DİSK başvurusunu yaptı: 1 Mayıs nerede kutlanacak?

DİSK başvurusunu yaptı: 1 Mayıs nerede kutlanacak?

İşçi ve memur konfederasyonlarının 1 Mayıs'ı merkezi olarak kutlayacağı iller belli oldu. DİSK ve KESK, Taksim Meydanı için başvuru yaptı.

İşçi ve memur konfederasyonları, 1 Mayıs İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü’nü farklı kentlerde kutlayacak. Türk-İş Kocaeli’de, Hak-İş ve Memur-Sen ortaklaşa Şanlıurfa’da, Türkiye Kamu-Sen ise Samsun’da 1 Mayıs’ı kutlayacak. DİSK ve KESK’in tercihi de İstanbul oldu.

Türk-İş, bu yıl başta kıdem tazminatı olmak üzere çalışma hayatının sorunlarını gündeme taşımak için programını, işçilerin yoğun yaşadığı Kocaeli’de düzenleyecek.

Geçen yıl 1 Mayıs’ta Adana’da olan Hak-İş ve Kocaeli’de bulunan Memur-Sen bu yıl ortak kutlama yapacak. Daha önceki senelerde de birlikte kutlama programları düzenleyen iki konfederasyon, bu yıl 1 Mayıs’ta kitlesel şekilde Şanlıurfa’da olacak.

1 Mayıs’ı İstanbul’da çeşitli sivil toplum kuruluşu ve meslek örgütleriyle kutlama geleneğini sürdüren DİSK ve KESK, bu yıl da programını aynı şehirde yapmayı planlıyor. Geçen yıl Maltepe miting alanında 1 Mayıs’ı kutlayan konfederasyonlar, bu yıl Taksim Meydanı’nda olmak için talepte bulundu.

Geçen yıl 1 Mayıs’ta Anıtkabir’de olan Türkiye Kamu-Sen bu yıl Samsunda…

İSTANBUL’DAKİ İLK KUTLAMA 1912’DE YAPILDI

İşçilerin, günlük çalışma süresi konusunda küresel ölçekte dayanışmayla verdiği mücadeleden doğan 1 Mayıs, dünyanın birçok ülkesinde ‘Emek Bayramı’, ‘İşçi Bayramı’ ve ‘1 Mayıs Bayramı’ adıyla resmi tatil olarak kutlanıyor.

Tarihi 1890’lı yıllara uzanan işçi bayramı, Osmanlı Devleti sınırlarında ilk olarak 1911’de Selanik’teki tütün, pamuk ve liman çalışanları tarafından kutlanırken, İstanbul’daki ilk kutlama 1912’de yapıldı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Sovyetler Birliği ile dostluk ilişkileri çerçevesinde, Ankara’da, 1 Mayıs 1922’de işçi bayramı kutlandı. Cumhuriyet tarihindeki ilk resmi kutlama ise 1 Mayıs 1923’te yapıldı.

Milli Güvenlik Konseyince 12 Eylül döneminde resmi tatil olmaktan çıkarılan 1 Mayıs, 2009’da ‘Emek ve Dayanışma Günü’ olarak yeniden resmi tatil ilan edildi.