Darbe davalarında ikinci beraat: 11 ay hapis yatan yüzbaşıya tahliye

Darbe davalarında ikinci beraat: 11 ay hapis yatan yüzbaşıya tahliye

11 ay tutukluluktan sonra Haziran'da adli kontrol şartıyla tahliye edilen Gölbaşı eski Jandarma İlçe Komutanı Yüzbaşı Uğur Avcı beraat etti.

15 Temmuz'dan sonra açılan darbe davalarında ilk beraat kararı Mayıs'ta Adıyaman'dan gelmişti. Müebbetle yargılanan Adıyaman İl Jandarma Asayiş Müdürü Yarbay Gurbet Keskin 9 aydır tutukluyken tahliye ve beraat sevincini birlikte yaşamıştı.

Bu davalarda ikinci beraat kararı da bugün Ankara'da verildi. 11 ay tutukluluktan sonra Haziran'da adli kontrol şartıyla tahliye edilen Gölbaşı eski Jandarma İlçe Komutanı Yüzbaşı Uğur Avcı beraat etti.

15 Temmuz darbe teşebbüsünden 10 gün sonra, “kaçma ve delilleri karartma” şüphesiyle tutuklanan Avcı hakkında hazırlanan tek kişilik iddianamede, “Kaymakamın emirlerini yerine getirmemek, Türksat'a yapılan saldırılar sırasında ek kuvvet talebini karşılamama ve darbeyi öğrendiği halde bunu adli ve idari makamlarla paylaşmamak”la suçlamaları yöneltildi.

Oysa Yüzbaşı Uğur Avcı, darbe gecesi boyunca Kaymakam ve Emniyet Müdürüyle temasta olmuş, gelen sıkıyönetim bildirisini “hukuka aykırı bulup,” imha etmişti.

Dahası, darbeciler gece 23.30 sırasında “takviye olarak buraya gönderildik” diyerek kışlayı ele geçirmeye geldiğinde emrindeki askerlerin duvarlara mevzilenmesini söyleyip, dışarı çıkmış ve “Burayı size teslim etmeyeceğim” demişti.

Gölbaşı İlçe Jandarma Komutanlığı nizamiye kamera görüntüleri de bunu ortaya koyuyordu.

Buna rağmen tutuklandı. 11 ay hapis yattı. TSK'dan ihraç edilmese de açığa alındı.

Avukatı Emir Yakın, kamera görüntüleri ve bu görüntülere ilişkin bilirkişi raporunu da sunduktan sonra mahkemede şunları söyledi:

“Müvekkilimiz bu ÖKK personeli denilen şahısların gelmesinden, olağanüstü durumlarda aynı garnizondaki askeri birliklerin birbirlerini takviye ettiklerini bildiğinden, Gölbaşı’nda olduğu için takviyenin ÖKK’dan geleceğini de bildiğinden, ancak takviyeye ihtiyacı olduğunu düşünmediğinden anında karar vererek, gelen kişileri geri göndermiş, kışlasına almamıştır. Müvekkilimiz bu olaylar yaşanırken bu kişilerin darbeci olduklarını bilmemektedir. Müvekkilimiz bu kişileri püskürtürken, bu kişiler müvekkilimizi ortadan kaldırarak kışlayı ele geçirebilirlerdi. Ancak kışladaki askerlerin sayısından ve müvekkilimizin almış olduğu güvenlik tedbirlerinden dolayı şahıslar çatışma çıkartmadan, kışlanın önünü terk etmişlerdir. Müvekkilimiz darbecileri kışlasına almadığı anda vurulsa ve öldürülse Şehit Ömer Halisdemir gibi vatan kahramanı ilân edilecekti. Ancak ne yazık ki yanlış anlaşılmanın kurbanı olmuştur.”

Sonuç; Savcı Yüzbaşı Uğur Avcı'nın beraatini talep etti. Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi'de oybirliği ile beraatine karar verdi.