Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun: Milyonlar bu toprakları sonsuza kadar aydınlatacak!

Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun: Milyonlar bu toprakları sonsuza kadar aydınlatacak!

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 94. yıldönümü olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, yurdun her tarafında coşkuyla kutlanmaya başlandı. CHP’li belediyelerin düzenlediği törenlerde milyonlar bayrak ve meşalelerle yürümeye başladı. Şehirler 'Yaşa Mustafa Kemal Paşa Yaşa' sesleriyle inlemeye başladı. Başkent Ankara'da milyonlar Anıtkabir'e akın etmeye hazırlanıyor. İzmir kırmızı beyaza bürünmeye hazırlanıyor. 

Türkiye tek yürek, el ele, tüm farklılıklarını bir kenara bırakarak, cumhuriyete sahip çıkmak için bugün bir kez daha meydanlara akacak. Laik ve demokratik cumhuriyet, İstanbul’da Kadıköy, Beşiktaş, Şişli, Bakırköy, Beylikdüzü, Avcılar, Sarıyer, Büyükçekmece, Çatalca, Silivri, Adalar ve Ataşehir'de milyonlar ellerindeki Türk bayrakları, Atatürk posterleri ve meşalelerle bu toprakları sonsuza kadar aydınlatacak.

29 Ekim her ne olursa olsun bu ülkede her daim kutlanacak. Çünkü bir ulusu var eden, iktidarı saltanat hakimlerinden alıp halka veren bir tarihin yıldönümü bugün... Hepimizin vazgeçilmezi... Başkent Ankara’da milyonlar yine Anıtkabir’e akacak. Türkiye Ata’sına koşacak. İzmir sahil boyunca kırmızı beyaza bürünecek. Türkiye, karanlığa karşı aydınlık için yürüyecek. Çağdaş, özgür bir ülke için milyonlar tek vücut olacak.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 94’üncü yılı coşkuyla kutlanıyor. Bir hafta önce başlayan kutlamalar fener alayı ve konserle doruğa çıkıyor. Başta İstanbul ve İzmir'de olmak üzere, tüm yurta kutlamalar yapılacak. Resmi
törenlerin yanı sıra, CHP’li belediyelerin öncülüğünde gerçekleşecek Cumhuriyet’in 94’üncü yılını kutlamaları şöyle:

Cumhuriyet festivaline muhteşem final

Cumhuriyet’in 94’üncü yılını, bir ay süren 94 etkinlikle kutlayan Maltepe Belediyesi, ‘Cumhuriyet Benim’ festivalinin finalini 94 davulcunun katılacağı mübadil davulu, fener alayı ve muhteşem bir konserle yapacak. Maltepe’nin tüm mahallelerinde gerçekleştirilen festival, 29 Ekim’de yapılacak Büyük Cumhuriyet Yürüyüşü ve Suzan Kardeş konseriyle son bulacak. 29 Ekim sabahında Maltepe Meydanı’nda 94 davulla başlayacak kutlamalar, Çoksesli Çocuk Korosu, Mübadil Korosu ve Özel Saklı Dünyam Anaokulu Çocuk Bandosu ile renklenecek. Belediye hizmet binası önünden başlayacak ve Maltepe Meydanı’nda sonlanacak olan fener alayının ardından, Selanik göçmeni sanatçı Suzan Kardeş, Atatürk’ün sevdiği şarkıların da yer aldığı repertuvarıyla sahne alacak. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Cumhuriyetimiz’in 94’üncü kuruluş yılını 94 muhteşem etkinlikle, tüm Maltepe halkı ile birlikte kutladık. Ekim ayını Cumhuriyet şölenine dönüştürdüğümüz Maltepe’de, her güne en az iki etkinlik sığdırdık. Dünyanın farklı kültürlerini Maltepe halkı ile buluşturduk” diye konuştu.

