Diyanet İşler Başkanı Görmez, BM'nin 'IŞİD' listesinde bulunan kişiyle görüştü!

Diyanet İşler Başkanı Görmez, BM'nin 'IŞİD' listesinde bulunan kişiyle görüştü!

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Irak Müslüman Alimler Heyeti Genel Sekreteri Müsenna Haris Ed-Dari ile görüştü. Ancak Dari, Birleşmiş Milletler tarafından "El Kaide'yi finanse eden kişiler" yaptırım listesinde yer alıyor

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, 5 Mayıs günü Irak Müslüman Alimler Heyeti Genel Sekreteri Müsenna Haris Ed-Dari ile birlikte Ankara'da görüştü.

Irak Müslüman Alimler Heyeti'nin internet sitesinde verilen bilgiye göre, görüşmede "bölgedeki genel olaylar, bölge halklarının karşılaştıkları sorunlar, bu sorunlarla mücadelede alimlerin görevleri, fitne yollarının kapatılması, insanların hak üzerinde kalmalarının sağlanması, hakka sevk edilmeleri" konuşuldu.

Diyanet Başkanı Mehmet Görmez, Irak Müslüman Alimler Heyeti’nin yeterince tanıdığını, Irak’taki yaptığı çalışmaları, çabalarını takdirle karşıladığını, saygı duyduğunu ifade etti. 

Görmez ayrıca, “Ona muhalefet eden ve onun aşırı olduğunu düşünen birçok kimsenin bugün onun analiz ve teşhisinde haklı olduğunu itiraf etmektedir” ifadelerini kullandı.

Ancak Görmez'in "haklı" olduğunu söylediği Heyet'in Genel Sekreteri Ed-Dari, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) El Kaide Yaptırımları Komitesi tarafından "IŞİD finansörleri" arasında gösteriliyor.

10 Aralık 2015 tarihli BMGK yaptırım listesi güncellemesinde, Müsenna Haris Ed-Dari'nin ismi de, 2010'da girdiği listede düzeltiliyor.

Buna göre Dari, "Irak El Kaidesi olarak tanımlanan Irak-Şam İslâm Devleti'ne" operasyonel rehberlik, mali destek ve diğer destekleri vermekle suçlanıyor.

Bu desteklere petrol kaçakçılığı dahil.

1969 doğumlu Ed-Dari, şu anda Ürdün'de yaşıyor ve El Kaide'ye çeşitli kanallardan 1 milyon dolar destek yolladığı iddia ediliyor. 

ABD'nin eski Suriye Büyükelçisi Robert Ford'a göre, Ed-Dari, yeraltındaki Baas Partisi'nin şu andaki lideri İzzet İbrahim el-Duri ile müttefikti ve Irak Müslüman Alimler Heyeti, Musul'un IŞİD tarafından fethini "devrimcilerin büyük zaferi" olarak nitelendirmişti.

Ed-Dari ayrıca ABD Dazine Bakanlığı'nın da yaptırım listesinde yer alıyor. Dari, Irak'a giriş yapamıyor. 2013 yılında verdiği bir mülakatta yaptırımlardan yakınan Dari, yalnızca Katar'a girebildiğini söylemişti.

2015 yılında, Dari'yi Amman'da BM temsilcileri de ziyaret etmişti. Görünen o ki, Dari'yi kabul eden ülkeler arasına Türkiye de eklenmiş oldu.