Deniz Baykal'dan güzel haber geldi

Deniz Baykal'dan güzel haber geldi

CHP'nin bir önceki Genel Başkanı Deniz Baykal CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal bu sabah saatlerinde hastaneye kaldırıldı. YURT Gazetesi yazarı S. Ersu Deniz Baykal'ın sağlık durumu ile ilgili son bilgileri aktardı. Daha sonra Deniz Baykal'ın avukatlarından da geniş kapsamlı bir açıklama geldi

Deniz Baykal'ın ne zaman, nerede, nasıl rahatsızlandığını aktaran YURT Gazetesi yazarı S. Ersu Hızır "Deniz bey evde yalnızken rahatsızlandığını kendisi fark ediyor. Hemen korumasını arıyor, korumasıyla birlikte Memorial Hastane'ye gidiyorlar. Daha sonra İbni Sina Hastanesi'ne sevk ediyorlar. Müdahaleler burada gerçekleşiyor. Damarında pıhtılaşma olduğu tespit ediliyor. Pıhtıyı 4 buçuk saat önce bir operasyonla aldılar" dedi.

Ersu Hızır, Deniz Baykal'ın doktorları ile görüştü. Hızır "Birkaç gün öncesinden bir rahatsızlığı varmış ikisi üst üste gelince böyle bir problem ortaya çıkmış. Doktorlarından aldığımız bilgiye göre 24 saat beklemek gerekiyormuş. Yoğun bakımda bir iki gün kalacak gibi gözüküyor" diyerek şunları ekledi:

Deniz beyin bilinci açık, benim gittiğimde yoğun bakım hemşiresi ile konuşuyordu. Hayati tehlikesi yok. Hafif sol kolunda bir his kaybı var ayağı filan normal. Sol kolundaki güç kaybının da bir kaç güne kadar geçeceği belirtildi. Doktorları Deniz'in beyi yorulmaması, dinlenmesi gerekiyor. Çok fazla konuşmaması gerektiği söylendi.

DOKTORLARINDAN AÇIKLAMA

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Erkan İbiş ve Baykal’a müdahalede bulunan doktorlar Deniz Baykal’ın son durumu hakkında konuştu. Prof. İbiş, "Yoğun bakımda tedavisi devam ediyor. Ben de kendisini gördüm, kendisiyle de konuştum. Bilinci gayet açık, konuşabiliyor. Her olayın farkında. Güç kaybında da geriye dönüş görülüyor. Ayağı oldukça toparlandı. Elindeki de iyileşme sürecinde. Bu tedavi devam edecek. Tahmin ediyorum 48 saat yoğun bakımda takibi olacak, tedavileri yapılacak" dedi.

Rektör Erkan İbiş şunları söyledi:

Bir boğulma hissiyle uyanıyor. Danışmanını arıyor. Bu önemli, danışmanını arayabiliyor. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. 6:30’ta özel bir hastaneye naklediliyor. Orada hemen MR’ı çekiliyor. MR’daki bulgular ve Deniz beyin sol tarafındaki güçsüzlük, güç azalması sebebiyle hastanemize acil müdahale için intikal ettiriliyor.

Arkadaşlarımız bu süreç içerisinde toparlanıyor, hazırlanıyor. Ve 08:00’de anjiyo ünitemize alınıyor. Beyne giden ana damarlardan birindeki tıkanıklığı yapan pıhtıyı çıkartmak için müdahale ediliyor. 

"48 SAAT YOĞUN BAKIMDA TAKİBİ OLACAK"

Beyne kan akımı normale dönüyor. Ondan sonraki süreçte ise, derhal ilaç tedavileri başlanıyor. Yoğun bakıma hastamız tekrar alınıyor, tedavisi devam ediyor. Ben de kendisiyle konuştum, bilinci gayet açık, konuşabiliyor. Her olayın farkında, güç kaybında da geri dönüş görülüyor. Tahmin ediyorum ki 48 saat yoğun bakımda takibi olacak, tedavisi yapılacak.

Tabi Deniz Bey, bizim öğrencimiz Ankara hukuk mezunu, 1959’da mezun oldu. Yine Mülkiye’de de doktorasını tamamladı. Ülke için önemli, biz bunun farkındayız. Herkese yapılıyor ama sizlerle beraber bu ihtimamı, süreci paylaşma ihtiyacını hissettik. Elbette duamız bundan sonraki süreç içerisinde hızla sağlığına, eski durumuna kavuşması olacaktır diye ifade etmek istiyorum.