Cumhuriyet coşkusu Beşiktaş’ta yaşanacak

Beşiktaş Belediyesi, Cumhuriyet’in 94’üncü yılını düzenlenecek olan birçok etkinlikle kutlayacak. Cumhuriyet coşkusunun yaşanacağı etkinliklerde ilk olarak saat 16.00’da Ortaköy Ortabayır Sokak’ta ‘15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Anıtı’nın açılışı gerçekleştirilecek. Cumhuriyet’in kuruluş yılına atıfta bulunarak bin 923 santimetre uzunluğunda olan anıt, 15 Temmuz’da şehit olan 249 vatandaşı temsil ediyor. Kutlamalar kapsamında binlerce kişinin katılımıyla saat 19.00’da Balmumcu’dan Barbaros Meydanı’na kadar ellerinde Türk bayraklarıyla fener alayı yürüyüşü gerçekleştirilecek. 

Kadıköy’de ayrı bir heyecan

Cumhuriyet’in 94’üncü yıldönümü kutlamaları, her yıl olduğu gibi bu yıl da Kadıköy’de bir hafta önceden başladı. Bayram coşkusu 29 Ekim Pazar günü saat 19.00’da Suadiye Işıklar’da başlayacak Cumhuriyet Yürüyüşü ile doruğa ulaşacak. 24 yıldır gerçekleştirilen ‘Cumhuriyet Yürüyüşü’ 29 Ekim Pazar günü Bağdat Caddesi Suadiye Işıklar’dan başlayıp Bağdat Caddesi İskele Sokak’ta son bulacak. 

Başkan İlgezdi yürüyüşe davet etti

Ataşehir’de de Cumhuriyet Bayramı kutlamaları için hazırlıklar başladı. Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, 100 bin kişiye Cumhuriyet kutlamaları için davet mektubu gönderdi. İlgezdi, yurttaşları büyük Cumhuriyet yürüyüşü ve MFÖ konserine davet ettiği mektubunda, “Dostlarım, Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, bize kendi topraklarımızda özgür ve bağımsız yaşama şansı verdiler; fakir halkımızın en büyük zenginliği olan Cumhuriyet’i kurdular. Bugün bu zenginliğe sahip çıkma zamanı. Türk milletinin yeniden doğuşu ile kurulan Cumhuriyetimiz’in 94’üncü yılını kutlamanın onur ve gururunu yaşamaktayız. Halkımızı, bu coşkuyu beraber paylaşmak, Cumhuriyetimiz’in doğum gününü kutlamak için yarın 18.30'da Ataşehir Bulvarı'na davet ediyorum” ifadelerini kullandı. 

Şişli’de gelenek sürüyor

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları her yıl olduğu gibi bu yıl da Şişli’de de büyük bir coşku ve şenlik havasında kutlanacak. Gün içinde devam eden Cumhuriyet coşkusu akşam saatlerinde, Büyük Cumhuriyet Yürüyüşü ile devam edecek. Saat 18.00’de Osmanbey ’de bulunan Atatürk Evi’nin önünden başlayacak olan yürüyüş öncesi vatandaşlara 10 bin bayrak dağıtılacak. Dev Atatürk ve Türk bayraklarıyla süslenen yollardan geçildikten sonra yürüyüş Abdi İpekçi Caddesi’nde son bulacak. Cumhuriyet Bayramı kutlaması Abdi İpekçi Caddesi alanında Mehmet Erdem’in vereceği konserle devam edecek. 

İZMİR

İzmirliler Gündoğdu’da olacak

29 Ekim Pazar günü ise kutlama coşkusu sokaklara taşacak. İzmirliler saat 18.30’da Konak’tan Cumhuriyet Meydanı’na kadar 350 metre uzunluğundaki dev Türk bayrağı ile birlikte yürüyecek. Saat 19.00’da Cumhuriyet Meydanı'ndan başlayacak ve Gündoğdu Meydanı’nda son bulacak fener alayına İzmir Büyükşehir Belediye Bandosu çaldığı marşlar ile eşlik edecek. Fener alayına katılan vatandaşlara Türk bayrağı dağıtılacak. Gündoğdu Meydanı’nda kurulan dev ekranda ‘Cumhuriyet’in Işığında 29 Ekim Özel Gösterisi’ sunulacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun kutlama konuşmasının ardından başlayacak senkronize ses ve ışık gösterisi ile Cumhuriyet coşkusu tüm İzmir’i saracak. Saatler 20.30’u gösterdiğinde ise sevilen sanatçı Funda Arar sahne alacak.

