Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macron ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macron ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştü.

Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurulu'na katılmak üzere ABD'nin New York kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili görüşmelerini sürdürüyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM binasında liderlerin ikili görüşmeleri için ayrılan bölümde, ilk olarak Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile bir araya geldi.

Yaklaşık 40 dakika süren görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da hazır bulundu.

NE OLMUŞTU?

Macron, '' Dünya sahnesi görüldüğü gibi çok da ‘havalı’ değil. Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la her on günde bir konuşmak zorunda olan kişi benim'' şeklinde açıklamada bulunmuştu.

ANKARA VE PARİS'İN REFERANDUMA TEPKİSİ NE OLACAK?

Türkiye ve Fransa'nın Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ni (IKBY) bağımsızlık referandumundan vazgeçirmek için ortak girişimde bulunacağı yönündeki haberleri değerlendiren Fransız uzman Myriam Benraad, Paris'in bu konuda insiyatif almaya cesaret edemediğini ve ABD'yi takip edeceğini belirtti.

Habertürk, üst düzey diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, Kuzey Irak Kürt Bölgesi'nde 25 Eylül'de yapılacak referandum öncesinde, Türkiye ve Fransa'nın ortak bir girişime imza atacağını ileri sürmüştü. Habere göre, IKBY'nin referandumdan vazgeçmesi karşılığında Ankara ve Paris'in, Bağdat ve Erbil arasında uzun zamandır çözülemeyen sorunların giderilmesi için arabuluculuk yapması planlanıyor.

FRANSA'NIN BU DİPLOMATİK OYUNDAKİ AMACI NE?

Paris bu konuda henüz resmi tutumunu ortaya koymasa da Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, New York'taki basın toplantısında, "Irak'ta, IŞİD sonrası döneme hazırlanıyoruz ve bizim için IŞİD sonrası dönem, Irak Anayasası uyarınca kapsamlı siyasi idare anlamına geliyor" diye açıkladı.

Arap dünyası uzmanı Myriam Benraad, Sputnik'e açıklamasında, "Her şeyin tarafların tutumlarına bağlı olacağını biliyoruz. Taraflar arasındaki ilişkiler çok gergin olacak" dedi.

Kuzey Irak'taki referandum konusunda Fransız diplomasinin başta referanduma karşı çıkan ABD'ye destek vererek uluslararası toplumu takip ettiğini belirten Benraad, "Görüşüme göre, ABD ve Irak'ın bölgedeki komşuları baskı yapacak. Iraklı Kürtlerin bağımsızlığı kesinlikle bu ülkelerin işine yaramıyor" ifadelerini kullandı.

Fransız diplomasinin bu konuda kendi duruşuna sahip olduğu görmediğini kaydeden uzman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fransa, bu referandumu, IŞİD karşısında kazanılan zafer ve henüz bitmeyen savaş ile ilgili soru işaretleri yaratacak bir tuzak olarak gören uluslararası toplumu örnek alıyor. Aynısını Suriye için de söyleyebiliriz."

'IRAKLI KÜRTLERİN TUTUMU DEĞİŞMEZ'

IKBY'nin Fransa'daki temsilcisi Ali Dolamari, Sputnik'e açıklamasında, "Uluslararası baskı ne olursa olsun Kürtler, 25 Eylül'de referanduma gidecek. Buna biz karar veriyoruz, çünkü Irak hükümetiyle görüşmeler çıkmaza girdi. Bizim (Kürt sorununun çözüme kavuşturulacağı yönünde) yazılı uluslararası garantilere ihtiyacımız var" diye konuştu.
Öncelikle Bağdat ile barışçıl görüşmelere girme niyetinde olduklarını belirten Dolamari, şunu dedi:

"Ardından da Türkiye, İran ve diğer ülkelerle görüşmeler başlayacak. Amaç onlarla ilişkileri korumak. Türkiye ile ilişkilerimiz istikrarlı. Türkiye ve Kürdistan arasındaki ekonomik değişim hacmi yıllık 10 milyar doları geçiyor. Referandum, istikrar için tehdit değil. Bunu daha önce de eylemlerimizle doğruladık."

Kuzey Irak'ın bağımsızlığına karşı çıkan ülkelerin Kürtlere alternatif sunmadığını kaydeden Dolamari, bu konuda şu değerlendirmede bulundu:

"Onlar, Kürdistan'ın Irak'ın tam ortağı olmasını istemiyor. Neden hiçbir ülke, 2014'ten beri ödenmeyen sübvansiyonların ödenmesi için Bağdat'a baskı yapmıyor? Oysa sayemizde IŞİD zayıfladı. Sayemizde Musul özgürleştirildi."