Cumhurbaşkanı adayı İnce: KPSS'yi geliştirecek, mülakatı kaldıracağız!

Cumhurbaşkanı adayı İnce: KPSS'yi geliştirecek, mülakatı kaldıracağız!

CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, seçim süreci ve sonrasına dair bütün merak edilenleri CNN TÜRK'e anlattı. İnce sınav sürecinin bitmeyeceğini fakat, KPSS'yi geliştireceklerini, mülakatı yüzde doksan oranında kaldıracaklarını ifade ederek, AKP hükümetinin Alevi ibadethanelerinin statüsüne yönelik 16 yıldır hiçbir gelişme kaydedilmediğini, seçime yaklaşırken bunların açıklandığını ve kendisinin cumhurbaşkanı olduğu takdirde bu sorun dahil bir çok sorunu çözeceklerini açıkladı

 Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce CNN Türk'te Seçime Doğru Özel programının konuğu oldu. Başak Şengül moderatörlüğünde gazeteciler Hande Fırat, Hakan Çelik ve Murat Çelik sordu Muharrem İnce yanıtladı.  

İşte Muharrem İnce'nin açıklamalarından satırbaşları:  

-Yarın Uşak'tayız. Sonra Afyon, sonra da Ankara'ya geçeceğiz. 16 yıldır vekilim. Türkiye'yi geziyorum ama bu sefer başka. Değişim rüzgarını hissediyorum.30'a yaklaştı mitinglerimiz. 73 vilayete gideceğiz. 81'i tamamlayın dedim arkadaşlara, sıkıştırabilirlerse 81'i tamamlayacağız.Arife akşamı mutlaka köyümde olmam lazım. Sadece onu değiştirmeyin dedim.

- Üst akıl. Kim bu? Sayın Erdoğan'a sesleniyorum. Türkiye'nin 450 milyar dolar borcu var. Bunun 320 milyar doları son 16 yılda yapılmış. Yabancının Türkiye'den alacağı var. Alacağı olan birisi Türkiye'yi batırmak ister mi? Yabancı önce alacağını almak ister. Kimse bu üst akıl, gel beraber mücadele edelim. Yalan söyleme insanlara.

TÜRKİYE'NİN GÜNEY KORE'Yİ ÖRNEK ALMASI LAZIM 

- Türkiye'nin Güney Kore'yi örnek alması lazım. Güney Kore eğitilmiş iyi mühendisleri ile yaptı bunu. Türkiye'nin eğitime ciddi bir yatırım yapması lazım. Bir Güney Kore'nin bir de Türkiye'nin 1980'den bu yana, 38 yıldan beri geldiği duruma bakın.

MERKEZ BANKASI BAĞIMSIZ OLACAK

- Seçimi kazanırsam, bir hafta içerisinde Merkez Bankası'nın para politikaları bağımsız olacak. Merkez Bankası Başkanı CHP Genel Merkezi'ne çağrılmayacak. Zorlama tedbirlerle ekonomi olmaz.

- Kurmayları toplayacağız, gelenleri gidenleri hesaplayacağız. Kamu bankalarını sektörel olarak yeniden yapılandıracağız. Kamu bankalarının düzenini yeniden kuracağız.

KANAL İSTANBUL PROJESİNİ DURDURACAĞIZ

- Türkiye dışarıdan para aldı değil mi? Türkiye bu parayı taşa, toprağa, betona gömdü. Üretim yapmadığı için, fabrika açmadığı için alamayacak. Şirketler bir bir iflas ederken, ben orada hafriyat mı kazacağız? Tabi ki durduracağım Kanal İstanbul'u. Ne işimiz olur? Türkiye'nin kuralları işleyen bir ülke olması lazım. Bir Fransız, bir İngiliz 'Türkiye bir hukuk devletidir' diyebilmeli.

- 16 yıl sonra 'ben şunu yapacağım' diyemez. Deme hakkı yok. Ancak özür dileyebilir. 'Ben ekonomiyi düzelteceğim' demek ayıptır. Ne zaman düzelteceksin?

- Bugün '3600 vereceğim' diyor. Kasım 2017'de CHP'li vekiller önerge. Bu önergeleri AK Partililerin oylarıyla reddetmiş. CHP vekilleri bu önergeleri vermiş, reddetmişsin. Şimdi bir 'ince' korkudan, İnce 'Size 3600'ü vereceğiz' demiş, aklın başına gelmiş, şimdi çıkmışsın '3600 vereceğiz' diyorsun. Bunlar komik. Ben vereceğim. Çünkü yalan söylemedim bu millete.