Buca’da 94 yıl önceden bugüne taşan coşku

Buca’da Cumhuriyet Bayramı kutlamaları muhteşem bir baloyla başladı. Buca Belediyesi tarafından Buca Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen Cumhuriyet Balosu’na, şıklığıyla göz kamaştıran çok sayıda davetlinin yanı sıra CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Buca Belediye bBaşkanı Levent Piriştina, CHP il yöneticileri, CHP Buca İlçe Başkanı Çağdaş Kaya, Buca Kent Konseyi Başkanı Mürüvet Balcılar, muhtarlar, meclis üyeleri, gaziler, şehit yakınları ve davetliler katıldı. Dönem kostümleri giyen görevliler tarafından karşılanan misafirlere, balo girişinde Cumhuriyet getirileriyle yakalanan 1930’lu yılların şıklığı ve ruhunu yansıtan kep, şapka ve papyon verildi. Balonun açılışında konuşan Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Cumhuriyet coşkusunun Buca’da artarak devam edeceğini belirterek, “Bu en anlamlı, en büyük bayramımız. Biz birlik oldukça, Cumhuriyet’e sahip çıktıkça çok güzel günler yaşayacağımıza inanıyorum” dedi.

ARTVİN

Atatürk Anıtı bayramda ilgi odağı oldu

Artvin'de 22 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en büyük Atatürk Anıtı'nın yer aldığı Atatepe tamamlanan çevre düzenlemelerinin ardından Ekim ayı başında ziyarete açıldı. Atatepe kısa sürede binlerce kişi tarafından ziyaret edildi. Kahvecioğlu Vakfı Başkanı Sıtkı Kahvecioğlu'nun yaptırdığı 22 metre yüksekliğindeki ve 50 ton ağırlığındaki Türkiye'nin en büyük Atatürk Anıtı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın da yaklaşmasıyla adeta ziyaretçi akınına uğradı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Büyük Taarruz Zaferi öncesinde Afyon Kocatepe'deki duruşunun işlendiği, 40 ton çelik ve 10 ton bakır kullanılarak yapılan heykelin bulunduğu alan şehrin her yerinden görüne bilme özelliğine de sahip. 

KIRKLARELİ

Öğrenci gözüyle Cumhuriyet

Kırklareli'nin merkeze bağlı Üsküp Beldesi'nde Atatürk İlk ve Ortaokulu öğretmen ve öğrencileri 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında, ‘94'üncü yılında 94 kişiyle Cumhuriyet' adlı kısa film hazırladı. Filmin senaryosunu Ortaokul Müdür Yardımcısı Emrah Mutluer ile sekizinci sınıf öğrencileri Selen Küçükbatal ve Umut Hançer birlikte yazdı. Filmde, Üsküp Beldesi Belediye Başkanı Hüseyin Kasap, Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü Murat Aşım ile öğretmenler, öğrenciler, doktor, esnaf ve ev hanımı gibi toplumun hemen her kesimden 94 kişiye, "Cumhuriyet denildiğinde aklınıza ne geliyor?" sorusu soruldu. 

TOKAT 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 94 yıl dönümü kutlamaları kapsamında Tokat'ın Niksar ilçesinde Amasya Belediye Bandosu eşliğinde Cumhuriyet ve Demokrasi yürüyüşü fener alayı düzenlendi. Niksar Kaymakamlığı tarafından düzenlenen etkinlikte, Hükümet Konağı önünde toplanan grup, ellerindeki meşalelerle Fatih Sultan Mehmet Caddesi’nden Vakıf İş Merkezine kadar yürüdü. Marşlara eşlik eden kalabalığa evlerinin balkonlarından Türk Bayrağı sallayan ve alkış tutan vatandaşlarda destek verdi.

