Diyanet’ten akıllı telefon hutbesi

Diyanet’ten akıllı telefon hutbesi

Diyanet İşleri Başkanlığı cuma hutbesinde, ‘Bağımlılık’ konusunu ele aldı. Hutbede, alkol, kumar gibi alışkanlıkların yanında akıllı telefon, internet ve bilgisayar oyunları da, zararlı bağımlılıklar arasında sayıldı.

Sözcü'den Deniz Ayhan'ın haberine göre Diyanet’in cuma hutbesinde “Bilgisayar oyunlarının başında geceleyen insan ailesiyle nasıl ilgilenebilir? Çocuklarımızı ve gençlerimizi eğlendirirken zehirleyen, sahte zaferlerle saatlerce meşgul eden sigara, alkol, uyuşturucu, kumar, internet, bilgisayar ve akıllı telefon gibi bağımlılıklara karşı uyanık olmak hepimizin vazifesidir” denildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Bağımlılık Bir Tuzaktır” başlıklı hutbede “Geçici heveslerin, sınırsız arzu ve isteklerin peşinde koşan insanın sonu hüsrandır. Şu kısacık hayatın önemini, kıymetini ve ciddiyetini bize unutturan her türlü bağımlılık, birer tuzaktır. Zamanımızı, paramızı ve sağlığımızı heba eden kötü alışkanlıklar, geleceğimize yönelik birer tehdittir” görüşüne yer verildi.

KISACIK HAYATIN ÖNEMİ

Hutbede alkol ve uyuşturucunun zararları da anlatıldı ve “Alkol ve uyuşturucu ile beyni dumura uğramış bir insan nasıl düşünebilir?” diye soruldu. Akıllı telefonlar, bilgisayar ve internet de zararlı bağımlılıklar arasında sayıldı. Bu bağımlılıklara karşı ailelerin dikkatli olması gerektiği konusunda uyarı yapıldı. Cuma hutbesinin bu bölümünde şöyle denildi:

“İslam, insanın canına ve malına kasteden, aklını ve idrakini zayıflatan, ırzına ve nesline zarar veren, din ve inanç özgürlüğünü elinden alan her şeyle mücadele eder. Ferdin, ailenin ve toplumun huzurunu bozan bütün zararlı alışkanlıkları ve bağımlılıkları yasaklar. Geçici heveslerin, sınırsız arzu ve isteklerin peşinde koşan insanın sonu hüsrandır. Şu kısacık hayatın önemini, kıymetini ve ciddiyetini bize unutturan her türlü bağımlılık, birer tuzaktır. Zamanımızı, paramızı ve sağlığımızı heba eden kötü alışkanlıklar, geleceğimize yönelik birer tehdittir.

Çocuklarımız maalesef taklit, özenti ve merak ile kötü alışkanlıklara adım atmakta ve arkadaşlarının aklına uymaktadır. Vaktimizi bir kara delik gibi yutan ve faydalı işlere zaman ayırmamıza engel olarak günlerimizi tüketen internet bağımlılığına karşı uyanık olalım. Allah'ın bize sunduğu teknolojik imkânları akıllı ve bilinçli bir şekilde kullanmayı öğrenelim, öğretelim. Çocuklarımızı ve gençlerimizi eğlendirirken zehirleyen, sahte zaferlerle saatlerce meşgul eden sigara, alkol, uyuşturucu, kumar, internet, bilgisayar ve akıllı telefon gibi bağımlılıklara karşı uyanık olmak hepimizin vazifesidir”