Dar Bölge Sistemi, AKP'ye yüzde 80 temsil verebilir

Dar Bölge Sistemi, AKP'ye yüzde 80 temsil verebilir

AKP- MHP ittifakı ile gidilen 16 Nisan Referandumu'nun ardından, bir yandan sonuçlara itirazlar devam ederken, diğer yandan da referandum sonrası takvimin nasıl işleyeceği üzerinde duruluyor.

YURT Gazetesi-Ülkü ÇOBAN/ Anayasa değişikliği ile Türkiye'de sistem değişiyor. Doğal olarak sistem değişikliğinden, seçim sistemi de etkilenecek. Yüzde 10 barajlı seçim sisteminin, en çok iktidar partilerinin işine yaradığı ve vazgeçilemez olduğu bir gerçek.
 
Yine de, yüzde 10 barajlı mevcut sisteme alternatif olarak görülen öncelikli başlık "Dar Bölge Sistemi"... Bu sisteme göre, ülkenin parlamentodaki sandalye sayısına göre bölgeye bölünmesi ve her bölgeden bir adayın seçilmesi esas... Her seçim bölgesi için, seçime katılan her siyasi parti bir milletvekili adayı belirler. Dar Bölge Seçim Sistemi'nin, en fazla oy alan partiye büyük avantaj sağlayacağı ise yadsınamaz.
 

Anayasayı halka gitmeden yapabilirler
 

YARSAV Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, konuyla ilgili " Bilinmelidir ki AKP, ilk fırsatta seçim yasasında değişiklik yapacak, dar bölge esasını getirecektir" diyor.. Eminağaoğlu'nun yaptığı değerlendirmeler şöyle:
 
*Bu seçim sistemine göre Türkiye 600 dar bölgeye ayrılacaktır. 

*Bilindiği üzere 600 milletvekili sayısı esas alınarak, 600 dar bölgede yapılacak milletvekili seçimlerinde, seçimlere girebilecek partiler arasında, bu 600 dar bölgenin her biri için ayrı ayrı yapılacak sıralamada, ilk sıralamayı alan (bağımsız ya da partili) aday 'seçilmiş' sayılacaktır.
 
*Böyle bir durumda, her bir dar bölgede seçime girebilecek parti sayısı (ki bu sayı şu an 10) gözetildiğinde, TBMM'nin % 80'ine varan bölümünde temsil yetkisinin artık AKP'nin elinde olacağı görülmektedir.

*Böylece AKP istediği anayasayı doğrudan, halka gitmeden yapacaktır

*AKP böyle bir adımı atacağını, seçim yasaları konusunda Anayasa değişikliği metnindeki 17 inci maddeye koyduğu hükümle göstermiştir.