Deniz Baykal'dan hükümete devlet adamlığı ve tarih dersi

Deniz Baykal'dan hükümete devlet adamlığı ve tarih dersi

Deniz Baykal'dan Başbakan'a: Ama Atatürk'e hayır diyen arıyorsa arkadaşlarını aile albümlerini karıştırsın.

CHP Antalya milletvekili Ankara'da katıldığı bir etkinlikte refaranduma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Baykal, Başbakan Binali Yıldırım'ın "Gazi Mustafa Kemal'i düşünün... Samsun'a giderken ona da 'Hayır' diyenler oldu. Mütareke basını hep bir ağızdan 'Hayır' diyordu. Gazi Mustafa Kemal bunlara aldırış etmedi" sözlerine de yanıt verdi.

 

Deniz Baykal'ın konuşmasından satır başları özetle şöyle:

 

Türkiye Cumhuriyeti'nin arkasında çok önemli kararlar alınmıştır. Çok dikkatle izlenmesş gereken tarihsel süreçtir bu. Milli mücadele, Anadolu'nun işgalden kurtarılması sadece askeri olay olarak anlaşılırsa gerçek çok ciddi zaafa uğratılmış sayılır.

 

İLK DEKLARASYON BUDUR

 

Osmanlı dönemlerinde araziler kaybedildi, geri alındı. Anadolu'da olay bu değil. Anadolu'da askeri harekattan önce bir şey var. Herşeyin başının neresi olduğunu anlamamız lazım. TC'nin çıkış cümlesi millerin istiklalini milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır. Millet yapar bu işi demek. Bu söz 1919'da söylenmiştir. Hilafet, saltanat vardır. Monarşi vardır. Saltanat Anadolu'yu kurayamamış, halk umutsuz dağınık bir tablo var. Bu tabloda dikkati çeken Mustafa Kemal.

Mustafa Kemal'in millete ilk deklarasyonu budur. Bırakın demiştir ilk sözü. Demiştir, ben kurarırım dememiştir, "milletin istiklalini milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır" demiştir. Hamaset değildir bu söz. Sonra kongre meclisin toplanması.. milletin inşaası milletin sözcüsünü ortaya çıkması demektir. Saltanata şirk koşmaktır, meydan okumaktır, saltanatla olmaz demektir. Yeni bir yol açmak lazım o da yol da millet yolu demektir. Siyasi teoriyle yola çıkıyor. Egemenlik hayatta yazılıyor. Sadece savaşta değil. Savaşta realize ediliyor. Türkiye Cumhuriyeti siyasetle kurulmuştur, savaşla değil. kafayla kurulmuştur. TC siyasi projedir. Egemenliğin el değiştirmesi gerekliliği ve gereğinin yapılmasıdır.

 

MİLLETİN TAŞERONU OLMAZ

 

Bizim Cumhuriyetimizin en temel vasfı: Milletin egemenliği, milletin üstünlüğüdür.

Milletin taşeronu olmaz temsilcisi olur. Milletin tümü oraya yansır. Yönetmek başka bir şey, temsil etmek başka bir şey. Hükümet güvenoyu alacak yönetecek. Gensoru veriyor düşürüyor mu düşürmüyor mu başka bir şey. Kullanacak ama.

Yetki burada, yetki Meclis'te. Meclis icrayı denetleyecek. Bütçeyi Meclis yapacak. Benim istediğim kural olmayabilir ama yasayı millet yapacak, ferman değil, talimat değil kanun olacak.

 

GÜLÜNÇ

 

Bir kuralın uygulanabilmesi ona milletin tümünün katkı yapmasıyla mümkündür. Birisi kendi başına uygun gördüğü kurala herkesin uymasını istemek olmaz. Yasama Meclisin tekelinde. Yürütmeyi denetleme TBMM'nin anasının sütünün gibi hakkı. Bütçe; onu kullanmak ahlakı. Bütçe hakkı elinden alınmış Meclis, gülünç. Bu bizim sürecimize ters. İktidarın kurumsallaşmasına yöneliktir bu. Şimdi iktidarın bireyselleşmesini, keyfileşmesini öngören bir süreç.

 

BUNUN DIŞINDAKİLERE HEGAMONYA DENİR

 

Devleti kurmak, millet inşa etmek etnik kimliklerden çıkmak millet düzeyinde bütünleşmeyi sağlamak Cumhuriyetin önemli hedeflerden ve başarısından biridir. Şimdi o da tehlikede. Getirilen değişiklik millet inşa etme sürecini sekteye uğratacaktır, bölecektir. Çünkü milletin yüzde 100'ün kararıyla değildir. Millet egemendir, egemenklik milletindir bunun dışındakilere hegamonya denir.

 

30 MİLYONU TERÖRİST Mİ İLAN EDECEKSİNİZ

 

Evet diyenlerin sayısı yüzde 50+1 olursa yüzde 49'ü atacaksınız. olayın niteliği her geçen gün daha iyi anlaışılıyor. Hayır diyenler inceliyor, yanlıştır anlatıyorlar. Evet diyenlerden şu maddenin memlekete getireceğini gördüniz mi? Nasıl evet deniyor? Hayır derseniz terörist olursunuz gibi suçlamalar var. 

Evet ya da hayır iki seçenek var. Türkiye'de 30 milyon terörist mi var, düşman mı ilan edeceksin? Bu kabul edilebilir mi? Niye bunu yapıyorsun.

 

BAŞBAKAN ARKADAŞLARINI AİLE ALBÜMÜE BAKSIN

 

Başbakan dedi, Atatürk'e biri hayır dedi diyor. Ben bakıyorum hayır diyecek kimseyi bulamıyorum. Ama Atatürk'e hayır diyen arıyorsa  bazı arkadaşlarının aile albümlerini karıştırsın. Başbakan'a hak ettiği cevabı verdim. Bunu yapacaksak yapalım ama şu Anayasa'yı konuşalım ama.

 

SİYASİ MAGANDALIKTIR

 

Getirdiğin teklife dopru değil hayır diyoruz. Sen o var bu var diyorsun. Bu acizliktir. Bu siyasi magandalıktır. Kendine güvenen insanlar mantığını gerekçesini anlatır.

 

DEVLET PARTİLEŞTİRİLİYOR

 

Türkiye'yi bölüyorsun. Böyle Anayasa yapılır mı? Buradan başlıyor iş. Böyle bir Anayasa yaparım işletirim dersen hukuk olmaz. Devlet demek partiler üstü demektir. Egemenliği partiye veriyorsun. Parti egemen olursa hegamonya olur. Devlet partileştiriliyor. Milleti çektiğin zaman parti egemenliği koyarsın. Böldün. Olmaz. Yola çıkarken devşeti kurarken öyle mi yaptı.

Bunu tartışmaya devam etmeliyiz. İnancımızı her platformada paylaşmalı. Çıkarlıcak bir hayoır 23 Nisan 1920'de ilk açılış heyecanı var ya 16 nisan'da hayır çıkarsa Ulus'taki Meclis'i yeniden açmış gibi hisedeceğiz. 16 Nisan'da hayır çıkarsa 29 Ekim gibi hissedeceğiz.