ATATÜRK HAVALİMANI'NIN OLDUĞU YERE PARK YAPACAKSA HİÇ İTİRAZIM YOK

- Bugün ayrıntılı incelemedim ama yarın akşam incelerim. Atatürk Havalimanı'nın olduğu yere park yapacaksa hiç itirazım yok. Zaten o yapamayacak, ben yapacağım. Ben devam ettiririm onu. Ama emin olun öyle bir düşüncesini olduğuna inanmıyorum.

- Geçmiş örneklere baktığımızda, her tarafı ranta boğdular. Keşke daha önce yapsalardı. Sadece orası yetmez. Onun yanındaki arazileri de dahil etseler. Biz dahil edeceğiz. Onun elinde olsa yapmayacaktır. Bir kenarına yapacak, yanına gökdelen konduracaktır.

İNCE'NİN EKİBİNDE KİMLER OLACAK? 

- İlhan Ağabey (İlhan Cinaner) ile hergün görüşüyoruz. Birinci tur bitmeden hiçbir isim açıklamayacağım. Şuan devlet memuru olanlar var. Ekibim belli 2014'ten beri çalışıyorum. Ankara'da bir ofisim var benim. Bir arkadaşımın ofisi var. 

ALEVİLERİ ŞİMDİ Mİ HATIRLADIN? 

- Alevileri şimdi mi hatırladın? 16 yıl hiçbir şey yapmayacaksın, seçime yakın bunları açıklayacaksın. Yapamaz, yapmayacak. 2002'de Kocaeli'nde bir konuşmasında 'Atanmayacak öğretmen kalmayacak' demişti. Şuan atanamamış 320 bin öğretmen var.

- 15-29 yaş nüfus arasında 19 milyon gencimiz var. Ben Cumhurbaşkanı olsaydım, sadece bununla ilgilenirdim. 19 milyon genç arasında, 5 milyon genç okulda değil, işte değil, kursta değil. Nerede olduğu belli değil. Kaydı yok.

KPSS'Yİ GELİŞTİRECEK MÜLAKATI KALDIRACAĞIZ

KPSS'yi geliştirecek, mülakatı yüzde doksan oranında kaldıracağız. Ekonomik kurullara liyakatla atama olacak

Yatırımcıların önündeki bürokratik engelleri kaldıracağız. 

Vatandaş değil devlet kemer sıkacak. Sarayı kullanmayacağım. Cumhurbaşkanlığı köşkünü devletin işleri için kullanacağım. İsraf ekonomisini terk edeceğiz. İsraftan vazgeçerseniz kaynak bulunur. Bizim kaynağımız demokrasi ve hukuk olacak. 

Devleti yandaşa ihale merkezi yapmayacaksanız. Bu musluklar kapatılacak.

AB bizim iyi eğitimli genç nüfusa muhtaç. Gençlerimiz karikatür yapacak, bizi eleştirecek.

Cumhurbaşkanı olarak çocuk sayısına karışma hakkım yok ama çocuk bezine, çocuk mamasına sütündeki KDV'ye karışma hakkım var. Çocuk ihtyaçlarında KDV'yi indireceğim.

Bir yanda sınav bir yanda seçim. Sizce hangisi değerli? Bence sınav daha önemli. Sınav tarihi önceden belirlenmiş. Önce çocuklar sonra biz. 

4+4+4 sistemi devam etmeyecek. Bakın 16 yılda 6 bakan değişti. Eğititm sisteminde değişiklik yapılacaksa siyasal uzlaşma sağlanmalı. Herkes bizim yaptığımız sınava inanacak güvenecek. Eğitimde 1+8+4 sistemi olacak.

FETÖ ile AKP aynı bedende bir ruh gibiydiler. 17 - 25 Aralıktan sonra devlet FETÖ'cü okullara yardım yaptı.  FETÖ ile AK Parti birlikte yaptılar. Milli Eğitim Bakanlığı'nın soru önergesine şu yanıtı verdiğini söyledi: "Savcılık listesinde olmayıp daha sonra tespit edilerek kapatılan okullar da eklediğinde, söz konusu okullarda öğrenim gören 32 bin 515 öğrenciye 2015-16 öğrenim yılında toplam 113 milyon 973 bin TL ödeme yapılmıştır. O bakanı atmayacak mıyız? Okula verilmiş bu paralar. Çocuğunu o okula yazdırdı diye insanları işinden atacaksın. Devlet bu okullara 114 trilyon para verecek. Bu bakanı nereye atacaksın Erdoğan?

2001'de Erdoğan FETÖ elebaşına icazet almaya gittin mi? ABD FETÖ'yü vermez, Erdoğan da istemez. İddia ediyorum FETÖ usulüne uygun istenmedi.

