Cumhuriyet çalışanları 272 gün sonra gazetede!

Cumhuriyet çalışanları 272 gün sonra gazetede!

Tahliye kararı verilen Cumhuriyet çalışanlarından Çizer Musa Kart, Yazar Hakan Kara, Yönetici Önder Çelik, Okur Temsilci Güray Öz, Kitap Eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay, Avukatlar Bülent Utku ve Mustafa Kemal Güngör Cumhuriyet binasına geldi. Tahliyenin ardından gazetenin bahçesinde okurlarıyla buluşan Cumhuriyetçiler kameralar karşısına geçti.

İlk sözü alan gazetenin imtiyaz sahibi Orhan Erinç “Umut etmiyoruz inanıyoruz. Cumhuriyet’in bir aile olduğunu bu nedenle birkez daha yaşadık. Türkiye’nin ve mesleğimizin en önemli sıkıntılarımızdan biri gazetecilik anlayışının her gün biraz daha yozlaşmış oluşu. Benim başladığım yıllardan 1970’li yıllara kadar üç kağıtçılık yapan gazetecilerle selam sabah kesilirdi. Bu anlayış daha katı uygulanırdı. Şimdi ise itibar görüyor. Bu da Türkiye’nin geldiği noktayı gösteriyor” dedi.

‘BU HESAPLAR BOZULDU’

Erinç’in ardından Musa Kart söz aldı ‘9 ay sonra karşınızdayım’ diye söze başlayan Kart “Bir gazeteye sahip olmanın ne kadar önemli olduğunu hatırlattınız. El birliği ile dayanışma olduğunu gösterdiniz. En zor koşullarda her dönem en iyi gazete olduğunu gösterdiğiniz. Öncelikle Cumhuriyet gazetesine, okuyucularına, her kesimden iyi kalpli yorumlarda bulunan, haksızlıklara itiraz eden insanlara çok teşekkür ediyorum. Bizi yalnız bırakmayan bütün siyasilere çok teşekkür ederim. 9 ay önce içeri girdiğimizde bu tablonun kaçınılmaz bir tablo olduğunu biliyorduk. Ortada bir gazetecilik var. Bütün baskılara karşı iyi bir gazetecilikti bu. Birileri el ele kol kola gezerken biz ‘tehlikenin farkında mısınız?’ dedik. Bu tahliyeye sevinemedim. Sadece ve sadece gazetecilik yaptıkları için cezaevinde olan gazeteciler var. Buna bizzat tanıklık ettim. Kadri, Murat Akın, Ahmet ve sevgili kardeşim Emre. Bu insanların terör örgütleri ile irtibatı olamaz. Bu hesaplar bozuldu.” dedi.

‘BEN OKURLARI ÖZLEDİM’

Güray Öz ise “Aklımda hep okurlar vardı ben okurları özledim okurlar beni özledi” dedi. Bülent Utku da “Bizlere çok yoğun bir kamuoyu desteği oldu. Ama kalbimizin yarısı içeride kaldı. Bu süreçte desteklerini bizden esirgemeyenlere teşekkür ederim” diye konuştu.

İnançlarının ‘FETÖ’cü olmaya engel teşkil ettiğini belirten Hakan Kara “Bizler gazeteciyiz kahraman değiliz. Ben hep evrim kuramını savundum. Ben hayatım boyunca çevre hareketini ve kadın hareketini savundum. Feministler ne derse haklıdır. Ben mesela dans hayatını önemseyen bir insanım. Tangoyu severim. Eşim de Kafkas dansı yapar. O zaman şunu soruyorum: FETÖ tango yapar mı?” diye sordu.

Mustafa Kemal Güngör ise “Tutamazlar bizi dedik. Tuttular bizi. Arkadaşlarımızın da çıkacağına eminiz. Onlar çıktığında daha çok sevineceğiz. Pek çok kesimden destek aldık. Hepinize teşekkür ederim. Biz büyük bir haksızlığa uğradık. Bizim şahsımızda Cumhuriyet’e Cumhuriyet şahsında basına gözdağı vermek istediler” diye konuştu.

TGC’DEN HOŞGELDİNİZ ZİYARETİ

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto ile Genel Sekreteri Sibel Güneş, tahliye olan gazetecilere ‘Hoşgeldiniz’ demek için ziyaret etti.