Aralarında Maside Ocak ve Besna Tosun'un da bulunduğu 20'den fazla kişi ters kelepçe ile gözaltına alındı. Polis, alandakilere biber gazı ile müdahale etti.

Gözaltında kaybedilen evlatlarının hesabını sormak için 700 haftadır Galatasaray Meydanı’nın oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri ’nin 700. haftaya giren eylemi Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Çok sayıda kişi gözaltına alınırken, polis toplanan kalabalığı dağıtmak için biber gazı kullandı.
Alana giden görevlilere oturma eyleminin yasaklandığını belirten polis, görevlileri alandan çıkarttı.

 Kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle her hafta Galatasaray Meydanı'nda toplanan Cumartesi Anneleri, 700'üncü haftaya hazırlık için sabah saatlerinde İnsan Hakları Derneği'nde (İHD) biraraya geldi. Kırmızı güller ve karanfillerle derneğe gelen Cumartesi İnsanları, üzerinde Cumartesi Anneleri yazan tişörtleri giydi. Görev dağılımının ardından hazırlanan pankart ve fotoğraflar Galatasaray Meydanı'na taşındı. Meydanın etrafını saran polisler Cumartesi İnsanları'nın meydana girişini engelledi. Meydan'da bulunan Yapı Kredi Kültür Merkezi de polis ve güvenlik tarafindan kapatılarak fotoğraf çekmek yasaklandı. 

GÖZALTILAR VAR

Daha sonra polis, alana girmek isteyenlere izin verilmeyeceğini eylemin İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklandığını belirtti. Meydana gitmek isteyen İHD'lilere müdahale eden polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Aralarında Maside Ocak, Ali Ocak, Hasan Karakoç, Sebla Arcan ve Besna Tosun'un da olduğu 20'den fazla kişi ters kelepçe ile gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar arasında ismi belli olanlar:

Ali Ocak, Hasan Karakoç, Maside Ocak, Sebla Arcan, Besna Tosun, Leman Yurtseven ve Gamze Elvan.

CHP'li Sezgin Tanrıkulu ve Ali Şeker, polis otobüsünde tutulan gözaltındaki kişilerin serbest bırakılması için polisle görüşme yapıyor.

Polis, CHP BEYOĞLU İLÇE BAŞKANLIĞI'NA GİRMEK İSTEDİ  

CHP Beyoğlu İlçe Başkanlığı'na polis girmek istedi milletvekilleri kepengi kapattırdı.

CHP'Lİ GENÇLER GÖZALTINA ALINDI

Cumartesi Anneleri'nin 700. gün oturma eyleminde çok sayıda CHP'li isim gözaltına alındı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen aralarında CHP üyelerinin de bulunduğu 100 kadar kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Gözaltına alınanlar arasında; İstanbul İl Yöneticisi Murat Akbaş, Beşiktaş Gençlik Örgütü Başkanı Doğa Kıroğlu, Sarıyer Gençlik Örgütü Başkanı Mehmet Günel, Beyoğlu Gençlik Örgütü Başkanı Atakan Taşbilek, Kadıköy Gençlik Örgütü'nden Koray Çağlıyan ve Ali Yiğit Karaca bulunuyor. 

82 YAŞINDAKİ EMİNE OCAK GÖZALTINA ALINDI 

1995 yılında 30 yaşındayken gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın annesi Emine Ocak, gözaltına alındı

21 Mart 1995'te Gazi Mahallesi Olayları sonrası gözaltına alındıktan sonra kaybolan ve 15 Mayıs'ta 1995’te işkence edilmiş cesedi Beykoz’da kimsesizler mezarlığında bulunan Hasan Ocak’ın annesi, Cumartesi Anneleri eyleminin sembol ismi Emine Ocak, eylemin 700. haftasında tıpkı 15 Ağustos 1998’de Cumartesi Anneleri’nin 170. Haftasında başlayan ve 30 hafta boyunca devam eden müdahale silsilesinde olduğu gibi bir kez daha gözaltına alındı. Emine Ocak’ın iki gözaltı fotoğrafı arasındaki benzerlik ise dikkat çekti.

BİBER GAZI İLE MÜDAHALE

Polis, toplanan kalabalığı dağıtmak için Galatasaray Meydanı'na biber gazı sıktı. Hazzopulo Pasajı'na giren polis buradaki kalabalığa da biber gazı sıktı.

HDP Milletvekili Ahmet Şık, pasajda biber gazına maruz kalan bir yurttaşı koluna girerek ambulansa götürdü.

ALANA POLİS ABLUKASI

Cumartesi Anneleri 'nin her hafta toplandığı alanda polis nöbet tutuyor. Polis alana kimseyi almıyor. 12 polis otobüsü ve çok sayıda TOMA Galatasaray Meydanı'nı kuşattı. Polisler kitleyi Tünel'e doğru uzaklaştırıyor. 


KAFTANCIOĞLU: PARTİ YÖNETİCİLERİMİZ DE GÖZALTINDA

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, "700 Haftadır Galatasaray Meydanında toplanan Cumartesi Annelerini ve onlara destek verenlerin gözaltına alınmasının tek gerekçesi korkuları.. Parti yöneticilerimiz de gözaltında" şeklinde mesaj paylaştı.

MÜDAHALEYE RAĞMEN OTURMA EYLEMİ

Müdahalelere rağmen meydanda oturma eylemi yapılıyor. CHP ve HDP'li bazı milletvekilleri de oturma eylemine destek veriyor.

DİYARBAKIR'DAN DESTEK

Cumartesi Anneleri 'nin Galatasaray Meydanı'nda yapmalarına izin verilmeyen oturma eylemine Diyarbakır'dan da destek verildi.


MAZLUMDER'DEN TEPKİ

Cumartesi Anneleri 'nin eyleminin yasaklanmasına MAZLUMDER Başkanı Ahmet Faruk Ünsal da tepki gösterdi. Ünsal, "Beyoğlu Kaymakamlığının 699 hafta Galatasaray Meydanı’nda yakınlarının akıbetini soran Cumartesi Anneleri’nin etkinliğini yasaklaması kabul edilemez! Ohal’i olağan yasalarla hayata geçirerek yasaklarını genişletmek istemelerinin bir örneği yaşanıyor" mesajı paylaştı.