'Türkiye elden gidiyor'

'Türkiye elden gidiyor'

Moskova'nın S-400'ler için Ankara'dan avans alındığını açıklamasını değerlendiren Sputnik yazarı İlya Harlamov, Washington'da 'Türkiye elden gidiyor' görüşünün hakim olduğunu belirtti.

S-400'ler için ön ödeme yapılmasını önemli bir gelişme olarak gören Harlamov, Türkiye'nin füze savunma sistemlerini ne zaman geri ödeneceği belli olmayan krediyle alacağını öne süren şüphecilerin adil olmak yerine önyargılı davrandığının altını çizdi.

'UÇAK KRİZİ TAMAMEN GERİDE KALDI'

Rus uzman, Ankara'da dün yapılan zirveyle 2015'te yaşanan uçak krizinin tamamen geçmişte kaldığının kabul edilebileceğine de dikkat çekti.

Bu durumun ABD'yi son derece rahatsız ettiğini kaydeden Harlamov, "Washington, Türkiye'nin 'elden gittiğini' düşünüyor. Bu düşünce kısmen doğru. Zira NATO üyesi Türkiye, Rusya'dan S-400 sistemleri satın alıyor, Rusya ve İran'la birlikte Suriye krizinin çözümü için aktif çalışma yürütüyor. Peki Türkiye önceden kısmen veya tamamen ABD'nin kontrolü altında mıydı? Bu tartışmalı bir konu. Batılı stratejistler, diplomatlar ve siyasetçiler, bazen gerçekte olmayan şeyleri varmış gibi görüyor" ifadelerini kullandı.

'LİDERLERİN BİRBİRİNE 'DOSTUM' DEMESİ ÖNEMLİ BİR DETAY'

Harlamov, Putin ve Erdoğan'ın birbirlerine 'dostum' diyerek hitap etmesini çok önemli bir detay olarak makalesine taşıdı.
Bu yaklaşımın birçok anlam içerdiğini yazan Harlamov, iki liderin boş konuşmaya alışık olmadığını vurguladı.

'ZİYARET, ESKİ KIRGINLIKLARIN GERİDE KALDIĞINI GÖSTERDİ'

Harlamov, makalesini şöyle tamamladı: "Putin'in Ankara ziyareti, liderlerin Suriye konusu da dahil olmak üzere eski kırgınlıkları geride bıraktığını net bir şekilde gösterdi. Bu da şu anlama geliyor: Çok iyi bilinen okyanus ötesi güçlerden destek alan Suriye'deki teröristlerin ve tüm yıkıcı güçlerin daha fazla kemer sıkması gerekecek."