Economist'ten tartışma yaratacak 'Afrin' iddiası

Economist'ten tartışma yaratacak 'Afrin' iddiası

İngiltere’de yayımlanan dünyaca ünlü Economist dergisi bu haftaki sayısında, TSK'nin Afrin’e düzenlediği operasyona yer verdi.

İngiliz Economist dergisi bu haftaki sayısında, TSK’nin Suriye’de devam eden Zeytin Dalı operasyonunun Türkiye medyasında nasıl yer aldığını inceleyen bir yazıya yer verdi.

“Medyanın ağzını bağlamak: Türkiye’de kimse Suriye’deki savaşı doğru olarak haberleştirmeye cesaret edemiyor” başlığını taşıyan yazıda, “100’den fazla gazeteci hapisteyken, haberleştirmemenin daha ihtiyatlı bir davranış olduğu” yorumu yapıldı.

Afrin’deki harekatın başlangıcında, Başbakan Binali Yıldırım’ın medya temsilcilerini toplayarak onlara operasyonu nasıl haberleştirmeleri gerektiğine dair talimatlar verdiği hatırlatılarak başlayan Economist’in yazısı, “Bir katılımcının söylediğine göre muhabirlere ‘Türkiye’nin ulusal çıkarlarını akıllarından çıkarmamaları’ öğütlendi. Uluslararası medyada yayınlanacak olan haberlere, büyük olasılıkla ‘terör propagandasına’ platform oluşturacakları düşünülerek, dikkatli yaklaşılması gerektiği söylendi.”

‘KİMSE VERİLEN SAYILARI SORGULAMIYOR’

Economist, birkaç basın kuruluşu dışında Türkiye medyasının hükümetin bu ‘tavsiyelerine’ sadık kaldığını belirtterek, “Ana kanallar Türk ordusu tarafından alınan köyleri ve öldürülen YPG’lileri (Halk Savunma Birlikleri) ilk önce duyurabilmek için birbirleriyle yarışıyor. Haberler, hükümet açıklamaları ve ordunun bilgilendirme notlarının harmanlanmasından öteye geçemiyor” ifadelerini kullandı.

Economist, Türkiye medyasının resmi makamlardan yapılan açıklamaları başka kaynaklardan kontrol etmediğine de dikkat çekti: “Türk ordusu Afrin’de tek bir sivile bile zarar vermeden 2 binden fazla YPG’liyi ‘etkisiz hale getirdiğini’ savunuyor. Tek bir ana akım medya kuruluşu bile bu sayıları sorgulamadı.”