Dink davasında savunma yapan Ercan Gün: Görüntüler bize kargoyla geldi

Dink davasında savunma yapan Ercan Gün: Görüntüler bize kargoyla geldi

Hrant Dink davasında savunma yapan FOX TV’nin tutuklu haber müdürü Gün, Samast’ın bayraklı görüntüsünün kendilerine yollandığını söyledi

Cumhuriyet'in haberine göre İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde azmettirici, tetikçi, emniyet görevlileri, İstanbul, Trabzon ve Samsun jandarma ve emniyet görevlilerinin yargılandığı davanın dünkü duruşmasında, FOX TV’nin tutuklu haber müdürü Ercan Gün savunma yaptı. Gün, savunmasında ilk olarak katil Ogün Samast’ın Samsun TEM Şube Müdürlüğü’nde çekilen bayraklı görüntülerin Zaman gazetesinde kendine verildiğine ilişkin iddiaya yanıt verdi. Gün, 2006 yılında kendisini Zaman gazetesinde barındırmak istemediklerini iddia ederek, “Tazminatımı ödemek istemediler. Kıdem tazminatımın yanlış hesaplandığı ortadaydı. Sürekli gazeteye gidip gelmek zorunda kaldım. Bunun için ciddi mücadele verdim. 2 Şubat 2006’ya kadar da paramı alamadım. Oraya gidip gelmem çok doğal” dedi. 

‘Editöryal hata’ 

Samast’ın bayraklı fotoğrafının 22 Ocak 2007’de Vatan gazetesinde yayımlandığını belirten Gün, “Bu haber yayımlanırken ‘Jandarmadan ilk fotoğraflar’ diye yayımlanmış. Bunun gerekçesi de jandarmanın yakalamış olması. Bizim editöryal hatamız bundandır” dedi. Gün, editörü Doğan Şentürk’ün bu fotoğrafın bir görüntüden alındığını söyleyince bunun peşine düştüğünü ifade ederek, “Birçok emniyetçi ile görüşme yaptım ama bir netice elde edemedik. Kargo yoluyla ayın 30’unda bize geldi görüntüler. ‘Bu haberin tamamlanması gerekir’ dedi Doğan Şentürk. Bunun için Samsun’da çekim yapılması gerektiğini söyledi. Ayın 31’inde uçak konaklama bedeli karşılanarak Samsun’a geçtik. Samsun’da 1 gece kaldıktan sonra anonsları çektik. Hiçbir anonsta jandarma demedim. O dönem haberi yaptıktan sonra tepkiler geldi, gerçeği öğrenince ertesi gün düzelttik. Jandarma aleyhimize dava açtı, Bakırköy’de yargılandım. Haberdeki maddi bir hata nasıl algı operasyonu olur. Tek bir haberle nasıl bir algı yaratılır” dedi. 

‘Bilmem mümkün değil’ 

Gün, FETÖ/PDY ilişkisi iddialarını da reddederek, “Olayın olduğu dönemde FETÖ/PDY diye bir örgüt olduğunu bilmem mümkün değildir” dedi. Görüntülerin kendisine kargoyla geldiğini kaydeden Gün, “Haber kaynaklarımın tespit edilmemesi için jandarmayı aradım. Jandarmayı kendi cep telefonumla aradım. Jandarmayı aradığımı kimse bilmiyor. Bunu kimseye anlatmadım. Haberde kullanmadım. Böyle algı mı olur” diye sordu. 

‘Devlet takipteymiş’ 

Davanın tutuksuz sanıklarından İhlas Haber Ajansı Samsun muhabiri Muammer Ay ise, ifadesinde, 25 yıldır adliye, polis muhabiri olduğunu söyledi. Ay, olay akşamı Samast’ın Trabzonlu olduğunu NTV’den öğrendiğini aktararak, “Haberden 15 dakika sonra basından sorumlu polis Yakup Kurtaran’ı aradım. Kendisine bu yönlü bir çalışma olup olmadığını sordum. Toplantıda olduklarını, bu konuda bilgileri olmadığını söyledi. Ardından Jandarma Birol Ustaoğlu’nu aradım. Aynı şeyleri ona da söyledim. Ustaoğlu, Dink’in kim olduğunu, böyle bir duyum olmadığını söyledi” dedi. Ay, Samast’ın bindiği otobüsün şoförü ile o dönem yapılan röportajı anımsatarak, “Şoför röportajda ‘Osmancık’tayken benim haberim vardı’ diyor. Polisin kendisine haber verdiğini söylemiş. Devlet zaten biliyormuş, takipteymiş, şoföre haber verilmiş” dedi. Duruşmaya bugün Ercan Gün’ün savunması ve sorgusu ile devam edilecek