ANTALYA

Antalya’da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde Muratpaşa Belediyesi’nce, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) öncülüğünde 70’i aşkın sivil toplum örgütünden oluşan Cumhuriyet İçin El Ele Platformu’nun desteklediği fener alayına binlerce kişi katıldı. Antalya’da geleneksel hale gelen yürüyüş, saat 18.00 sıralarında başladı. Yürüyüş, Konyaaltı Beach Park’tan başlayıp Konyaaltı Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi’ni takiben Cumhuriyet Meydanı’na kadar sürdü. İzmir Marşı ve Sarı Saçlım Mavi Gözlüm şarkısı eşliğinde yürüyüşe katılan yaklaşık 20 bin kişi, 400 metrelik Türk bayrağı ile Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dev posterini taşıdı. Yürüyüş için katılımcılara 5 bine yakın Türk bayrağı ile 3 bine yakın meşale dağıtıldı. Yürüyüşe Antalya’daki bisiklet, motor ve klasik araç grupları da araçlarıyla katıldı. Kalabalık, ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’, ‘Türkiye laiktir, laik kalacak’, ‘Şehitler ölmez, vatan bölünmez’ sloganları attı. Bu yıl da yürüyüş nedeniyle varyantı tepeden gören ve her yıl sosyal medyada da gündem olan yürüyüş fotoğrafını çekebilmek için hem gazeteciler, hem de fotoğraf meraklıları tepe noktaları doldurdu. Yürüyüş öncesi ise Konyaaltı Beach Park ile Cumhuriyet Meydanı arasındaki cadde trafiğe kapatıldı, yürüyüş güzergahında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Alana giren herkesin çanta ve üst araması yapıldı. Yürüyüş güzergahı ve meydan üzerinde de polis helikopteri etkinlik sonuna kadar gözetim yaptı. Yürüyüşe CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Antalya’nın CHP’li belediye başkanları Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Konyaaltı Belediye Bakanı Muhittin Böcek, Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, CHP eski Milletvekili Tuncay Ercenk, CHP İl Başkanı Mustafa Erdem, ADD Antalya Şube Başkanı İbrahim Daş da katıldı.

BULUTSUZUK ÖZLEMİ

Yürüyüş devam ederken, saat 19.00’da, kalabalığın varış noktası olan Cumhuriyet Meydanı’nda Bulutsuzluk Özlemi sahneye çıktı. ‘Doğum Günün Kutlu Olsun Türkiyem’ yazılı pankartla süslenen sahnede Bulutsuzluk Özlemi, binlerce Antalyalı için sevilen şarkılarını seslendirdi. Konserin ardından yürüyüşe katılan protokol üyeleri, meydandaki Antalyalıları Türk bayraklarıyla selamladı. Antalya’da 2012’den beri, her 19 Mayıs ve 29 Ekim’de CHP’li belediyeler tarafından düzenlenen yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı’nda devam eden kutlamalara Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel de katıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, birlikte sahneye çıkarak Türk bayraklarıyla kalabalığı selamladı.

‘CUMHURİYET GİBİ DEĞERLERİMİZDE EL ELE OLACAĞIMIZIN GÖSTERGESİ’

Menderes Türel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak konuşma yaptığı sırada meydana geldi. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 94 yıl önce “Efendiler yarın sabah Cumhuriyeti kuruyoruz, hepinize hayırlı olsun” sözlerini hatırlatan Budak, “Cumhuriyet barış, dostluk, özgürlük, geleceğe güvenle bakmak, çocuklarımızın geleceğini ileriye taşımak demek. Antalya’dan bütün Türkiye’ye o güzel ifadenizi ‘Türkiye laiktir, laik kalacak’ sözlerinizi ifade ediyorsunuz. Ve şunu bilsinler ki; sizler olduğunuz sürece bu Cumhuriyeti hiç kimse yıkamayacaktır. Cumhuriyetin sayesinde bugün Ortadoğu’da biz bataklıkta değiliz. Aramızda Menderes Türel de var. Sevgili başkanımız Ümit Uysal’ın davetine icabet etti. Bu güzel Antalya’nın hangi görüşte olursa olsun, bizim Cumhuriyet gibi değerlerimizde el ele birlikte olacağımızın bir göstergesidir” dedi.

