Dolar vatandaşın hayatını nasıl etkiliyor?

Dolar vatandaşın hayatını nasıl etkiliyor?

ABD ile yaşanılan Brunson krizi sonrası dolar, ilgililerini iki gündür hop oturtup hop kaldırıyor. Bugün 6.60'lara kadar yükselen dolar fiyatı karşısında TL git gide değer kaybetti. Üstüne enflasyon rakamları da eklenince vatandaş tepkisini sosyal medyadan dile getirdi. Kriz çözülür mü?, Nasıl çözülür?, Sır perdesi nedir? Hepsi şu an için muallak... Ama bu durumdan en çok vatandaşın cebinin etkileneceği kesin. Peki dolar hayatımızı nasıl etkiliyor?

YURT / Ayşegül BAŞAR

Sanatçısından ekonomistine, esnafından profesörüne dolar yediden yetmişe herkesin dilinde, sohbetinde. ‘Bana ne dolarım yok ki” diyeni de var, “Dolarımız biterse basarız” diyeni de... İlgilisinden ilgisizine döviz artışı yediğimiz içtiğimiz her şeyi doğrudan ya da dolaylı bir şekilde etkiliyor. Tabii ki döviz borcu olanlar en fazla etkilenenler. Ama döviz işlemleriyle doğrudan ilişkisi olmayan vatandaş da ne yazık ki bu durumun mağduru.

CEBİMİZİ ETKİLİYOR

TL'nin ABD Doları karşısındaki değer kaybı, bugün gün içinde birden 50 kuruş artarak 6.60’ı buldu. Para birimindeki bu hızlı değer kaybının, Türkiye ekonomisine özellikle özel sektörün döviz borçluluğu ve enflasyon cephesinde olumsuz etkilerini hepimiz fazlasıyla yaşıyoruz.

Biriktirilmiş sermayesi olan vatandaş parasını nasıl kullanacağına karar veremiyorken, iş kurmak isteyenler cesaret edemiyor. Dün dolabını doldurduğu parayla bugün pazar çantası boş evine dönen vatandaşın cebi bu durumdan etkileniyor.

İŞTEN ÇIKARMALAR ARTACAK!

“Benim döviz borcum da, alacağım da yok” diyenlerin kur artışlarından etkileneceğini bir diğer mesele de küçük büyük bazı şirketlerin borçlarını ödeyemeyeceği için kapandığında veya küçülmeye gittiğinde açığa çıkacak olan işten çıkarma olaylarının artması olacak. O bakımdan da emek kesimini doğrudan etkileyecek.

OLAN YİNE VATANDAŞA OLUYOR

Artış şu anda işi olanları da etkileyecek. Ücretlerin enflasyonun altında artırılması, ücretlerin ödenmemesi, geç ödenmesi gibi nedenlerle doğrudan doğruya iş gücüne de yansıyacak.

Geçtiğimiz günlerde ekmek, süt, yumurta gibi vatandaşın temel gıdalarına zam gelmesi, daha önce patates soğandaki rekor artış elbette tepkilere sebep oluyor. Kuru soğanın fiyat artışı ve lüks bir yiyecek haline gelmesi, Türkiye toplumundaki yeri dolayısıyla esprilerle tiye alınsa da aslında iç acıtıyor. Devamın da petrol, doğalgaz, elektrik, su faturalarındaki artış vatandaşın şimdiden belini bükmüş durumda.

'FABRİKALAR AÇIN ÜRETİM YAPIN'

Aslında vatandaşın durumdan bi haber olduğu da genel bir algıdan ibaret. İnsanlar sorunun farkında ve olası bir ekonomik kriz halinde neler yaşayabileceklerinin çok iyi biliyorlar. Ayrıca yöneticilere bir önerileri de var:

Duruma tepkili vatandaşlar kendisini en rahat ifade edebildiği mecra olan sosyal medyaya sarıldı. Günlerdir listelerden düşmeyen dolara tepkiler bugün #FabrikalarAçınÜretimYapın başlığı altında toplanıyor.

İşte sosyal medyada yer alan birkaç vatandaş tepkisi:

#FabrikalarAçınÜretimYapın
Hadi canım sende,
Cezaevleri açmak varken
İcra daireleri açmak varken
Ormanları yakıp ranta yer açmak varken
Cami açmak varken
İmam Hatip açmak varken
Millet bahçesi açmak varken
Millet kıraathanesi açmak varken
Fabrikada neyin nesi...

— Bülent Gürakar (@BulentGurakar) 10 Ağustos 2018

Üretmiyorsun
Üretmediğin için ithal ediyorsun
İthal ettiğin için dolar azalıyor
Rezerv azaldığı için doların değeri artıyor.
Katma değerli üretime ve bunu üretecek insan yetiştirmeye geçmezsen dolar yükselir de yükselir. Düşmesini beklemeyin. Dolar 6 #FabrikalarAçınÜretimYapın

— arif şeker (@arifsekerrrr) 10 Ağustos 2018

#FabrikalarAçınÜretimYapın Bu ülke şeker fabrikaları açan adam tarafından kuruldu; Şeker fabrikalarını satan adam tarafından batırıldı. Hayat işte..

— Sapiens (@ATEElpis) 10 Ağustos 2018

Üretmiyorsun
Üretmediğin için ithal ediyorsun
İthal ettiğin için dolar azalıyor
Rezerv azaldığı için doların değeri artıyor.
Katma değerli üretime ve bunu üretecek insan yetiştirmeye geçmezsen dolar yükselir de yükselir. Düşmesini beklemeyin. Dolar 6 #FabrikalarAçınÜretimYapın

— arif şeker (@arifsekerrrr) 10 Ağustos 2018