DOKTOR KIVILCIM:

Mehmet hocamızın yoğun çabasıyla hızlı bir şekilde hastanemize getirildi. Saat 9’da damarı tamamen açılmıştı. Pıhtıyı çıkarttık, stentle tedavi ettik. Takiplere devam edeceğiz. Şu an medikal takiple tedaviye devam edeceğiz. Bacağı iyi düzeldi, çok hafif kolunda güçsüzlüğü var. Yoğun bakım ekibiyle beraber takip devam edecek.

DOKTOR CANAN IŞIKAY:

Deniz beyin son durumu geldiği duruma göre daha iyi. Kolu ve bacağındaki güçsüzlük oldukça düzeldi. Bizimle gayet güzel sohbet etti. Nerede olduğunu, başına neler geldiğini bilgileri kendisinden aldık. Hemen gelir gelmez damarın açılması seyrini olumlu etkileyecektir. Bundan sonra yoğun takip gerekiyor. özellikle ilk birkaç gün. Yakın takipte tutacağız, ondan sonraki asıl seyrini göreceğiz.

SORU - CEVAP

Bundan sonra nelere dikkat etmeli?

Tüm ani olaylarda ne kadar erken müdahale ederseniz o kadar iyi sonuç alabiliyorsunuz. Deniz bey öksürükle uyandığı sırada, o beyin hasarının doğurduğu bir sonuçla uyandı. Tabi o büyük bir şans. Uyanmayabilirdi de. Hızla hastaneye nakli, ilk Mehmet hocamıza ulaşmaları, buraya ulaşmaları… Hepsi önemli. En önemli şey ilk 6 saattir. Bu olay ilk 6 saat geçmeden ilk müdahaleler yapıldı.

Elbette ki iyileşme sürecinden sonra bana göre eski enerjisine, aktivitesine kavuşacaktır. Beyin fonksiyonlarında herhangi bir şey yok. Çok rahat iletişim kuruyor, konuşuyor. Bundan sonraki süreçte bir akciğere, aspirasyon dediğimiz bir tükürük kaçması oldu. Ona karşı da tedaviye başlandı. Her şey yolunda giderse inşallah görevinin başına tekrar dönecektir diye düşünüyorum.

Sadece beyin damarıyla alakalı bir durum mu?

Deniz bey, olay geliştikten sonra beyin içindeki basın artışından ötürü kusma olmuş. Akciğerlerine kusmuk kaçtığı için uyanmış. Önceden farklı bir şey yok.

Hastanede ne kadar kalmasını ön görüyorsunuz?

Bu süreç çok önemli. Buradaki bulgular onun ne kadar kalacağını belirleyecek. Onu şimdilik konuşmak erken. İlk 48 saati, hele ki ilk 24 saati yakından takip etmek lazım.

KILIÇDAROĞLU'NUN ZİYARETİ

CHP liderinin ziyaretini de anlatan Hızır, "Kemal bey Samsun milletvekili Haluk Koç ile birlikte geldi. Kemal bey Deniz beyin eş Olcay hanıma ve hepimize 'geçmiş olsun' dileklerinde bulundu." dedi.

CHP'nin eski genel başkan yardımcıları Yılmaz Ateş, Eşref Erdem gibi isimlerin bir an olsun hastaneden ayrılmadığını belirten Hızır "çok sayıda CHP’li hastaneye akın etti. Başhekimin odasının yanına gelen misafirler için oda açıldı. CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar her konuda ilgileniyor" ifadelerini kullandı.

Hızır eski Meclis Başkanı Hikmet Çetin gibi bir çok ismin hasteneye geldiğini aktardı.

KILIÇDAROĞLU'NDAN AÇIKLAMA:KENDİSİ İLE KONUŞTUM 

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, eski CHP Genel Başkanı Baykal'ı hastanede ziyaret etti. Baykal'ın son durumu ile ilgili konuşan Kılıçdaroğlu, "Sabah saat 05.19'da özel şoförünü arıyor, önce özel bir hastaneye sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi'ne hastanesine getiriliyor. Kısa zamanda müdahale ediliyor ve Sayın Baykal, sağlıklı bir yapıya kavuşuyor. Kendisi ile az önce görüştüm. Konuşuyor. Önümüzdeki sürecin kritik olduğu söyleniyor. Bütün hekim arkadaşlara yürekten teşekkür ediyoruz. Hiçbir vatandaşım merak etmesin, Deniz bey sağlıklı, konuşuyor. Sol ayağında ve kolunda bazı tıbbi açıdan sorun olduğu söylenmekle birlikte, hekimle uyardığı zaman sol ayağını oynatır" dedi.