‘TÜRKİYE, ANTALYA’NIN SESİNİ DUY’

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ise, “Size 100 bin avukat adına söz veriyorum. Laik Türkiye Cumhuriyeti sonsuza dek yaşayacaktır. Sadece Muratpaşa ve Antalya’nın gururu değil, Türkiye’nin gururu, meslektaşım Ümit Uysal’a bu muhteşem tablo için teşekkür ediyorum. Antalya teşekkür ediyorum. Türkiye, Antalya’nın sesini duy. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuş kadın-erkek tüm kahramanlara Allah’tan rahmet diliyorum. Tüm şehitlerimize Allahtan rahmet diliyorum. Antalya’nın evladı Sayın Deniz Baykal Beyefendi’ye de acil şifalar diliyorum. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet yaşayacaktır, söz veriyorum, söz veriyoruz” diye konuştu.

HEP BİRLİKTE KUTLAYALIM

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ise şunları söyledi: “Bu yaptığımız Cumhuriyeti, Mustafa Kemal’i, hukukun üstünlüğünü, demokratik, laik, sosyal hukuk devletini yalnız bırakmamaktır. Bu bizim güvencemizdir. 3- 5 yıldır milli bayramlarımızı hep birlikte kutlayamıyorduk. Yalnız kutlamak zorunda kalıyorduk. Ama Ankara’dan esen rüzgar ne olursa olsun, her zaman bu özel günlerimize sahip çıkmaya devam ettik. Şimdi görüyoruz ki herkes sahip çıkmaya başladı. Bu Cumhuriyet Meydanı milli bayramlarda her zaman bizim yaptığımız kutlamalara sahne oldu, yalnız kutluyorduk. Ancak bu bayram başka kutlamak isteyenler de oldu, çok memnun çok mutlu olduk. Aramıza Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Menderes Türel de katıldı. Bundan çok mutlu, memnun olduk ve kendilerini de buraya davet ettik. Biz cumhuriyetin bütün insanlarımızın olmasını istiyoruz, cumhuriyet değerlerimizin hiç aşındırılmamasını istiyoruz. O aşınmaların hepsinin geri dönmesini istiyoruz ve bu konuda mücadele edeceğiz. İstiyoruz ki Türkiye Cumhuriyeti’nin bütün vatandaşları hep birlikte bütün bayramlarımızı omuz omuza kutlayalım.”

‘UCUBE YÖNETMELİK’

Başkan Uysal, konuşmasında, Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunumunu engelleyen yönetmeliği de ‘ucube’ olarak nitelendirerek, “Bayramlarımızı hep birlikte kutlamamızı engelleyen o ucube çelenk yönetmeliğini bir an önce kaldırsınlar. Madem hep birlikte bayramlarımızı kutluyoruz. O zaman önümüzdeki bütün engelleri kaldırsınlar” dedi.

CUMHURİYET BİRLEŞTİRİCİ ÇİMENTODUR

Meydanda Türk Halk Müziği sanatçısı Sümer Ezgü’nün konserini Çetin Osman Budak ve Ümit Uysal ile izleyen Menderes Türel ise, “Cumhuriyet ülkemizin birleştirici çimentosudur. Cumhuriyet birleştirir, hiçbir zaman ayrıştırmaz. Cumhuriyet bu ülkenin yol haritasını çizer. Biz de burada değerli belediye bakanımız ve milletvekilimizle fevkalade güzel bir birliktelik içerisinde Cumhuriyeti kutluyor olmak, benim için çok büyük bir mutluluk vesilesi. Cumhuriyetimizin 94’üncü yılı kutlu olsun” şeklinde konuştu.

SÜMER EZGÜ MEYDANI COŞTURDU

Türküleriyle Cumhuriyeti Meydanı’nı dolduran binlerce Antalyalıya unutulmaz bir konser veren Sümer Ezgü de konuşmasında, “Aslında tüm dünya bayram yeri olsun, savaşlar yok olsun, bölgemiz barış içinde olsun, biz de bunu arzu ediyoruz” dedi. Ezgü, Menderes Türel’in de katıldığı kutlamalarla ilgili de “Beni de mutlu eden bir manzara. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Menderes Türel burada, Sayın Ümit Uysal, Sayın Çetin Osman Budak burada. Cumhuriyetimiz kutlu olsun” diye konuştu.

