Diyanet İşleri Başkanlığı yurtdışında 16 yaşında dede görevlendirdi

Diyanet İşleri Başkanlığı yurtdışında 16 yaşında dede görevlendirdi

Diyanet İşleri Başkanlığı, Tunceli'de Nevruz ve Hıdırellez görevlendirmesi kapsamında 13 Alevi dedesini, Almanya başta olmak üzere Fransa ve Hollanda'ya gönderdi

Diyanet İşleri Başkanlığı, Tunceli'de Nevruz ve Hıdırellez görevlendirmesi kapsamında 13 Alevi dedesini, Almanya başta olmak üzere Fransa ve Hollanda'ya gönderdi. Ancak yurt dışına gönderilen Alevi dedelerinin arasında 16 yaşındaki Direnç Gül’ün de olduğu iddia edildi.

Cem TV’nin haberine göre Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'nden Tunceli Müftülüğü’ne gönderilen yazıda, uzmanların yurtdışında görevlendirilmeleri uygun görülüp kendilerine hizmet pasaportu tanzim ettirilmesi hususunda gereğinin yapılmasını istedi.

Tunceli İl Müftüsü ve vali yardımcılarının oluşturduğu komisyon, isimleri belirlenen dedeler ile mülakat gerçekleştirdi. Ancak yapılan mülakat tartışma yarattı. Tunceli Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt mülakatta, Alevi dedeleri arasında 2003 doğumlu 16 yaşındaki Direnç Gül'ün de Aleviliği Avrupa'da anlatacağını açıkladı.

Gül’ün yeterli donanıma sahip olmadığını buna rağmen, yurt dışına hizmet pasaportu alarak gittiğini söyleyen Yurt, mülakatta yaşananları Cem TV'ye anlattı.

Yurt, “Diyanet görevlendirmesinden sonra yazı geliyor. Pasaport düzenlenmesi pasaportların mülkü amir imza sahibi dikkat çekiyor” dedi. Yurt devamında ise şunları söyledi:

“İl müftülüğünden şahsıma telefon geldi, Tunceli valiliğine iştirak ettik, herkes bire bir mülakata çağrıldı. Yapılan mülakatta yaşı küçük olanlar da var. Hiçbir şeyden haberleri yok. Çok cahil olduklarını kanaatine vardık.”

Ali Ekber Yurt, mülakatta bazı dedelerin sorulara yanıt vermeyi reddettiğini de belirtti. Tunceli'de ilk defa böyle bir şey olduğunu belirten Yurt, “Mülakat boşuna yapıldı. Bunu ben de anlamış değilim” dedi. Yurt, yeterli donanıma sahip olmadıkları anlaşılan 5 kişinin Avrupa ülkelerine gittiklerini il müftülüğünden teyit ettiğini de sözlerine ekledi. Avrupa'ya diyanet görevlendirmesiyle giden Alevi dedelerin 12 Şubat - 12 Mart tarihleri arasında 1 ay boyunca faaliyetle bulunacakları belirtildi.

İşte Cem TV’nin ilgili yayını: