Cumhurbaşkanı adayı olan kişiler milletvekili adayı olamayacak

Cumhurbaşkanı adayı olan kişiler milletvekili adayı olamayacak

TBMM Genel Kurulunda, 24 Haziran 2018 cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçiminde uygulanacak hükümleri içeren anayasa değişikliğine ilişkin teklifin görüşmeleri dün yapıldı. Oturum sonunda teklif, kabul edilerek yasalaştı.

Teklif 23 Nisan 2018 akşamı Anayasa Komisyonu'ndan geçmişti. 24 Nisan günü Genel Kurula geldi ve akşam saatlerinde kabul edildi.

"ORTAK KARAR MI ALDINIZ? KARAR KİMİN?"

AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop ile MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı'nın imzasını taşıyan Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun Teklifi'nin tümü üzerinde ilk sözü CHP Ankara Milletvekili Murat Emir aldı.

CHP gruba adına söz alan Ankara Milletvekili Murat Emir, her şeye rağmen teklifi desteklediklerini ve seçime hazır olduklarını söyledi.

Erken seçim kararı alınırken çok acele edildiğini öne süren Emir, siyasi ve ekonomik krizler yaşanmadan seçimlerin yapılmak istendiğini savundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Devlet Bahçeli'nin bir sözüyle erken seçime giden bir Cumhurbaşkanı durumuna düştüğünü" ileri süren Emir, "Ortak mı karar aldınız? Bu plan kimin? Çünkü 25 Haziran bizim açımızdan demokrasimizin kurtulduğu, Meclisimizin tekrar onuruna ve işlevselliğine kavuştuğu, milli egemenliğin saraydan alınıp tekrar bu Meclise getirildiği ve Türkiye'nin aydınlığa kavuştuğu bir gün olurken sizin için kavga günü olacak. Birbirinize 'kim bunu yaptı' diye soracaksınız" görüşünü dile getirdi.

"TUZAKLAR NAFİLEDİR"

MHP adına söz alan Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı

"Türkiye 24 Haziran'da sandığa gidecek. Emperyalizmin sınırlarımıza demirlediği, ülkemizle ilgili kirli senaryo ve karanlık planlamalar yaptığı bir dönemde, milletimiz bekasına, beraberliğine ve kaderine sahip çıkacaktır. Tuzaklar nafiledir. Oyunlar boşunadır. Siyaseti karaborsaya çeviren, karmaşık ve kaotik zihniyetleriyle sistem bunalımı, hatta rejim krizi çıkarmak için ellerini ovuşturan müflis siyaset erbabına Türk milleti hak ettiği cevabı verecek, demokratik bedeli ödettirecektir. Büyük Türkiye'ye giden yol bizzat Cumhur İttifakından geçmektedir" dedi.

"TEK ADAM REJİMİ SONA ERECEK"

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu da kanun teklifini ve OHAL şartlarında seçime gidilmesini eleştirdi.

"Türkiye'de demokrasi, insan hakları, parlamenter demokratik hukuk devleti sistemi yeniden gelecektir. 24 Haziran'dan sonra. Bunu hiç kimse aklından çıkarmasın, tek adam rejimi de sona erecektir. Anayasa değişikliği yürürlüğe girdiğinde sanıldığı gibi Türkiye kurtulmayacak, bataklığa batacaktır."

"İYİ PARTİ HAZİNE YARDIMI ALAMAYACAK"

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, İYİ Parti'nin Hazine yardımı alamayacağını söyledi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, teklifin tümü üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

İYİ Parti'nin Hazineden seçim yardımı alıp alamayacağına ilişkin soru üzerine Gül, grup kuran partilere, son genel seçimlerde yüzde 3'ün üzerinde oy alması halinde Hazineden yardım yapıldığını anımsattı.

Gül, "Şu anki mevzuatımızda, grup kuranların hazine yardımı alması için bir düzenleme yoktur" diye konuştu.

Görüşmelerin bitiminde akşam saatlerinde oylama yapıldı.

YASADA NELER VAR?

* Cumhurbaşkanı adayı olan kişiler milletvekili adayı olamayacak.

* Parti grupları ve genel seçimlerde yüzde 5 oy alan partiler cumhurbaşkanlığı seçiminde aday gösterebilecekler.

* Seçmenler de yüz bin imza toplayarak cumhurbaşkanı adayı gösterebilecek. İlk turda yüzde 50 artı 1 oy alan kişi cumhurbaşkanı seçilecek. Cumhurbaşkanı adaylarından biri yüzde 50 artı 1'i sağlayamazsa ikinci tur seçimi yapılacak. İkinci turda en çok oyu alan seçimi kazanmış olacak.

* Cumhurbaşkanı makamının herhangi bir nedenle boşalması halinde cumhurbaşkanı seçimleri 45 gün içinde yapılacak. TBMM seçimlerine bir yıl veya daha az süre kalmışsa cumhurbaşkanı ve TBMM seçimleri birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanının ikinci döneminde TBMM seçimlerinin yenilenmesine karar vermesi halinde cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilecek.

* Yurtdışındaki seçmenler ise seçime 3 gün kalıncaya kadar oy kullanabilecek.