Dolar krizi çıktı, deprem gündemden düştü!

Dolar krizi çıktı, deprem gündemden düştü!

Jeofizik Uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, dolardaki yükselmenin diğer bütün işleri aksattığını, kentsel dönüşüm uygulanan yerler için finansman olmadığını belirtti, “Ama depremin bekleyecek hali yok” dedi.

Dilan ERDEMİR / YURT

Dr. Oğuz Gündoğdu, Silivri açıklarında 7.6 büyüklüğünde bir depremin beklendiğini bildirdi. İnsan ve bina kaybı için Avcılar’daki tehlikeye işaret eden Dr. Gündoğdu, yapılanın kentsel dönüşüm değil, bina yenileme olduğuna da işaret etti. Dr. Gündoğdu’ya göre, bu yapılarla depremi karşılamak bir hayal.

Geçen Nisan ayında Marmara Denizi’ndeki verilerin iletildiği sistemdeki bütün ölçü değerlerinin aniden düşmesi için kısa süreli endişe duydukları açıklamasıyla gündeme gelen İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Oğuz Gündoğdu, dolardaki yükselmenin diğer bütün işleri aksattığını, “Yapılması gerekenler yeterince yapılamayacak. Ama depremin bekleyecek hali yok” dedi. Dr. Gündoğdu, Silivri açıklarında 7.6 büyüklüğünde bir depremin beklendiği uyarısında bulundu.
YURT Gazetesine önemli açıklamalarda bulunan Dr. Gündoğdu, depreme karşı önlem olarak kentsel dönüşümün gerektiğini belirterek, “Bunun için finansman gerekir. Finansman, kentsel dönüşüm uygulanan yerlerde yok. Yenileme şeklinde yapılan şeyler var. Onlar da geçici şeyler” dedi.

Doların yükselmesinin, finansmanın gerilemesini getirdiğini ifade eden Dr. Gündoğdu, “Yapılması gerekenler minimum yapılacak bundan sonra. Bir sürü borç, ödeme var. Yapılması gerekenler, yeterince yapılmayacak. Ama depremin bekleyecek hali yok” ifadelerini kullandı.

SİLİVRİ AÇIKLARINDA TEHLİKE

Dr. Oğuz Gündoğdu, Silivri açıklarında 7.6 büyüklüğünde deprem beklediklerini, merkezin burası olacağını düşündüklerini kaydetti. 1976 yılında burada iki depremin olduğunu belirten Dr. Gündoğdu, “Belki tek, belki iki defa kırılır. Bilemeyiz ama kitlenme açık. İki yıldır etkinlik sürüyor” diye konuştu.

Avcılar’daki tehlikeye de işaret eden Gündoğdu, bölgenin, hem binalar hem insan kaybı açısından bu kadar ilçe içinde ilk sırada yer aldığını, ancak burada da gerekenin yapılmadığını kaydetti.

17 Ağustos depreminden bu yana hiç önlem alınmadı demenin yanlış olduğunu ifade eden Dr. Gündoğdu, “Ancak yapılan kentsel dönüşüm değil, bina yenileme. Bu yapılaşma yanlış. Kentsel dönüşümün amacı bambaşkadır. Yandaki binayı hesaplamadan bina yeniliyorsunuz. Kentsel dönüşümün adım adım olması gerekir” görüşünü kaydetti. 

Toplanma alanları konusundaki eksikliklere de işaret eden Dr. Gündoğdu, bu bölgelerin büyük bir felaket sonrası her türlü ihtiyaçların karşılanması için şimdiden yapılması gereken yerler olduğunu söyledi. Gündoğdu, ancak belediyelerin yeşil bir alana tabela asmakla yetindiğini kaydetti.

Dr. Gündoğdu, “17 Ağustos depreminin yıl dönümü geliyor. Paneller yapılacak, anma olacak ve orada bitecek. Bir an önce önlem alınması, yapıların güçlendirilmesi gerekiyor. Bu yapılarla bir depremi karşılamak hayal gibi bir şey” dedi.