Türkiye'de tek adam var. Çocuk sayısından köprünün rengine. Herşeyine tek adam karar veriyor. Biz bunu değiştireceğiz. Tek adam olmayacağım, güçlü lider olacağım.

ÇATI ADAY TARTIŞMASI

Birinci turda çatı aday matematik bilimine aykırıdır. Doğru olmaz. Ben olsam da olmaz Abdullah Gül olsa da olmaz. Birinci turda herkes yarışmalıdır. Aday sayısı fazla olunca katılım artar ve seçilmek zora girer. Birinci turda çatı aday olmaz ikinci turda olur bu. Birinci turda çatı aday olsaydı kaybederdik.

AF TARTIŞMASI

Affa ihtiyaç yok. Önce adalete ihtiyaç var. Sürekli af ile uğraşacağınıza, adaleti bir kez kurun. Hukukun üstünlüğünü uygulayın ondan sonra tekrar uğraşmayın. Af bataklığın üzerindeki sivrisineğe benziyor. Sineği öldüreceğine bataklığı kurut bir daha uğraşma.

İSYAN İDDİALARI

Cezaevlerinde isyan iddiaları çok tehlikeli şeyler. Bunlar şimdi mi sizin aklınıza geldi. Bunlar doğru bile olsa halkın önünde konuşmamak lazım, devlet böyle bir ihtimal olsa halleder. Gereksiz bir konu üstünde durmaya gerek yok.

GENELKURMAY BAŞKANININ ABDULLAH GÜL’Ü ZİYARETİ

Bu ülkenin Genelkurmayı Cumhurbaşkanlığına aday olması muhtemel bir kişinin bahçesine helikopterle inemez. İnerse onu o gün görevden alırım. Kimse buna nezaket ziyareti demesin, öyle bir nezaket ziyareti olmaz. Cumhurbaşkanlığının sözcüsünün ne işi var o zaman orada? Neden bahçeye iniyorsunuz? Bu bir güç gösterisidir. Benim cumhurbaşkanlığımda bir genelkurmay başkanı bunu yapamaz. Yaptırmam.

NE KADAR BAĞIŞ YAPILDI

Devletin uçakları sayın Erdoğan’ın emrinde, devletin örtülü ödenekleri emrinde. Bizim de kiraladığımız 8 kişilik bir uçağımız var. Şimdiye kadar herhalde 9 milyon bir para toplanmış. Tabi katkılarını bekliyoruz. Bir yanda devletin olanaklarıyla miting yapan bir yandan da ben, milletin katkılarıyla miting yapan biri var. Ben burada herkesten destek bekliyorum.

MİLLETVEKİLİ LİSTESİ TARTIŞMASI

Listede olmayan arkadaşlar miting alanındalar. Geçen gün listede olmayan 15 arkadaşımız miting alanındaydı. Miting bitince bana ‘Başkanım emrindeyiz, listede olmamamız hiç önemli değil. Yapabileceğimiz bir şey var mı? Biz senin seçilmen için uğraşacağız” dediler. Hiçbir küskün yok liste için. İnanın durum böyle. Hedefim kabinenin yarısının kadın olması

SURİYELİ SORUNU

Esad’a ne özel bir kinim ne de özel bir sevgim var. Kardeşim Esad’dan Kanlım Esed’e geçmemeliyiz. 4 milyon Suriyeli yaşıyor ama bizim orada büyükelçiliğimiz yok. Denenmelidir. Suriye’nin toprak bütünlüğü korunmalıdır, anayasa oluşturulmalı ve seçim yapılmalıdır. Kim seçilirse onu tanırım. O komşunun iç meselesidir. Öyle olursa evlerine dönerler. Bayramda gidiyorlar 10 gün kalıp buraya geliyorlarsa demek ki kalabilirler. Laubali bir devlet yönetimi. Ne demek ya? Bayramda tatile gidebiliyorlar. Kapatırım kapıyı. Burası aşevi mi?

Yapamayacağımız hiç bir şeyi söylemeyeceğiz. Halkı kandırmayacağız. Trt borazanlıktan başka ne işe yarıyor?

Kürt sorununun çözümünde silah olmayacak konuşacağız çözeceğiz. Filistin'de insanlar katlediliyor, yüreğimiz yanıyor. 

Öğretmenlere 3 bin 600'ü verdiğimizde atanamayan öğretmenler atanmış olacak.

 Askeri öğrenciler darbeci mi? Erden darbeci mi olur? Biraz vicdan. Bunlar daha çocuk.

Emeklilikte yaşa takılanları neden bekletiyorsunuz? Bunu çözeceğiz. O vatandaşlar 30 sene prim ödemiş. Şimdi devlet olarak sıra bizde