İZMİR BAYRAKLI: 4 BİN KİŞİ ZEYBEK OYNADI

İzmir’in Bayraklı Belediyesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı´nın 94’üncü yıldönümü kutlamaları kapsamında Smyrna Meydanı´nda etkinlik düzenledi. Etkinlik, alana kurulan dev perdeden Atatürk ve Cumhuriyet konulu 3 d mapping gösterisi (görüntü, ışık ve sesle yapılan gösteri) ile başladı.

Işık ve lazer gösterileri sunuldu, havai fişekler ise geceyi aydınlattı. Daha sonra 7´den 70´e farklı yaş gruplarından 4 bin kişi, kendileri için hazırlanan bin 200 farklı tonda, üzerinde Atatürk´ün kalpaklı fotoğrafının bulunduğu kıyafetlerle meydandaki yerlerini aldı. Saatler 19.23´ü gösterdiğinde 4 bin kişi, aynı anda zeybek oynadı, ardından da bir araya gelerek Atatürk´ün renkli kalpaklı portresini oluşturdu. Duygu dolu anların yaşandığı etkinlik, binlerce kişi tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı.

Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ etkinlikte yaptığı konuşmada, “Dünyada bir ilki gerçekleştirdiniz. Sizi kutluyorum. Geçen sene de bir ilki gerçekleştirdik, bu sene de aynı şeyi yaptınız. Bugün burada sevgili Atatürk´ü renkli kalpaklı resmini 4 bin insanımız gövdesini koyarak yaptı. Aslında bu toprağa bu gövdeler konurken sadece vücudunuzu değil, kalbimizdeki Atatürk sevgisini, Cumhuriyet sevgisini, vatanımızı, bayrağımızı koydunuz” diye konuştu.  Karabağ´ın konuşmasının ardından hep bir ağızdan 10. Yıl Marşı okundu.

ADANA

Cumhuriyet’in 94’üncü yıldönümü dolayısıyla, Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından meşaleli yürüyüş düzenlendi. Merkez Seyhan ilçesi Uğur Mumcu Meydanı'nda toplanan ve aralarında çeşitli kuruluşların izci gruplarının da bulunduğu öğrenciler, meşalelerle yürüyüşe başladı. Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşıyan grup, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Vatan sana canım feda” sloganları atarak Atatürk Parkı'na yürüdü. Yürüyüş sırasında çevredeki esnaf alkışlayarak, evlerinde olan vatandaşlar ise Türk bayraklarını sallayarak gruba destek verdi. Bazı vatandaşların alkışlarla eşlik ettiği yürüyüş, Atatürk Parkı’ndaki Atatürk Anıtı önünde son buldu.

SAMSUN

Samsun'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından Fener Alayı yürüyüşü düzenlendi. İlkadım ilçesi 56'lar Caddesi'nde başlayan yürüyüş Tütün İskelesinde son buldu. Çok sayıda kişinin karıldığı yürüyüşte meşaleler yakılarak “Mustafa Kemal'in askerleriyiz” şeklinde sloganlar atılıp marşlar söylendi. Renkli görüntülerin ortaya çıktığı yürüyüşte zaman zaman davul-zurna eşliğinde oyunlar oynandı. Tütün İskelesinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile son bulan yürüyüşün ardından konuşma yapan Atatürkçü Düşünce Derneği Samsun Şube Başkanı Işık Özkefeli, “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 94. yıldönümüzde yine hep bir arada olmanın gururunu yaşıyoruz. Cumhuriyet Bayramımızı coşku içerisinde kutluyoruz. İnşallah daha nice yıl dönümlerini daha kutlayacağız” dedi.

SAMDOB’DAN CUMHURİYET KONSERİ

Samsun Devlet Opera ve Balesi(SAMDOB), 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla özel bir konser verdi. Cumhuriyet’in 94. yılı dolayısıyla Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilen konserde; Muammer Sun, Ulvi Cemal Erkin, Faik Canselen, Bujor Hoinic, Felix Körling’in eserlerine yer verildi. Cumhuriyet konserinde orkestrayı Artun Hoinic yönetti. Konserde ayrıca, Cihat Aşkın, solist keman sanatçısı olarak yer aldı.

