Denizbank'tan Rıza Sarraf açıklaması: Para transferinde dahlimiz yok 

Denizbank'tan Rıza Sarraf açıklaması: Para transferinde dahlimiz yok 

ABD'de Halkbank yöneticisi Mehmet Hakan Atilla'nın sanık, Rıza Sarraf'ın tanık olduğu davadaki iddialar ile ilgili Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş'ten açıklama geldi. Ateş, Sarraf'ın aksine 'para transferleriyle ilişkileri olmadığını' savundu.

Sarraf, İran'a yönelik ambargoyu delerken altın ticaretinin nasıl işlendiğini anlattı sırada Denizbank ile ilgili bir iddiada bulundu. Sarraf, Halkbank'a gelen paranın bu bankadan çıkışının euro ve Türk Lirası olarak Denizbank'a gelişiyle yapıldığını söyledi.
 

'DENİZBANK VE PERSONELİNİ İÇERMİYOR'

Hürriyet'ten Burak Coşan'ın aktardığına göre Denizbank Genel Müdürü Ateş, "BDDK ve bankalar bu iddianameyi satır satır inceledi. Listede birçok isim ve kurumun adı geçiyordu. Bunun sebebi de seçilecek jüri üyelerinin söz konusu isimlerle yakınlığı olmamasını sağlamaktı. Bu iddianamede Denizbank veya bir personelinin ismi geçmiyor. Zarrab ifadesinde altın ticaretini anlatıyor” dedi.

'BİR TANE DÖVİZ İŞLEMİMİZ YOKTUR'

Ateş, şöyle konuştu:  “2004’e kadar Türkiye’nin Hazine tarafından görevlendirilmiş altın takas bankası İş Bankası’ydı. Bu yıldan 2013’e kadar takas bankası Denizbank oldu. Bu tarihten sonra da Kuveyt Türk’e geçti. Takas bankaları altın işi yapan, altın borsalarına kayıtlı şirketlerin işlemini açmakla mükelleftir. Bu çerçevede altın hareketleri takas bankasından geçer. Ama bu demek değildir ki biz altını Dubai veya şemada görülen başka bir banka ile ilgili olarak yurtdışı edildiği ifade edilen, sonra altının gitmediği bunlar belgelerle tevsik edilir. Zaten bu belgeleri de BDDK her bankadan istedi ve inceledi. Bir tane yurt dışına döviz işlemimiz yoktur.

'RUSYA'YA YAPTIRIMLARIN DIŞINDA KALDIK'

Bu soruşturmaya OFAC denen bir kurum yapıyor. Çok büyük bankalara ceza kesmiş bir kurum ABD’nin yaptırımlarını kontrol ediyor. OFAC’tan aslında Rusya yaptırımları ile ilgili Denizbank’ın istisna tutulmasına dair kendi görüşmelerimle sağladım. Rusya’ya yaptırımları dışında kaldık. OFAC ile yakın mesaimiz var. Önemli olan Paranın yurt dışı edilip bir takım işlemlerle yurtdışından getirilmesi konusunda hiçbir dahlimiz yok. ABD’de araştırılan konu isteyerek ve bilerek bu yaptırımlar delindi mi? Burada ne bilerek isteyerek ne bilmeden istemeden Denizbank’ın hiçbir işleme konu bir işlemimiz yok. Dubai’ye olan gönderimlerle ilgili.”

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Ateş sistemi şöyle özetledi:  “Takas bankası görevi ve sıfatıyla bizim A kişisinden B kişisine bütün transferleri yaparız. Para uluslararası gönderim ise swift ile gider. Türk Lirası ile EFT ile gider. Bono ise ise takasbankla gider. Altın ise altının takas bankası ile gider. Bütün alışverişler takas bankası üzerinden olur. Biz de bu görevi Türkiye Cumhuriyeti hazinesi adına 2004-2013 arasında Denizbank olarak üstlendik.”