Okinawa'da ABD askerlerine alkol yasağı 

Okinawa'da ABD askerlerine alkol yasağı 

Japonya'nın Okinawa adasında bir ABD askerinin alkollü halde ölümcül bir kamyonet kazasına karışmasının ardından ABD ordusu adadaki ve anakaradaki tüm askerlerine geçici alkol yasağı kararı aldı.

Olayın ardından adadaki tüm ABD askerlerinin evlerinde ya da üslerinde kalmaları emri de verildi. Halihazırda adadaki varlıkları tartışmalara ve protesto gösterilerine neden olan Okinawa'daki ABD askerlerinden biri alkollü şekilde araç sürerken kaza yaptı. Kyodo haber ajansına konuşan bir görgü tanığına göre, 21 yaşındaki Nicholas James McLean adlı denizcinin kullandığı orduya ait kamyonet dün gece önce kırmızı ışıkta geçti ardından da bir Japonun kullandığı araçla çarpıştı.


​YASAL SINIRIN 3 KATI ALKOLLÜ ÇIKTI

61 yaşındaki Hidemasa Taira adlı Japon sürücü olay yerinde hayatını kaybederken, ABD'li asker hafif yaralandı ve gözaltına alındı. Askerin kanındaki alkol oranının yasal sınırın 3 katı olduğu saptandı. ABD Donanması'nın Japonya'daki gücünün komutanı Lawrence Nicholson olay nedeniyle  derin üzüntü ve taziyelerini' iletirken, ABD ordusundan yapılan açıklamada adadaki yaklaşık 25.000 askerin üs veya başka bir yerde alkol satın alması ve tüketmesi geçici olarak yasaklandı. Askerlerin evlerinden ya da ülserinden ayrılmaları da yasaklandı. Alkol kısıtlamasının Japonya anakarasındaki askerler için de geçerli olduğu açıklandı.


​'AYNI ŞEY TEKRAR TEKRAR YAŞANIYOR'

Okinawa Valisi Takeshi Onega ise yaptığı açıklamada "Aynı şey tekrar tekrar yaşanıyor. Ne diyeceğimi bilemiyorum" ifadelerini kullandı. ABD ordusu Okinawa'daki üssünün bazı kısımlarını daha az yerleşim olan bir bölgeye taşıma kararı alsa da anketler Okinawalılar'ın büyük kısmının adadaki üssün tamamen kaldırılmasını istediğini ortaya koyuyor. Bunun temel nedeni olası bir savaş ya da kriz durumunda üssün bölgenin güvenliği üzerindeki olumsuz etki yaratması ve ABD'li askerlerinin işlediği suçlar.

1995'te 12 yaşındaki bir kız çocuğuna ABD askerlerinin toplu tecavüzü tepkiyi yükseltmişti. Geçen sene ise ABD ordusu 21 yaşındaki başka bir askerin karıştığı kaza sonrası da benzer bir alkol yasağını yürürlüğe sokmuştu. Kazanın askerlere yönelik dışarı çıkma yasağı uygulanırken yaşanması da skandalın boyutunu arttırmıştı. Sokağa çıkma yasağının gerekçesi ise Kenneth Franklin Shinzato adlı eski ABD'li denizcinin  20 yaşındaki bir Japon kadına tecavüz edip öldürmekle suçlanmasıydı.

Shinzato geçen haftaki duruşmasında boynundan bıçakladığı kadına tecavüz ettiğini kabul etmiş ancak kadını 'öldürme niyetinin olmadığını' öne sürmüştü. Shinzato hakkındaki kararın 1 Aralık'ta verilmesi bekleniyor.