Devlet Bahçeli önermişti... Büyükşehirlerde muhtarlığa son mu verilecek?

Devlet Bahçeli önermişti... Büyükşehirlerde muhtarlığa son mu verilecek?

Devlet Bahçeli'nin “Büyükşehir belediye başkanı, ilçe belediyelerini de belirlesin” önerisinin ardından büyüklehirlerde muhtarlığa son verileceği iddia edildi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Büyükşehir belediye başkanı, ilçe belediyelerini de belirlesin” önerisi AKP ile MHP’nin seçim sonrası gündeminde olacak. İki partinin çalışmalarına göre, 30 büyükşehirde “muhtarlık makamının” kaldırılıp, muhtarlık hizmetlerinin e-devlet ya da ilçe nüfus müdürlüklerinden sağlanması düşünülüyor.

Yerel seçimler sonrası başta İstanbul olmak üzere pek çok ilde hâlâ “geçersiz oyların sayımı” sürerken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den “Öyle bir sistem inşa edilsin ki sadece büyükşehir başkanını seçelim. O da üstlendiği görev ve yetkiye dayanarak, ilçe belediye başkanlarını belirlesin” önerisi geldi. Bahçeli’nin bu önerisine AKP kanadından da ‘olumlu’ sinyaller gelirken, Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun edindiği bilgiye göre hem AKP hem de MHP kanadı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi doğrultusunda Büyükşehir Belediye Yasası’nda, “sadece büyükşehirlerde değişiklik öngören” düzenlemeyi yapmayı amaçlıyor. 

Her iki partinin çalışmalarında, büyükşehirlerdeki “muhtarlık makamının” kaldırılması da bekleniyor. İl ve ilçeleri ile köylerde ise muhtarlık makamının bulunması planlanıyor. Seçmenlerin artık işlemlerini e-devlet ve ilçe nüfus müdürlükleri aracılığıyla yapmalarının da etkili olduğu belirtildi.