AYDIN

Efeler Belediyesi tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 94. Yılı dolayısıyla Cumhuriyet Konseri düzenlendi. Düzenlenen konsere katılan vatandaşlar, Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği’nin birbirinden güzel eserleri ile unutulmaz bir gece yaşadı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 94. Yılı nedeniyle düzenlenen geceye Aydın Vali Yardımcısı Ömer Faruk Koçak, Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan eşleriyle birlikte katılırken birçok Cumhuriyet sevdalısı müziksever de katıldı. Aydın Kültür Merkezi Hidayet Sayın Salonu'nda düzenlenen gecede, Türk Halk Müziği Sanatçısı Nahide Saygün Akkal ve Türk Sanat Müziği Sanatçısı Ertuğrul Sevindik, Cumhuriyet Konseri'ni izlemeye gelenlere, müzik dolu bir gece yaşattı. İlk olarak gecede Ertuğrul Sevindik Türk Sanat Müziği'nin seçkin örneklerini seslendirdi. Daha sonra sahne alan Türk Halk Müziği Sanatçısı Nahide Saygün Akkal Aydın Türküleri yanında ünlü Ozanların da türkülerini seslendirerek salonda büyük bir coşku yarattı. Geçtiğimiz günlerde Aşık Veysel'in doğum günü olduğunu hatırlatan THM sanatçısı Nahide Saygün Akkal, Aşık Veysel'in “Uzun İnce Bir Yoldayım” türküsünü seslendirerek büyük bir alkış aldı. Düzenlenen konserin sonunda iki sanatçının birlikte seslendirdiği, sözlerini Aşık Mahsuni Şerif'in yazdığı ‘Sarı Saçlım Mavi Gözlüm Nerde' salonu Türk Bayrakları ile kırmızı beyaza boyadı. Etkinlik izleyicilerden tam not alırken sanatçılar dakikalarca ayakta alkışlandı. Konser, salonda bulunanların hep bir ağızdan İzmir Marşı'nı ve 10. Yıl Marşı'nı bayraklar eşliğinde, ayakta söylemesi ile sona erdi.

KARABÜK

Karabük’te , 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kortej yürüyüşü ve çelenk töreniyle başladı. Kent Meydanı’ndan başlayan yürüyüşe yaklaşık 1000 kişi katıldı. Vali Kemal Çeber, Türk Hava Kuvvetleri eski Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Karabük Belediye Başkan Yardımcısı Fatma Danışman, İl Emniyet Müdürü Mehmet Emin Akay, İl Jandarma Komutanı Albay Cihan Ulukaya, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Fatih Ağca, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri temsilcileri, gaziler ve Kardemir işçileri de yürüyüşte yer aldı. Bando eşliğindeki yürüyüşü, çok sayıda kişi alkışlayarak izledi, cep telefonlarıyla görüntüledi. Yürüyüş, Yenişehir Mahallesi’nde son buldu. Vali Çeber, burada Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunmasıyla tören sona erdi.

29 EKİM’DE NE OLDU?

29 Ekim 1923’te TBMM, Teşkilât-ı Esasiye Kanunu (1921 Anayasası)’nda yaptığı değişiklikle, devletin yönetim biçimini cumhuriyet olarak ilan etmiştir. Aynı gece bu ilan, atılan 101 pare top ile kutlanmıştır. 1924 yılında ise cumhuriyetin ilanı şenliklerle kutlanmıştır.

Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs’ta kutlanan bir millî bayramdır. Cumhuriyet Bayramı’nın kutlandığı ülkelerde 28 Ekim öğleden sonra ve 29 Ekim tam gün olmak üzere bir buçuk gün resmî tatildir. 29 Ekimlerde stadyumlarda şenlikler yapılır, akşam ise geleneksel olarak fener alayları düzenlenir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyetin onuncu yılı kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği 10. Yıl Nutku’nda, bu günü en büyük bayram olarak nitelendirmiştir.